Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej potrzebuje jakiegoś sprawdzonego patentu na wyciszenie sztycy karbonowej w ramie karbonowej. Fabrycznie rower miał aluminiową sztyce posmarowaną jakimś białym mazidłem  moim zdaniem podobnym do  uszczelniacza do opon.  bardziej płynny niż pasta/żel i łatwo się go rozprowadza palcem bo się czepia powierzchni.  Nie mam problemu z opadaniem sztycy. 

Edytowane przez luker7
Napisano (edytowane)

Właśnie nie jestem pewien pasta do karbonu  się sprawdzi do uciszenia. Bo to u mnie brzmi jakby był tam piasek w środku. Strzela przy do i od-ciążaniu siodła. A sztyca mi nie opada przy  dokręceniu  z dość niskim momentem 4.6 -4.8.

Czy ten środek anmit seize od shimano jest bardziej płynny ? Czy to smar? 

Edytowane przez luker7
Napisano (edytowane)

Powiedziałbym, że spasowanie sztycy do rury podsiodłewej tej karbonowej jest zdecydowanie lepsze od tej alumniowej (mniejszy luz, trudniej wchodzi). nie mam jakiegoś przymiaru 27.2mm żeby dokładnie to zbadać. Aluminiowa wysuwa się z łatwością a karbonowa z wyczuwalnym oporem , powstają rysy na niej.

Edytowane przez luker7
Napisano (edytowane)

A spróbować ten uszczelniacz do opon? Czy to głupota? Bo jestem pewny że to nie był to shimano anti seize który jest smarem. To było mazidło jak uszczelniacz i z jakimś czasem wyschło jak wyschnięte mleko krowie na bluzce bawełnianej. Czy jest jakieś ryzyko rozpuszczenia żywicy karbonu? 

Edit Może nie będe kombinował bo nie wiem czy to jakiś glutów nie pozostawi w ramie  i kupię motorexa. 

Edytowane przez luker7
  • Mod Team
Napisano

Skrzypi bo jest ciasno spasowane. Piasku o ile dobrze wyczyściłeś nie będzie.

Anti Seize jest dosyć gęsty ale tak ma być, bo gdyby był płynny to spłynąłby z miejsc w których jest potrzebny, podobnie pasta do karbonu.

Pastę do karbonu używam taką i daje radę: https://www.centrumrowerowe.pl/pasta-do-karbonu-motorex-carbon-paste-pd23954/?v_Id=147296&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=CjwKCAjwtvvPBhBuEiwAPMijr2QkFAnfcKeE0qfoCVE-Bb4JjKAByTmj_EybHgkGkDxuwzCKTpCJPRoCLAsQAvD_BwE