Maciorra Napisano Czwartek o 20:14 Napisano Czwartek o 20:14 Też nie marzyliście o samosznurujących się butach? Może niedługo będziecie mogli sobie ich nie kupić:) https://road.cc/content/tech-news/are-self-tightening-cycling-shoes-way-shimano-300673 Cytuj
DyktaTusek Napisano Piątek o 06:42 Napisano Piątek o 06:42 a pewnie że tak 😉 https://www.youtube.com/shorts/cxqfN2I_MIQ 1 1 Cytuj
KNKS Napisano Piątek o 06:57 Napisano Piątek o 06:57 Skoro rower czy tam e-bike, może sam jechać, to dlaczego but miałby się sam nie sznurować ? 😁 Ciekawe czy obsłuży to E-Tube, czy będzie kolejna aplikacja od Shimano 😉. Cytuj
raven82 Napisano Piątek o 07:50 Napisano Piątek o 07:50 te nike już od dawna są w sprzedaży (a właściwie, to już dawno ich nie ma, bo od razu wykupili). teraz wołają za nie koło 180000 plnów:P Cytuj
gnomon Napisano Piątek o 10:20 Napisano Piątek o 10:20 To już jest przesada...jak ktoś ma buty z Boa, i nie jest w stanie siegnąć do pokrętĺa...to dla takich ludzi dorobienie automatu, powinno być dostępne - i duże logo żeby było z daleka widać takiego osobnika, że to debil. Cena 50tys pln plus...i niech jeżdżą. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Sobota o 07:51 Napisano Sobota o 07:51 Cześć, Czy Wy w ogóle przeczytaliście artykuł, czy może zobaczyliście nagłówek i tyle? Gdzie tam jest napisane że chodzi o rozwiązanie dla ludzi którym nie chce się sięgnąć do pokrętła? Rozwiązanie wcale nie jest takie głupie. Może to być całkiem niezły pomysł dla ludzi którzy spędzają chociażby cały dzień w górach i gdy jest taka możliwość, stopa może troche odpocząć. Kto będzie non stop machał pokrętłem, bo jedzie 2 minuty po płaskim, potem 3 minuty podjazdu, a potem minuta zjazdu. Ja tego nie kupię, bo nie potrzebuję. Natomiast przyklejanie łatki że jest to rozwiązanie dla leniwych debili, jest nieco... słabe. Cytuj
gnomon Napisano Sobota o 08:20 Napisano Sobota o 08:20 Troche jezdze rowerem....nawet nigdy nie przeszla mi mysl przez głowe, że trzeba but luzowac. Jak masz dobre buty i dobrze dobrane...to jedziesz. Sugeruje poogladac najtrudniejszy kolarski klasyk i zobaczyc, czy tam ktos grzebie przy butach. Jedyne co sie dieje, to dokrętka buta przed sprintem na finiszu. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano Sobota o 09:08 Napisano Sobota o 09:08 (edytowane) Bo to wyścig i tam liczy się maksymalna wydajność. A co z ludźmi jeżdżącymi dla zabawy cały dzień chociażby po górach? Nie trzeba nawet gór, żeby po kilku godzinach jazdy w gorący dzień stwierdzić że lekkie poluzowanie butów to dobry pomysł. Sam często robiłem tak, że na nudnym odcinku dojazdowym lekko luzowałem buty żeby stopa odpoczęła, a po wjeździe do lasu gdzie "cisnąłem" spinałem je bardzo mocno. Wystarczy sobie wyobrazić że jedziesz po równym terenie, but jest lekko zaciśnięty na stopie, zaczynasz robić podjazd i w ułamku sekundy but jest zespawany ze stopą. Dopasowanie buta nie ma tu znaczenia, bo nikt tu nie pisze o źle dopasowanych butach co ma rekompensować automatyczne napinanie żyłek. Nawet jak masz idealnie dopasowany but, to nadal pozostaje kwestia temperatury i tego że stopa lekko puchnie podczas wysiłku. Jeżeli może to robić automat, zmieniając na podstawie opisanych w artykule parametrów, to o co chodzi? Przypomina to lekko system foteli samochodowych, które pompują dany fragment oparcia/siedziska żeby jak najlepiej podperzeć ciało w zakręcie. Na prostej nie ma sensu sciskać kierowcy, a w zakręcie zaczyna mieć to znaczenie. Całe to narzekanie na nowości (ktoś każe to kupować?) brzmi jak typowe "tylko manual, bo wole mieć kontrolę nad autem somsiedzie". Edytowane Sobota o 09:10 przez przecietny.kolarz Cytuj
zekker Napisano Sobota o 09:52 Napisano Sobota o 09:52 Pierwsze i zasadnicze, to obecnie podstawowe modele Boa nie mają możliwości poluzowania. Można dokręcić ale żeby zluzować, trzeba odblokować całe wiązanie. Wiązania z możliwością luzowania są wyraźnie droższe. Być może coś przez ostatni rok zmieniło się na rynku, choć wątpię. @przecietny.kolarz Cytat Całe to narzekanie na nowości (ktoś każe to kupować?) brzmi jak typowe "tylko manual, bo wole mieć kontrolę nad autem somsiedzie". Gdyby to miało samodzielny system zasilania, to może by było do przełknięcia ale jak trzeba się bawić w wymianę baterii lub ładowanie, to nie ma nawet co o tym myśleć. Porównanie do samochodów nie ma sensu, bo tam masz wszystko centralnie zasilane. W rowerze wszystko oddzielnie, bo przecież bezprzewodowe są super, więc trzeba sprawdzać i pilnować naładowania: - licznika - czujników (kadencji, hr, mocy) - manetki, przerzutki - blokady amortyzacji - sztycy regulowanej W zależności od roweru i gadżetów robi się tego do kilkunastu baterii/akumulatorów. Na dłuższą metę jest to upierdliwe. Cytuj
Mentos Napisano Sobota o 10:30 Napisano Sobota o 10:30 (edytowane) Nie napisałbym że rozwiązanie dla debili, jak już to debilne, sam bym nie kupił, bo jak dla mnie to marketingowe tzw rzeźbienie w goovnie by sztucznie wykreować potrzebę, ale jak zrobią i będą chętni do zakupu no to będą, ciekawe jak często do ładowania i jak z łażeniem po strumieniach, błocie itp jak by chcieli to w MTB zrobić Edytowane Sobota o 10:32 przez Mentos Cytuj
Maciorra Napisano Sobota o 12:13 Autor Napisano Sobota o 12:13 Miałem coś dopisać, ale koledzy @Mentos i @zekker w zasadzie wyrazili moje myśli w temacie tego patentu:) 2 godziny temu, przecietny.kolarz napisał: Całe to narzekanie na nowości (ktoś każe to kupować?) brzmi jak typowe "tylko manual, bo wole mieć kontrolę nad autem somsiedzie" Kulą w płot. Nie mam nic przeciwko postępowi, a jako, że przez jakiś czas zarabiałem na nowe opony do roweru jako pożal się Boże programista jestem wielkim fanem automatyzacji ( w tym automatycznych skrzyni biegów). Ten patent Shimano wygląda mi jednak na niepotrzebne komplikowanie czegoś bardzo prostego i ogólnie jest to rozwiązanie szukające sobie problemu. To szersze zjawisko, ale musielibyśmy zacząć dyskutować nad problemami systemu patentowego...:) Cytuj
gnomon Napisano Sobota o 15:20 Napisano Sobota o 15:20 Tak to działa..ktoś wymyśla coś, potem tworzy legendę, że o własnie rozwiązał mityczny problem płynnej regulacji siły wiązania buta ..wszyscy od lat czekali na takie rozwiazanie..i jest, chwycił sprzedał. ...dziwne że w butach narciarskich/snowboardowyvh tego nie ma....tam siedzac na wyciągu...te pare minut na zluzowanie....ah zacieram pięty. Cytuj
Patron920 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Ja mam buta mtb wiązanego raz przy zakupie na supeł - na mega luźno - i w zupełności to starcza do końca jego życia 🙂 Trochę nie rozumiem konieczności ściskania stopy, skoro i tak tylko ciśnie pedał. Chyba, że ktoś też ciągnie we wpiętych, ale wtedy o kontuzję łatwo. Jak dla mnie to taka wersja audiofilska, ale tacy klienci też istnieją... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi