luker7 Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja (edytowane) Hej potrzebuje jakiegoś sprawdzonego patentu na wyciszenie sztycy karbonowej w ramie karbonowej. Fabrycznie rower miał aluminiową sztyce posmarowaną jakimś białym mazidłem moim zdaniem podobnym do uszczelniacza do opon. bardziej płynny niż pasta/żel i łatwo się go rozprowadza palcem bo się czepia powierzchni. Nie mam problemu z opadaniem sztycy. Edytowane 9 Maja przez luker7 Cytuj
Mod Team bogus Napisano 9 Maja Mod Team Napisano 9 Maja Pasta do karbonu lub smar typu anti seize. Cytuj
dfq Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja właśnie to białe mazidło to była prawdopodobnie pasta shimano anti seize Cytuj
luker7 Napisano 9 Maja Autor Napisano 9 Maja (edytowane) Właśnie nie jestem pewien pasta do karbonu się sprawdzi do uciszenia. Bo to u mnie brzmi jakby był tam piasek w środku. Strzela przy do i od-ciążaniu siodła. A sztyca mi nie opada przy dokręceniu z dość niskim momentem 4.6 -4.8. Czy ten środek anmit seize od shimano jest bardziej płynny ? Czy to smar? Edytowane 9 Maja przez luker7 Cytuj
KSikorski Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja Gdy sztyca i rama trzymają średnicę i walcowatość to nic nie pyka i nie skrzypi. Zacząłbym od pomiarów. 1 Cytuj
luker7 Napisano 9 Maja Autor Napisano 9 Maja (edytowane) Powiedziałbym, że spasowanie sztycy do rury podsiodłewej tej karbonowej jest zdecydowanie lepsze od tej alumniowej (mniejszy luz, trudniej wchodzi). nie mam jakiegoś przymiaru 27.2mm żeby dokładnie to zbadać. Aluminiowa wysuwa się z łatwością a karbonowa z wyczuwalnym oporem , powstają rysy na niej. Edytowane 9 Maja przez luker7 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja (edytowane) Zamiast typowej pasty z granulkami, spróbuj produktu Motorex. Kiedyś miałem podobny problem i pomogło. Edytowane 9 Maja przez przecietny.kolarz Cytuj
luker7 Napisano 9 Maja Autor Napisano 9 Maja (edytowane) A spróbować ten uszczelniacz do opon? Czy to głupota? Bo jestem pewny że to nie był to shimano anti seize który jest smarem. To było mazidło jak uszczelniacz i z jakimś czasem wyschło jak wyschnięte mleko krowie na bluzce bawełnianej. Czy jest jakieś ryzyko rozpuszczenia żywicy karbonu? Edit Może nie będe kombinował bo nie wiem czy to jakiś glutów nie pozostawi w ramie i kupię motorexa. Edytowane 9 Maja przez luker7 Cytuj
Mod Team bogus Napisano 9 Maja Mod Team Napisano 9 Maja Skrzypi bo jest ciasno spasowane. Piasku o ile dobrze wyczyściłeś nie będzie. Anti Seize jest dosyć gęsty ale tak ma być, bo gdyby był płynny to spłynąłby z miejsc w których jest potrzebny, podobnie pasta do karbonu. Pastę do karbonu używam taką i daje radę: https://www.centrumrowerowe.pl/pasta-do-karbonu-motorex-carbon-paste-pd23954/?v_Id=147296&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=CjwKCAjwtvvPBhBuEiwAPMijr2QkFAnfcKeE0qfoCVE-Bb4JjKAByTmj_EybHgkGkDxuwzCKTpCJPRoCLAsQAvD_BwE Cytuj
luker7 Napisano 9 Maja Autor Napisano 9 Maja tak właśnie myślę, że lepszy będzie taki specyfik bez drobinek. Sprawdzę tego moterexa i dam znać czy zadziałało. Oby, bo troche drogie te pasty. Cytuj
nossy Napisano 9 Maja Napisano 9 Maja A zacisk sztycy i mocowanie siodła sprawdziłeś i wyczyściłeś? Cytuj
luker7 Napisano 13 Maja Autor Napisano 13 Maja (edytowane) @nossy Wszystko było czyszczone kilka razy i to strzelanie było słychać z rury podsiodłowej. Dopiero ten motorex pomógł. Bardzo sympatyczny specyfik -bardziej jednolita maść niż pasta. Nałożyłem go nie tylko na sztyce ale także rure podsiodłową (na tyle ile mogłem rozsmarować palcem) bo większość tego smaru została przy wlocie rury. Edytowane 13 Maja przez luker7 Cytuj
smw44199 Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja Posmaruj zwykłą pastą do docierania zaworów, zamiast "kosmicznej" rowerowej technologii Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja (edytowane) No tak, co za głupi ludzie. Przecież każdy pod zlewem trzyma tubkę pasty do docierania zaworów, więc po co kupować jakieś rowerowe bzdury. Jeszcze jakieś złote rady? Kalafonia już była. Edytowane 14 Maja przez przecietny.kolarz 1 Cytuj
smw44199 Napisano 14 Maja Napisano 14 Maja Tak jak każdy trzyma "specjalną" pastę do karbonu 🤣🤣🤣 Jeszcze chciałeś coś mądrego napisać? 😁 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja Jesteśmy na Forum rowerowym czy mechaniki samochodej? Autor i tak musi coś kupić, więc jaki jest sens polecania pasty do zaworów, zamiast dedykowanego rozwiązania? Zdradzisz logikę za tym idącą? Cytuj
Turysta05 Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja 12 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: No tak, co za głupi ludzie. Przecież każdy pod zlewem trzyma tubkę pasty do docierania zaworów, więc po co kupować jakieś rowerowe bzdury. Jeszcze jakieś złote rady? Kalafonia już była. @przecietny.kolarz przestań mędrkować! Na jakiej podstawie negujesz stare wypróbowane (i tanie👍) sposoby? Stale coś wypisujesz od rana do wieczora, specjalista od wszystkiego. Już się nawet zawiązało "kółko różańcowe" wzajemnego wsparcia tych co wiedzą najlepiej. @przecietny.kolarz oderwij się od komputera i przesiądź się na rower chociaż na chwilę, nawet nie musisz wychodzić z domu. Już Ci kiedyś odpisałem... https://www.forumrowerowe.org/topic/276582-kmc-wax-i-waxed/?do=findComment&comment=2558113 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja @Turysta05 nadal nie odpisałeś w jednym z tematów na temat porównania kalafonii i past do karbonu. Cierpliwie czekam. Jakiej ostatnio używałeś pasty do karbonu? Podziel się proszę i dam Ci spokój w tym temacie. Czy pasta do docierania zaworów to stary sprawdzony sposób? Śmiem wątpić. Musisz w końcu zrozumieć, że cały świat nie musi "dziadować", bo aktualnie za grosze można kupić dedykowane, bezpieczne rozwiązania które poprostu działają. Po co mam kupować kalafonię lub pastę do zaworów, kiedy mogę kupić tubkę dedykowanego środka i mieć na wiele lat, a gdy ktoś będzie potrzebował podzielić się nim bez obaw? Wiesz, to się nazywa doświadczenie i wypowiadam się na tematy o których mam pojęcie, w przeciwieństwie do Ciebie. Moją jazdą na rowerze martwić się nie musisz, bo mimo słabej formy zapewne zostałbyś daleko w tyle. Odpisuję bo mogę, nie każdy lata z językiem na wierzchu cały dzień, mając 5 minut wieczorem żeby usiąść do komputera/telefonu. Cytuj
luker7 Napisano 15 Maja Autor Napisano 15 Maja pasty do docierania zaworów nie miałem, natomiast myślałem o zastosowaniu uszczelniacza do opon schwalbe blue doc dlatego że bardzo przypominał fabrycznie zastosowany środek. A Tego Motorexa kupiłem u sprzedawcy co porcjuje z dużej puchy po 20ml za 17zl, także nie tak źle tylko żeby było to trwałe rozwiązanie. 1 Cytuj
smw44199 Napisano 15 Maja Napisano 15 Maja 11 godzin temu, przecietny.kolarz napisał: Wiesz, to się nazywa doświadczenie i wypowiadam się na tematy o których mam pojęcie, w przeciwieństwie do Ciebie. Tutaj miałbym pewne wątpliwości, ale niech Ci będzie 👍 🤣 Cytuj
nossy Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja W dniu 15.05.2026 o 07:17, przecietny.kolarz napisał: Moją jazdą na rowerze martwić się nie musisz, bo mimo słabej formy zapewne zostałbyś daleko w tyle. Odpisuję bo mogę, nie każdy lata z językiem na wierzchu cały dzień, mając 5 minut wieczorem żeby usiąść do komputera/telefonu. -pierwsze zdanie to już trąci piaskownicą... -drugie zdanie....prawda. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja (edytowane) Trąci tak samo piaskownicą jak to, że wiadomy użytkownik po raz kolejny wysyła mnie na rower z nie do końca znanego mi powodu 🙃 No ale mniejsza o to. Skorzystałem z opcji "ignoruj" i tyle. Edytowane 16 Maja przez przecietny.kolarz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi