Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@PawelW84 jaką czarną tulejkę? Na zdjęciu widać tuleje wewnętrzną bębenka tzw. spacerową, a pod zapadkami czarna uszczelkę piasty. 

Fizycznie nie bardzo jest możliwe, żeby wepchnąć łożysko w piastę za głęboko. A gdyby już tak się stało to łożyska pracowałyby zdecydowanie gorzej. 

20260410_182133.jpg

20260410_182048.jpg

Edytowane przez sebmig
Napisano
6 minut temu, Miro1970 napisał:

Kaseta SLX M7000.

Dzięki za odpowiedzi, odpowiem wieczorem, bo teraz się zbieram na wycieczkę.🚴‍♂️

No i właśnie ta kaseta ma dystans o którym pisałem. Jest szansa że się wpasował.

Screenshot_2026-04-12-08-32-31-222_com.android.chrome.jpg

• +1 pomógł 1
Napisano

To jeśli ta tulejka wchodzi w bębenek to dystansuje jego odległość od łożyska w piescie.

Więc albo tulejka jest zgnieciona, albo któreś łożysko o które się zapiera  nie siedzi go konca na swoim miejscu w gnieździe.

Innego pomysłu nie mam. 

Napisano (edytowane)
12 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

Wchodzi w bębenek, a w to wsuwa się oś. To nie jest tulejka między łożyskami.

To jest tulejka między łożyskami. Konkretnie między dolnym łożyskiem bębenka, a łożyskiem piasty. 

AI sugeruje dołożenie podkladki/shim ring. Natomiast musi to być podkładka, która nie oprze się ani o bębenek, ani o uszczelnienie łożyska piasty. 2 związku z czym idealnym wymiarem byłoby 15x17,5-18mm. Problem w tym, że takiej podkładki nie ma. 

Edytowane przez sebmig
Napisano
40 minut temu, PawelW84 napisał:

Chodziło mi o tą tulejkę która widać na zdjęciu od @przecietny.kolarz

IMG_20260412_090027.thumb.jpg.e3029c5a49cbbfd16e8ea73cf1eae944.jpg

Gdzie ona powinna być u Ciebie ?

Widać na zdjęciu, że jest w bębenku. 

20260410_182048.jpg

1 minutę temu, cervandes napisał:

A odpowiedź brzmi: zgubiłeś ten srebrny pierścień. Albo niezasadnie przełożyłeś go wraz z migrowaną M7000 do innego koła i tam kaseta jest przesunięta o 2mm w stronę ramy.

image.thumb.png.22f995684af92fbd946d154d68673cfa.png

Nie tego dotyczy problem. Ta podkładka opiera się na zębach bębenka. Tutaj one nie wystają poza krawędź korpusu piasty. Co za tym idzie podkładka oprze się na rzeczonym korpusie, a nie na bębenku. 

Napisano

Dokładnie tego dotyczy problem. Screen który wrzuciłem jest ze strony producenta i na nim też ząbki są zdecydowanie poniżej wystającego korpusu. Tam nie ma być umiejscowiona byle jaka podkładka typu "pod kasetę MTB na bębenek szosowy". Tam ma być umieszczona oryginalna, od tej kasety właśnie. I wtedy wszystko zagra.

Mało tego, na podstawie wątku jestem pełen nadziei, że nie tylko rozwiązałem wątpliwości ale również wskazałem gdzie się owa podkładka obecnie może znajdować.

Napisano

@cervandesgłupoty gadasz, aż miło. Miałeś kiedyś taka podkładkę w ręce? Od spodu jest płaska jak Twoja była, co za tym idzie oprze się o pierwszą rzecz, która napotka - w tym wypadku będzie to korpus piasty. 

Napisano

Dobra, odpaliłem na komputerze zdjęcia żeby się lepiej przyjrzeć i lekko muszę zwrócić honor @sebmig. Pomijając tekst o płaskiej byłej ofkors.

JEŚLI bębenek obraca się ciężko to coś z nim jest nie tak. Od tego należy zacząć diagnozę zamiast zakładania kaset, dystansów. Dziwi mnie lekko ten wątek z przewróceniem się roweru, cóż takiego mogłoby się stać, aby bebechy w korpusie/bębenku przesunęły się o ten ułamek mm który może brakować do prawidłowej separacji elementów? 

Napisano (edytowane)

Problem na czasie? 
Przerabiam pod swoje widzi mi się rower i wymieniłem m.in. piastę na Novatec D792SB-CL-X12-11S 142 mm (bębenek CB-B427-SH11S-ABG) i miałem podobny problem, ale zauważyłem to na etapie sprawdzania po montażu kasety CS-LG400-11. Otóż w dokumentacji tylnej przerzutki jest napisana odległość kasety od szprychy ciągle mi się nie zgadzała:

image.png.bd8344831209b2e8225335c1db066848.png

4,1 ~ 4,2 mm mierzyłem, no to sprawdziłem całą geometrię z dokumentacji i się nie zgadzało, dodatkowo przy większym przyłożeniu siły przez bacik delikatnie się kaseta ruszyła (pracuje przy precyzyjnych maszynach i było to dla mnie delikatnie wyczuwalne). Finalnie zmierzyłem podkładkę dołączoną do piasty Novatec > srebrna 1,5 mm i wszystko zaczęło mi się układać. Zauważyłem również że na kołnierzu piasty też jest delikatne przytarcie, bardziej zmatowienie. Zmieniłem na podkładkę 1,85 mm, ponownie zwymiarowałem i problemu nie ma.

Edytowane przez GT500s
Napisano
20 minut temu, cervandes napisał:

Dobra, odpaliłem na komputerze zdjęcia żeby się lepiej przyjrzeć i lekko muszę zwrócić honor @sebmig. Pomijając tekst o płaskiej byłej ofkors.

JEŚLI bębenek obraca się ciężko to coś z nim jest nie tak. Od tego należy zacząć diagnozę zamiast zakładania kaset, dystansów. Dziwi mnie lekko ten wątek z przewróceniem się roweru, cóż takiego mogłoby się stać, aby bebechy w korpusie/bębenku przesunęły się o ten ułamek mm który może brakować do prawidłowej separacji elementów? 

Opcje są dwie. Sprasowana tulejka albo przesunięte łożysko. Obydwie opcje raczej z tych mało prawdopodobnych, bo łożyska się wsunąć dalej nie da, a tulejka jest stalowa i pewnie by było widać jakieś zniekształcenie.

Jeżeli jest to kwestia osadzenia bębenka, to tak naprawdę jakieś nieprawidłowości z samą osią można odrzucić.

Dziwi mnie ruch bębenka. Tego być nie powinno. Pytałem o wymianę łożysk, bo wtedy byłaby szansa że ktoś wsadził węższe i stąd cały problem.

Napisano
4 godziny temu, Miro1970 napisał:

@Dokumosa, jeśli to właśnie miało miejsce, to przyczyna mogło być:

1) za mocno skręcona oś QR (bo to masz pewnie na myśli)?

2) silne uderzenie w oś z prawej strony podczas upadku roweru?

Jakakolwiek by nie była przyczyna, to kaseta wraz z bębenkiem się przysunęła do osi roweru, szprych?

Przede wszystkim mam na myśli skręcenie osi piasty. Zamykacz qr nie jest osią. Oś demontujesz np. w celu zdjęcia bębenka. Z jednej strony masz nakrętkę która wtedy kręcisz. Gdyby to byla piasta DT Swiss to wtedy można byłoby winić głównie zamykacz qr.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, przecietny.kolarz napisał:

Opcje są dwie. Sprasowana tulejka albo przesunięte łożysko. Obydwie opcje raczej z tych mało prawdopodobnych, bo łożyska się wsunąć dalej nie da, a tulejka jest stalowa i pewnie by było widać jakieś zniekształcenie.

Jest jeszcze jedna opcja. Bębenek ma dwa własne łożyska, montowane od strony nakrętki kasety, przedzielone tuleją. Lewe opiera się o korpus bębenka wewnątrz, a prawe? Wymieniałem kiedyś łożyska w bębenku piasty szosowej Novatec F172SB i tam z prawej strony był pierścień rozprężny (Segera) wewnętrzny, który miał zapobiegać przesunięciu się korpusu bębenka względem łożysk (czyli w lewą stronę, do środka piasty). W piaście OP jest mała śrubka imbusowa i to chyba ona ma ustalać pozycję łożyska względem korpusu bębenka. To tu jest coś nie tak. Bębenek musiał się przesunąć względem jego własnych łożysk w stronę środka piasty. 

Edytowane przez marvelo
Napisano

W kazdym razie tak po zdjęciach patrząc to grubo coś tam uciekło z wymiarem. Takie przesunięcie bębenka względem korpusu oznacza też, że bębenek.bedzie miał b.doże tarcie na uszczelce i nie będzie się obracał swobodnie.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, cervandes napisał:

Dziwi mnie lekko ten wątek z przewróceniem się roweru, cóż takiego mogłoby się stać, aby bebechy w korpusie/bębenku przesunęły się o ten ułamek mm który może brakować do prawidłowej separacji elementów? 

Takie przesunięcie mogło nastąpić gdy siła zadziała na korpus bębenka do wewnątrz, poprzez uderzenie kasetą o coś podczas przewracania się roweru. Pierścień Segera raczej by do tego nie dopuścił (wiem, bo w mojej piaście zapomniałem go usunąć przed demontażem łożysk z bębenka i dopiero po chwili się zorientowałem, że w ogóle nie idzie), ale mała imbusowa śrubka opierająca się o krawędź zewnętrznego pierścienia łożyska?  W normalnym użytkowaniu pewnie jest to wystarczające zabezpieczenie, bo aż tak duże siły boczne na kasetę nie działają, ale przy uderzeniu już mogła nie wystarczyć. 

Właściwie to mam już pewność, że łożyska w bębenku się przesunęły względem jego korpusu. Czy śrubka uległa ścięciu (skrzywieniu). Zacząłbym od jej wykręcenia. Potem dobić łożyska do wewnątrz. 

Edytowane przez marvelo
Napisano
17 godzin temu, Miro1970 napisał:

Jak uratować to koło? Wystarczy wymiana bębenka lub/i tej tulejki dystansowej, która jest wg @Dokumosaskompresowana pod bębenkiem? Przypomnę, że bębenek chodzi z oporem i rusza się na osi.

Wiem, że moje pytania są Łopato logiczne, ale jeszcze się nie znam na budowie piast i dopiero składam sobie ich obraz w głowie.

Tak to wygląda w przekroju:

28238-novatec-d792sb-x12-a4a-abg-11s-zadny-naboj-6-dier-12x142-mm-shimano-hg-oem-89d7ef3d84cfb787cd1b783708bb5183.jpg

Novatec D792SB-X12-A4A-ABG-11S, rear hub, 12x142, Shimano HG, OEM - Products | SLOGER - dovozca Marin, Lezyne, Leatt, Maxxis, Park Tool, Alpina, SiS a ďalších

Skompresowanie tulejki dystansowej pod bębenkiem raczej nie wchodzi w grę. 

Jeśli bębenek rusza się na osi, może to oznaczać uszkodzenie jego łożysk. Uszkodzone łożysko nie zapewnia już stabilności wzdłużnej i poprzecznej. Jak wspominałem, łożyska mogły się też przesunąć względem korpusu bębenka na skutek uderzenia. Przed takim przesunięciem (oprócz pasowania na wcisk) zapobiega jedynie śrubka oznaczona na rysunku numerem 12. Należy zdjąć bębenek z osi i nawet palcem sprawdzić, czy te łożyska obracają się lekko, ale bez luzu bocznego. Wykręcić śrubkę nr 12 i ocenić jej stan. Poprawny montaż nowych łożysk i ewentualnie wymiana śrubki załatwi problem. 

• +1 pomógł 4
Napisano

To jest niesamowite.

Prosta sprawa, które weryfikacja wymaga dwóch kluczy płaskich 17 i 10 minut wolnego czasu (mając już wyjęte koło i zdjętą kasetę).

Drużyna Dziadów debatuje nad tym od kilku dni, końca nie widać:-D

• +1 pomógł 3
Napisano (edytowane)

Nie spodziewałem się tyłu ciekawych odpowiedzi po moim pytaniu. Bardzo pouczające. Ustosunkuje się w poniedziałek, bo teraz jestem mega zajęty.

Na razie powiem jedno: wymiana bębenka na nowy wraz z tuleją - taki sam jak stary - całkowicie rozwiązała problem.

Znalazłem też stare zdjęcia tego koła, niezbyt wyraźne - ale na 90 % bębenek bezpośrednio po zbudowaniu tego koła wyglądał tej jak teraz nowy, czyli zęby kilka mm wystawały.

Mam jakąś intuicję, że to mocny upadek na bok roweru sprasował wspominaną wcześniej tuleję. Uderzenie poszło prosto w ośkę zacisku od strony kasety, mam tę oś w aktualnie założonym kole, przyjrzałem się i widać na niej bardzo wyraźne ślady uderzenia, mocne zdarcie farby i częściowo alu.

IMG_20260416_224844.jpg

Edytowane przez Miro1970
Napisano
W dniu 13.04.2026 o 00:43, marvelo napisał:

Jeśli bębenek rusza się na osi, może to oznaczać uszkodzenie jego łożysk. Uszkodzone łożysko nie zapewnia już stabilności wzdłużnej i poprzecznej. Jak wspominałem, łożyska mogły się też przesunąć względem korpusu bębenka na skutek uderzenia. Przed takim przesunięciem (oprócz pasowania na wcisk) zapobiega jedynie śrubka oznaczona na rysunku numerem 12. Należy zdjąć bębenek z osi i nawet palcem sprawdzić, czy te łożyska obracają się lekko, ale bez luzu bocznego. Wykręcić śrubkę nr 12 i ocenić jej stan. Poprawny montaż nowych łożysk i ewentualnie wymiana śrubki załatwi problem. 

Teraz przeczytałem Twój wpis. Prawdopodobnie masz rację. Kilkanaście postów wcześniej pisałem, że bębenek na swoich łożyskach obraca się z wyczuwalnym oporem i z odchyleniem od osi. Zatem cofam to, co napisałem w poprzednim poście , że to tulejka sprasowana, sugerując się innymi wpisami.

Moje pomiary mogły być niedokładne, bo mam tylko taką sobie elektroniczna suwmiarkę.

Tak więc wszystko pasuje, było uderzenie, a jego możliwe skutki pokrywają się z tym, co napisałeś. Piszesz, że wystarczyłaby wymiana łożyska i śrubki, no cóż - już cały bębenek wymieniony.