luker7 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Hej potrzebuje jakiegoś sprawdzonego patentu na wyciszenie sztycy karbonowej w ramie karbonowej. Fabrycznie rower miał aluminiową sztyce posmarowaną jakimś białym mazidłem moim zdaniem podobnym do uszczelniacza do opon. bardziej płynny niż pasta/żel i łatwo się go rozprowadza palcem bo się czepia powierzchni. Nie mam problemu z opadaniem sztycy. Edytowane 3 godziny temu przez luker7 Cytuj
Mod Team bogus Napisano 3 godziny temu Mod Team Napisano 3 godziny temu Pasta do karbonu lub smar typu anti seize. Cytuj
dfq Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu właśnie to białe mazidło to była prawdopodobnie pasta shimano anti seize Cytuj
luker7 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowane) Właśnie nie jestem pewien pasta do karbonu się sprawdzi do uciszenia. Bo to u mnie brzmi jakby był tam piasek w środku. Strzela przy do i od-ciążaniu siodła. A sztyca mi nie opada przy dokręceniu z dość niskim momentem 4.6 -4.8. Czy ten środek anmit seize od shimano jest bardziej płynny ? Czy to smar? Edytowane 2 godziny temu przez luker7 Cytuj
KSikorski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Gdy sztyca i rama trzymają średnicę i walcowatość to nic nie pyka i nie skrzypi. Zacząłbym od pomiarów. Cytuj
luker7 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowane) Powiedziałbym, że spasowanie sztycy do rury podsiodłewej tej karbonowej jest zdecydowanie lepsze od tej alumniowej (mniejszy luz, trudniej wchodzi). nie mam jakiegoś przymiaru 27.2mm żeby dokładnie to zbadać. Aluminiowa wysuwa się z łatwością a karbonowa z wyczuwalnym oporem , powstają rysy na niej. Edytowane 2 godziny temu przez luker7 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Zamiast typowej pasty z granulkami, spróbuj produktu Motorex. Kiedyś miałem podobny problem i pomogło. Edytowane 1 godzinę temu przez przecietny.kolarz Cytuj
luker7 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowane) A spróbować ten uszczelniacz do opon? Czy to głupota? Bo jestem pewny że to nie był to shimano anti seize który jest smarem. To było mazidło jak uszczelniacz i z jakimś czasem wyschło jak wyschnięte mleko krowie na bluzce bawełnianej. Czy jest jakieś ryzyko rozpuszczenia żywicy karbonu? Edit Może nie będe kombinował bo nie wiem czy to jakiś glutów nie pozostawi w ramie i kupię motorexa. Edytowane 1 godzinę temu przez luker7 Cytuj
Mod Team bogus Napisano 1 godzinę temu Mod Team Napisano 1 godzinę temu Skrzypi bo jest ciasno spasowane. Piasku o ile dobrze wyczyściłeś nie będzie. Anti Seize jest dosyć gęsty ale tak ma być, bo gdyby był płynny to spłynąłby z miejsc w których jest potrzebny, podobnie pasta do karbonu. Pastę do karbonu używam taką i daje radę: https://www.centrumrowerowe.pl/pasta-do-karbonu-motorex-carbon-paste-pd23954/?v_Id=147296&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=CjwKCAjwtvvPBhBuEiwAPMijr2QkFAnfcKeE0qfoCVE-Bb4JjKAByTmj_EybHgkGkDxuwzCKTpCJPRoCLAsQAvD_BwE Cytuj
luker7 Napisano 6 minut temu Autor Napisano 6 minut temu tak właśnie myślę, że lepszy będzie taki specyfik bez drobinek. Sprawdzę tego moterexa i dam znać czy zadziałało. Oby, bo troche drogie te pasty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi