Spoconymanek Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca (edytowane) Hej! Kupiłem rok temu rower Kross Esker 2.0 gen 2, w zestawie jest siodełko Selle Itala Comfort Groove (nie umiem nigdzie znaleźć jego parametrów, szerokości itp., mierząc ręcznie wychodzi jakieś 143-145mm szerokości siodła). U mnie rozstaw guzów kulszowych to 130mm. W przypadku tras krótkich np. 25-30km wszystko wydaje się w prorządku, natomiast po zrobieniu tras długości 90-130km drętwieje mi krocze, penis itp., czasami na kilkanaście-kilkadziesiąt godzin. W zeszłym roku wydarzyło się to po raz pierwszy po ~120km jeździe, więc byłem pewien, że to problem tanich bibsów, więc je wymieniłem na zdecydowanie lepsze. Kilka dni temu zrobiłem trasę 100km i problem wrócił, odrętwienie na jakieś 24h. Odsunąłem siodełko do tyłu o jakiś 1.0-1.5cm, obniżyłem nosek o 2-3 stopnie, zrobiłem wczoraj 50km i jest jakby lepiej aczkolwiek znajoma, która trenuje kolarstwo powiedziała mi, że prawdopodobnie mam za wąskie siodełko, bo widać, że mam dość szeroki rozstaw kulszy i siedzę na tkankach miękkich i mi drętwieje to i owo. Wzrost 183 cm, waga 80kg, rozstaw kulszy ~129-131mm. Bardzo często jeżdżę w mocnym pochyleniu, dolnym chwycie. Chciałbym poprosić o polecenie jakichś fajnych gravelowych/szosowych siodełek na taki rozmiar tyłka, koniecznie z tunelem/wycięciem. Jeżdżę sporo, często trasy ponad 100km, średnio w tygodniu jestem 3-4 razy na rowerze na 2-3 godziny. Planuję w tym roku kilka 2-3 dniowych wyjazdów więc zależy mi na komforcie. Jestem z Katowic - Śląskie, gdyby był jakiś sklep/salon, który oferuje usługę doboru siodełka to byłbym wdzięczny za polecenie, Edytowane 25 Marca przez Spoconymanek Cytuj
RafalxM Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca (edytowane) Każdy tutaj, kto przerobił kilka siodełek, może prawić Ci swoje mądrości, które mogą się sprawdzić, albo i nie. Ale ta uniwersalna jest taka - idź do jakiegokolwiek sklepu mającego w ofercie Selle Italia i oferującego pomiar ID Match, przeważnie za darmo i bez zobowiązań. Dostaniesz informacje jakie modele, szerokości są odpowiednie dla Twojej miednicy (nie chodzi tylko o rozstaw guzów kulszowych). Edytowane 25 Marca przez RafalxM 1 Cytuj
Spoconymanek Napisano 25 Marca Autor Napisano 25 Marca Dzięki, poszukam w takim razie jakiegoś sklepu z Selle Italia na Śląsku. Patrzyłem na Bike Atelier bo mam pod nosem, ale widzę u nich tylko 2 siodełka... Cytuj
Eathan Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca @Spoconymanek w BikeAtelier maja krzesło do pomiaru i określą twoje ID Match. Na tej podstawie będziesz mógł kupić siodło w innym miejscu. Możesz jeszcze udać się do Treka i tam zmierzyć 4 litery i wybrać siodło z ich oferty. 1 Cytuj
Spoconymanek Napisano 25 Marca Autor Napisano 25 Marca Zadzwoniłem do Bike Atelier, za 150 zł robią jakiś pomiar i fitting siodełka od prologo w firmowym oprogramowaniu. Siodełek od Sella Italia za bardzo nie mają, ale mogą jakoś to przenieść z jednej firmy na drugą. Pomyślę o tym Cytuj
chrismel Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca 6 godzin temu, Spoconymanek napisał: prawdopodobnie mam za wąskie siodełko Musisz spojrzeć na siodełko od tyłu. Jeżeli boki są opadające to środek może uciskać krocze. Tego typu siodełko musi być szersze niż standardowe (płaskie). Sprawdź też czy masz poprawnie ustawioną wysokość. Zbyt wysoko ustawione siodełko także powoduje ucisk krocza. Tak na marginesie. Ustal czy potrzebujesz siodełka z podniesionym tyłem czy płaskiego. Najtańszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem jest wypożyczenie. Bo na to że wyjdziesz z salonu z idealnie dobranym na podstawie jakiś tam pomiarów szansa jest mała. 1 Cytuj
Spoconymanek Napisano 25 Marca Autor Napisano 25 Marca Cytat Musisz spojrzeć na siodełko od tyłu. Jeżeli boki są opadające to środek może uciskać krocze. Tego typu siodełko musi być szersze niż standardowe (płaskie). Sprawdź też czy masz poprawnie ustawioną wysokość. Zbyt wysoko ustawione siodełko także powoduje ucisk krocza. Tak na marginesie. Ustal czy potrzebujesz siodełka z podniesionym tyłem czy płaskiego. Najtańszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem jest wypożyczenie. Bo na to że wyjdziesz z salonu z idealnie dobranym na podstawie jakiś tam pomiarów szansa jest mała. To, które aktualnie posiadam ma opadające delikatnie boki. Wysokość zgodnie z moim odczuciem jest ok, nie mam przeprostów, kąty w kolanach w miarę ok się wydają, ręce mi nie drętwieją. Ustawiałem wysokość na podstawie różnych filmików instruktażowych z internetu. Jak ustalić czy potrzebuję siodełko z podniesionym tyłem czy płaskie? Cytuj
Wojcio Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca Mam dobre doświadczenie z siodełkami Bontrager - po pierwsze występują w wielu szerokościach, po drugie podobne siodełko ma kilka wersji cenowych (i wagowych), ale najważniejsze, że jak się kupi w sklepie, który oficjalnie to sprzedaje (warto się dopytać) to można zwrócić do 30 dni, nawet jak jest używane i nawet jak kupiłeś w fizycznym sklepie. Więc kupujesz jeździsz i ewentualnie zwracasz. Ja mam takie 2 rowerach. 1 Cytuj
chrismel Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca (edytowane) Godzinę temu, Spoconymanek napisał: Jak ustalić czy potrzebuję siodełko z podniesionym tyłem czy płaskie Wypróbować. Ja (podkreślam ja) na siodełku z podniesionym tyłem mam tendencję zsuwania się niego. Więc zapieram się rękami o kierownicę i bolą mnie nadgarstki. Żeby tego uniknąć muszę podnieść nos ale wtedy mam ucisk na krocze. Mogę też usiąść bardziej z przodu ale wtedy siedzę na węższej części i znów mam ucisk na krocze. Przy okazji. Skuteczną metodą pomiaru rozstawu guzów kulszowych jest owinięcie siodełka folią aluminiową i przejechanie kilkuset metrów (200-400). Wtedy wiesz gdzie faktycznie siedzisz podczas jazdy na rowerze. Z boku powinieneś mieć jeszcze po około 1.5 cm płaskiej powierzchni zapasu z każdej strony. W ramach ciekawostki. Po przetestowaniu łącznie ponad 30-tu siodełek z różnych półek cenowych, w tym bardzo drogich, zdecydowanie najlepsze są dla mnie siodełka prawie całkowicie płaskie. W gravelu mam Bontager Sport (129 zł) a w trekingu Ergon ST Gel (220 zł). Czyli wcale nie za miliony monet a są super wygodne. No ale to dla mnie a wiadomo że co inny tyłek to inna opinia. Edytowane 25 Marca przez chrismel 1 Cytuj
ernorator Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca Z moich doświadczeń z siodełkami jedyna rzecz jaka jest ważna to rozstaw guzków. Mi wyszło siodełko tak 140-145 i takiego szukałem. Przerobiłem dużo, bardzo dużo...czasu i pieniędzy. A znalazłem przypadkiem jak karnełem się na czyimś rowerze i jak mój tyłek dotkną Selle San Marco Shortfit Dynamic 140 to jakbym na chmurę wsiadł. Z żoną to samo było, pierdyliard siodełek przeszło a znalazło się przypadkiem jak dostała Treka do wypróbowania z siodełkiem Bontragera Verse Comp 155. Trek nie wszedł ale siodełko siadło jak złoto, teraz ma w każdym rowerze. 2 Cytuj
Spoconymanek Napisano 25 Marca Autor Napisano 25 Marca No powiem tak, tyle odpowiedzi, tyle porad, i już sam nie wiem... Czy jest opcja aby pozamawiać kilka siodełek, wpiąć je w rower, zrobić 15 minut na trenażerze i zdecydować czy jest odpowiednie, czy to już łamie jakieś zapisy zwrotów siodełek i rozsądnego testowania produktów zakupionych przez internet? Ewentualnie czy ktoś zna jakiś sklep na śląsku (katowice i okolice), lub sklep internetowy gdzie można tak właśnie wypożyczyć kilka siodełek, wybrać i zamówić? Do tej pory jeździłem na tym siodełku podwiniętym, nie zsuwałem się, Cytuj
chrismel Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca Kilka lat temu jak wybierałem siodełko to okazało się że jest sporo możliwości testowania - trzeba popytać. Na chwilę obecną na pewno Trek ma program wymiany / zwrotu w ciągu 30 dni. Selle Italia miało siodła testowe. 15 minut i to na trenażerze nic Ci nie da. Kilka dni to minimum żeby siodełko ustawić a potem zrobić na nim dłuższą trasę. Możesz kupić siodełko przez internet, owinąć pręty montażowe starą dętką tak żeby ich nie porysować i potem oddać. Ale nie zawsze się to udaje. Mi na kilka siodełek kupionych w ten sposób w jednym jarzmo przecięło dętkę, pręty się porysowały i nie nadawało się do zwrotu. 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, Spoconymanek napisał: Ewentualnie czy ktoś zna jakiś sklep na śląsku (katowice i okolice), lub sklep internetowy gdzie można tak właśnie wypożyczyć kilka siodełek, wybrać i zamówić? Bike Atelier. W zeszłym roku wypożyczyłem u nich jedno siodło Prologo do testów na dwa dni, zostawiasz zaliczkę w sklepie równą wartości siodła i dostajesz siedzisko na kilka dni do testu. Siodło zwracasz to zaliczkę dostajesz z powrotem. Edytowane 25 Marca przez leejoonidas 1 Cytuj
Spoconymanek Napisano 25 Marca Autor Napisano 25 Marca Cytat Bike Atelier. W zeszłym roku wypożyczyłem u nich jedno siodło Prologo do testów na dwa dni, zostawiasz zaliczkę w sklepie równą wartości siodła i dostajesz siedzisko na kilka dni do testu. Siodło zwracasz to zaliczkę dostajesz z powrotem. A powiedz mi proszę, bo się kompletnie nie znam, jak te siodła Prologo wypadają z Selle Italia? Bo kogo pytam to wszyscy mówią aby brać Selle bo coś tam coś tam. Na marce mi nie zależy, zależy mi na wygodzie, mogę zamówić kilka siodełek Selle i je sobie potestować, albo pewnie mogę też wypożyczyć te prologo z Bike Ateliera, i nie wiem w co się skłaniać Cytuj
RafalxM Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca 12 godzin temu, Spoconymanek napisał: Jestem z Katowic - Śląskie, gdyby był jakiś sklep/salon, który oferuje usługę doboru siodełka to byłbym wdzięczny za polecenie, https://olimpicbike.pl/wypozyczalnia-siodel-rowerowych mają pomiar ID Match, u mnie akurat się sprawdził 100% 1 godzinę temu, Spoconymanek napisał: No powiem tak, tyle odpowiedzi, tyle porad, i już sam nie wiem... Pisałem ze tak będzie Ja dorzucę od siebie kilka', mój rozstaw guzów kulszowych wg profesjonalnego pomiaru na tekturze falistej to 122mm , co wg zaawansowanej matematyki daje szerokość siodełka 143-145 (nie wiem skąd to wiem, może mi się przyśniło ) - Ritchey WCS 130mm - to siodełko sprawiło że zacząłem poszukiwania z tego samego powodu co autor tematu - Selle Italia Flite Flow , kupione na szosę po pomiarze ID Match, next day na strzała 240km bez jednego obtarcia - ale jest twarde, poza tym zostało w szosie. - Brooks B17, ale ono jest ciężkie, sprawdza mi się bardziej w wycieczkowym Krampusie - Brooks B17 Imperial Narrow - za wąskie , nity i stelaż za blisko guzów - Brooks C17 (nie jest skórzane, ale z kauczuku ), mam w Eskerze, prawie idealne - jednak do dynamicznej długotrwałej jazdy za bardzo 'elastyczne/sprężynujące' - ogólnie oceniam na 9.5/10 - Btwin gravelowe/szosowe/MTB 30° Confort 145 mm - nie moja bajka zupełnie, nie i już - Bontrager Aeolus Comp , pod miednicę idealne, jednak za szeroki przód - u mnie obcierają uda (zdaje się wiele osób opisuje je podobnie) - Giant Liv Approach SL , (że niby damskie) niemal identyczne jak Aeolus Comp, jednakże ma wąski przód - upatruję w nim wspaniałego zakończenia poszukiwań, niestety to jedyne z kolekcji którego jeszcze nie testowałem ..więcej siodełek nie pamiętam, tzn pamiętam ale nie warto o nich gadać chyba Cytuj
chrismel Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca @RafalxM pomiar na tekturze ma tą wadę że nie odzwierciedla pozycji w jakiej siedzimy. Im bardziej się pochylamy to siedzimy na innej części kości i węziej. Wspomniana przeze mnie folia aluminiowa i mierzenie na rowerze jest dokładniejsze. No i za darmo. Najdokładniej można to sprawdzić na macie tensometrycznej ale to już kosztuje pieniążki i nie każdy tego potrzebuje. Cytuj
RafalxM Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca 15 lat temu przewidziałem że to napiszesz , i dokonałem pomiaru w odpowiedniej pozycji, nie miał wady 😁 Cytuj
chrismel Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca Tylko że ten pomiar nie jest uniwersalny i zależy od roweru a raczej pozycji na nim. Ja dwóch różnych rowerach mam dwa różne siodełka a rozstaw guzów kulszowych mi się nie zmienia w zależności od tego na który wsiądę. Chyba Cytuj
RafalxM Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca W zasadzie to nie rozumiem o co , a w zasadzie czy w ogóle się o coś spieramy Pomiar rozstawu to pomiar rozstawu, rozstaw to pierwsza informacja mniej więcej jakiej szerokości siodełka szukać (vide moje 122mm nie miało prawa współgrać ze 130mm WCS). A dalej to już dobór długości całkowitej/szerokości przedniej części/czy z otworem anatomicznym/twardości wyściółki/sprężystości korpusu/kształtu z boku/kształtu z tyły.... i zapewne kilka innych czynników wpływających na to, że wiele osób pomimo przejechania tysięcy czy dziesiątek tysięcy kilometrów nadal próbuje i szuka 'czegoś innego' . Cytuj
Spoconymanek Napisano 26 Marca Autor Napisano 26 Marca Mam wrażenie, że na ten moment wszystko o odpowiedniej szerokości będzie dla mnie kosmiczną zmianą, bo jeżeli mam ~130-131mm (tektura + gąbka), a jadę na mocno zaokrąglonym 145mm gdzie realnie tej szerokości jest jakieś 140mm, to moje kulsze w zasadzie wystają poza siodełko. Zrobiłem tak z 2-3 tysiące kilometrów już i myślałem, że tak ma być, wszyscy mówią, że tyłek boli i będzie boleć ... Cytuj
uzurpator Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca Mając bliżej nieokreśloną szerokość kulszy z doświadczenia wiem, że siodła o szerokości 140mm są za wąskie, za to 160-165mm są OK, 175+ są za szerokie. Szerokość jest w sumie jedynym istotnym parametrem. Rozejżyj się za siodłami damskimi. Aktualnie jeżdżę na velo VL-6067 oraz Monte Grappa city Line w wersji męskiej - żadne nie jest specjalnie urodziwe, ale oba mają właśnie te 160-165mm szerokości. Cytuj
Spoconymanek Napisano 26 Marca Autor Napisano 26 Marca Znalazłem różne Selle Italia 160-165mm, kilka wariantów, różne L-ki, będę zamawiał po 2 na testy i robił tak jak mówicie. Pręty w jakiś materiał, okleić, siodełko w folię i moją standardową trasę ~45km. Cytuj
chester_jds Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca 4 godziny temu, Spoconymanek napisał: jeżeli mam ~130-131mm (tektura + gąbka), Raczej nie jesteś w stanie na normalnym krześle w normalnym siadzie oddać pozycji, którą masz na rowerze, a im bardziej na tym rowerze sylwetka pochylona, tym różnica większa. Kości miednicy ku przodowi się zwężają, a jak siedzisz na rowerze pochylony, to właśnie rotujesz miednicą nieco do przodu. I wówczas odległości między kościami, którymi na siodełku siedzisz, się zmniejszają względem tego, co zmierzysz tekturą na krześle. Taki krzesłowy pomiar dobry będzie na rower miejski, może jakiś cross z wysoką kierownicą i prostą sylwetką, ale nawet XC się rozjedzie. Stąd do mnie bardziej przemawiają te patenty z pomiarami w siodełku rowerowym. Cytuj
Chociemir Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca Jeśli już testować, to chyba warto spróbować również innych firm, nie tylko Selle Italia. Cytuj
Spoconymanek Napisano 26 Marca Autor Napisano 26 Marca Na razie przetestuję te 4 z Selle Italia, nie dam rady też zamówić 20 siodeł i na każdym zrobić 2x50km aby stwierdzić czy mi pasuje, bym musiał to robić 2 miesiące Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi