Izabela96 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Hej, od niedawna jestem posiadaczką szosy Romet Huragan 3 w rozmiarze 53 . Mój wzrost 178 cm. Rozmiar wydaje się okey, jedynie mam wrażenie, że kierownica jest nisko i jestem wyciągnięta. Mostek 110 mam, zastanawiam się nad wymianą na 90 mm i wyższy kąt. Co możecie doradzić po tych zdjęciach. Cytuj
RabbitHood Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Pozycja jest OK - jak na szosę nawet lekko zrelaksowana. Zanim zaczniesz wymieniać mostek sprawdź jak masz ustawione klamki/kierownicę i czy na nich nie da się czegoś zyskać. Cytuj
Mihau_ Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Cytat mam wrażenie, że kierownica jest nisko i jestem wyciągnięta. Bo tak to się już kończy kiedy kobieta o "typowo kobiecych" proporcjach ciała kupuje rower na męskiej ramie. Zwykle (bo jakieś kurduple niekoniecznie) kobiety mają o wiele dłuższe nogi niż mężczyzna o tym samym wzroście. Dłuższa noga = krótszy tułów = siodełko wyżej niż miałby mężczyzna o tym samym wzroście = większa różnica poziomów pomiędzy siodełkiem a kierownicą = większe rozciągnięcie i mocniejsze pochylenie tułowia. Żeby to zjawisko niwelować są na rynku damskie rowery, które są krótsze a mają większy stack. Cytat Mostek 110 mam, zastanawiam się nad wymianą na 90 mm i wyższy kąt. Mostek jest "dwustronny", ty masz swój ustawiony na minus, wystarczy go obrócić o 180 stopni i kierownica pójdzie ci jakieś 2 cm w górę. Zmień to ustawienie, potestuj (bo jak kierownica pójdzie wyżej to uczucie wyciągnięcia zmaleje) i wtedy decyduj o ewentualnej wymianie. Przy ewentualnych zakupach przemyślałbym również temat wymiany kierownicy, raz, że obecna jest prawdopodobnie dla ciebie za szeroka, dwa, istnieją kierownice ze wzniosem np. https://immotion.pl/kierownica-rowerowa/2659-kierownica-szosowa-specialized-hover-expert-alloy-wznios-15-mm.html 3 minuty temu, RabbitHood napisał: Pozycja jest OK - jak na szosę nawet lekko zrelaksowana. Nie rób sobie jaj. Cytuj
Izabela96 Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu @MIHAU Akurat szerokość kierownicy dla mnie jest jak najbardziej okej Cytuj
clavdivs Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Marketing mówi że kobieta koniecznie potrzebuj kobiecej ramy. Praktyka jest inna na męskiej kobieta tez da radę jeździć , tylko użyje innego zestawu ustawień niż mężczyzna. Też uważam, że pozycji nie masz zbyt wymagającej jak na szosę, po prostu takie są początki trzeba się wyjeździć, jak z bieganiem, na początku jest trudno, potem pojawia się radość z biegania. Wymiana mostka na taki 90mm+ to prosta wymian i niska kosztowa, jak najbardziej próbuj. Cytuj
Greg1 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowane) Czytałem gdzieś nie tak dawno temu, że z tymi proporcjami u kobiet to mit. I bynajmniej to nie był anonimowy post na fejsbuku tylko jakiś branżowy artykuł. Były jakieś badania Specialized i oni na ich podstawie odeszli od produkcji innych ram dla kobiet i innych dla mężczyzn. Tu też np. o tym piszą: https://magazynbike.pl/2021/05/23/drobna-roznica-w-kolarstwie-mezczyzn-i-kobiet/ Ale piszą też, że kobiety mają słabszy korpus i wola bardziej wyprostowaną pozycję a przez to potrzebuja krótsze mostki i przez to też siedzą bardziej z tyłu siodełka i potrzebują krótsze siodełka. I że te dłuższe nogi u kobiet to życzeniowe myślenie mężczyzn 😁. Mi też się wydaje, że pozycja jest o k. i że jest to kwestia przyzwyczajenia się tych kilku nieużywanych do tej pory mięśni. Jakby co to wymiana mostka na krótszy o 2 cm to nie problem - ja tak zrobiłem w swoim ale będąc na granicy rozmiarów kupiłem ten większy i podczas jazdy ręce naturalnie mi się układały na kierownicy jakieś 2-3 cm przed łapami, tak było mi po prostu wygodnie, więc wymieniłem mostek ze 110 na 90. Ciało moje było jednak już przyzwyczajone do baranka i pozycji na nim bo już wcześniej jeździłem na rowerze z barankiem jakieś 2 lata i tylko wymieniłem rower na nowy. Jeśli Ty też odruchowo kładziesz ręce te 2-3 cm przed łapami w czasie jazdy to możesz wymienić mostek na krótszy ale najpierw spróbowałbym obrócić go na plus tak jak napisał ktoś powyżej Edytowane 9 godzin temu przez Greg1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi