CC_PL Napisano Sobota o 16:01 Autor Napisano Sobota o 16:01 (edytowane) To jest forum ROWEROWE, ale POLITYKA DOTYCZY WSZYSTKICH - tych co mają rowery i tych co nie mają - DOKŁADNIE WSZYSTKICH !!! Nie ma "forum POLITYCZNEGO", a te na głównych portalach to mają CHAMSKĄ CENZURĘ !!! Tam sobie nie pogadacie o polityce Nie ważne czy forum jest ROWEROWE czy O ZBIERANIU GRZYBÓW czy o ROBIENIU FOTEK SAMOLOTOM - polityka dotyczy KAŻDEGO Polacy za mało się interesują i rozmawiają o polityce, dlatego politycy robią z nimi co chcą! Rozmawiajcie o polityce, póki jeszcze można. Bo jak przyjdzie ....coś na wzór Korei Północnej to wszystko się skończy. Eurokołchoz jest ogromnym zagrożeniem dla obywateli, bo uzurpuje sobie coraz więcej władzy (władzy która do przedstawicieli UE nie należy) i robią nas nie tylko w bambuko, ale coraz więcej wtrącają się w interesy Polski i Polaków. NIedługo rząd polski nie będzie miał racji bytu, bo wszystkie decyzje będą przychodzić z Brukseli, Berlina, Moskwy i Tel-Awiwu Edytowane Sobota o 16:04 przez CC_PL 1 Cytuj
Greg1 Napisano Sobota o 16:15 Napisano Sobota o 16:15 Ciekawych rzeczy z tego forum człowiek się dowiaduje - z wpisu powyżej dowiedziałem się na przykład, że Rosja i Izrael są w Unii Europejskiej 😁 1 Cytuj
CC_PL Napisano Sobota o 16:19 Autor Napisano Sobota o 16:19 Nie są, ale wpływają na decyzje euroosłów z Brukseli. Cytuj
Patron920 Napisano Sobota o 17:33 Napisano Sobota o 17:33 @marvelo nom, teraz to użyłeś silnego argumentu obrazkowego. Żeby choć z odrobiną sensu albo z rowerem coś wspólnego, ale OK. Miłej walki Don Kichocie! Uważaj na zakrętach. Cytuj
NerfMe Napisano Sobota o 21:39 Napisano Sobota o 21:39 Polityka nie dotyczy wszystkich. Wszystkich dotyczą dezycje podjęte przez rząd. Nie muszę się interesować polityką by się o nich dowiedzieć. Np. od tego roku wszedł obowiązkowy KSEF i nakłada nowe obowiązki dla właścicieli firm, więc moja księgowa poinformowała mnie o tych zmianach. Nie musiałem w żaden sposób interesować się tym co planują i kombinują bo i tak nie mam na to wpływu, a jednocześnie wiem że coś takiego jest Cytuj
marvelo Napisano Niedziela o 19:08 Napisano Niedziela o 19:08 GOTÓWKA UMIERA NA NASZYCH OCZACH - CO ROBIĆ? 1 Cytuj
marvelo Napisano Niedziela o 19:50 Napisano Niedziela o 19:50 W dniu 2.01.2026 o 17:07, Patron920 napisał: nie lubię gotówki gdyż jest śmierdząca, skażona i zwyczajnie niewygodna. Cytuj
schwinn0 Napisano Poniedziałek o 13:36 Napisano Poniedziałek o 13:36 Takiego monologu już dawno nie widziałem 🤣 Cytuj
CC_PL Napisano Poniedziałek o 13:46 Autor Napisano Poniedziałek o 13:46 Dużo osób wyśmiewa ten problem - będziecie się śmiać, jak - tak, jak we Francji czy Kanadzie osobom które się sprzeciwiają rządzącym - zamkną wam konto bankowe i wyrzucą z pracy. Wszystko przed Wami! Film, który tu wrzuciłem, szybko znika z YT - komuś zależy aby jak najmniej osób go obejrzało. Mimo wszystko zachęcam do zapoznania się wypowiedziami Konfederacji w tej (i innych) sprawach. Nie zanudzam więcej w tym temacie - jeszcze raz tylko powtórzę - warto obejrzeć ten i podobne filmy i wyciągnąć własne wnioski! Jak ktoś nie lubi Pana K. Bosaka i Konfederacji, to wrzucę na koniec świetnego publicystę, biznesmena Pana Radosława Pogodę: [ Sygnały przed kryzysem - Jak wprowadza się CBDC. Krok po kroku, bez teorii spiskowych - Radek Pogoda - YouTube ] --> https://www.youtube.com/watch?v=YO_1QPKmfdQ [ Koniec anonimowych wydatków! Jak OCHRONIĆ swoje PIENIĄDZE przed nowymi przepisami? Radek Pogoda - YouTube ] --> https://www.youtube.com/watch?v=SwGEVEyfN58 [ Jak cyfrowe dowody tożsamości zniszczą Twoją prywatność na zawsze? Radek Pogoda - YouTube ] --> https://www.youtube.com/watch?v=YGUksL5besg 1 1 Cytuj
chudzinki Napisano Poniedziałek o 13:56 Napisano Poniedziałek o 13:56 (edytowane) 🤣 Ja bym nie wytrzymał jakbym tak musiał cierpieć. Rzuciłbym wszystko w pi... i przeniósłbym się tam gdzie wszyscy liczyliby się z moim zdaniem. @schwinn0 bywają znacznie dłuższe 😀. W dniu 2.01.2026 o 16:56, KSikorski napisał: Ja to rozumiem jaki ironię na fakt, że miłośników gotówki martwi ubywanie bankomatów, które jako takie są nierozerwalnie związane z pieniądzem cyfrowym. Dokładnie! Trzeba mieć jakieś zasady w życiu 😉. Edytowane Poniedziałek o 14:00 przez chudzinki Cytuj
DyktaTusek Napisano Poniedziałek o 15:21 Napisano Poniedziałek o 15:21 No nie miałem czasu na oglądanie tych filmów, a może coś źle zrozumiałem, ale tu nie chodzi chyba o sam fakt ubywania bankomatów jako tako, ale co nóż wpadające informację że państwa będą chciały obniżyć limity płatności gotówką a docelowo ją zlikwidować. Ato już będzie niezły zamordyzm i inwigilacja. Mając gotówkę i dostęp do niej można jak jest taka potrzeba urwać się z takiej uwiężi i to o to chyba chodzi. Póki co nasz rząd sam promuje by trzymać jakąś część pieniędzy w gotówce i bardzo dobrze. 1 Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 15:35 Napisano Poniedziałek o 15:35 (edytowane) W dniu 1.01.2026 o 23:16, Maciorra napisał: Decyzja Trudeau była skandaliczna i jak może wiesz sąd w zeszłym roku uznał ją za naruszenie praw obywatelskich. No i co z tego, jeśli bezpośrednie skutki takiej decyzji dotknięci nią ponosili od razu. W czasach tak zwanej pandemii rząd, urzędnicy i pracodawcy podejmowali wiele skandalicznych, godzących w prawa obywateli i w konstytucję decyzji, włącznie z aresztem domowym bez wyroku sądu, zakazem pracy, zakazem wychodzenia na dwór, gdzie zastraszeni ludzie im się podporządkowywali, a niepokorni byli karani mandatami i karami administracyjnymi, zwolnieniem z pracy. Nawet jeśli później w sądzie mogli wygrać, bezpośredni skutek ponosili. W dniu 1.01.2026 o 18:08, Maciorra napisał: Mój wniosek jest taki, że Konfa jak zwykle straszy i bije w dzwony (jak widać po Tobie straszy skutecznie) Gdyby nie Konfa szaleństwo kowidowe przyjęłoby jeszcze większe rozmiary. Opór społeczny zawsze ma znaczenie. Edytowane Poniedziałek o 15:36 przez marvelo Cytuj
CC_PL Napisano Poniedziałek o 15:41 Autor Napisano Poniedziałek o 15:41 Tak, ale jego drogą mogą pójść kolejni politycy, nie mówiąc że w Eurokołchozie mamy straszny bajzel i nigdy nie wiesz jakie będą przepisy prawne i kto będzie rządził (UE coraz bardziej wtrąca się w interesy państw członkowskich). To nie są mrzonki czy teorie spiskowe - te rzeczy były zaplanowane wiele lat temu, jako jeden z elementów zabierających ludziom wolność / prawo do wypowiadania własnego zdania czy obrony własnych interesów. Mogę podrzucić filmy z YT na ten temat, jak ktoś chce bardziej zagłębić się w temat, ale już Pan Radosław Pogoda sporo wyjaśnia (mój poprzedni wpis) . Cytuj
Tyfon79 Napisano wczoraj o 10:36 Napisano wczoraj o 10:36 20 godzin temu, CC_PL napisał: Dużo osób wyśmiewa ten problem - będziecie się śmiać, jak - tak, jak we Francji czy Kanadzie osobom które się sprzeciwiają rządzącym - zamkną wam konto bankowe i wyrzucą z pracy. Wszystko przed Wami! A tam zamkną... zabiorą co trzeba i też będzie. Jest w tej chwili tyle nakazów i kar, że do tego to zmierza. Jak rowerowo jakiś pojedzie z pętem kiełbachy i browcem w las na ognicho i zaliczy od jakiegoś uja piątkę w plecy to może coś dotrze. Kary poszybowały w kosmos. Będzie się chciał odwoływać ale US kasiorę pobierze. Może odda albo nie odda albo pójdzie na innym mandacik🤣 Daje ktoś choć palca pod topór, że tak nie będzie? Nie doceniasz ludzi w naszym kraju. Musi być szerszy kibel by zaczęła się jazda. Jak w Krakowie zabronili do ogrzewania wszystkiego poza gazem/prądem to się cały kraj śmiał z krakusów jakie to są ciapki. Nie minęło kilka lat i już się nie śmieją. Obecnie w tym mieście ludziska robią demolkę znaków SCT, za chwilę kamer bo ci debile objęli zakazami całe praktycznie miasto. Jak widzisz czasem wystarczy iskra i się buntują więc nie bój nic o gotówkę. A merytorycznie w tej kwestii akurat są raporty NBP-u gdzie jest ciekawie. Panowie żartownisie co tutaj się z ciebie śmieją robią to z kilku powodów. Moim zdaniem twojego stażu na tym forum i ogólnie przekory do polityki. Jak jest inaczej są na marginesie, są zupełnie nieodpowiedzialni i nieprzygotowani na dzisiejsze czasy. Można i tak tylko co to ma wspólnego z jakimś liczeniem się z czyimś zdaniem w tej kwestii jako zdaje się ogółu społeczeństwa? Wartość gotówki w obrocie znowu kolejny rok wzrosła tym razem o blisko 10%. Z raportu NBP jasno wynika, że blisko 70% z nas trzyma jakąś kasę w gotówce na chacie. Dzieje się tak choćby z powodu wzrostu popularności banknotu 500 zł. Parę papierków i już mamy z 4-5 tys na "czarną godzinę'. Obecnie przy tej a nie innej technologii "oni" doskonale wszystko wiedzą więc powyższe dane są całkowicie wiarygodne. Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 11:42 Napisano wczoraj o 11:42 Cytat Dzieje się tak choćby z powodu wzrostu popularności banknotu 500 zł. Parę papierków i już mamy z 4-5 tys na "czarną godzinę'. Na "czarną godzinę" to trzeba mieć kasę w drobniejszych nominałach niż 500 zł bo jak będziesz chciał mleko czy chleb kupić to po pierwsze nikt nie będzie chciał przyjąć banknotu 500 zł a po drugie nikt nie będzie miał jak z tego wydać. A płacić 500 zł za bochenek chleba to trochę drogo... Cytuj
marvelo Napisano wczoraj o 14:25 Napisano wczoraj o 14:25 Kadencja Glapińskiego jako prezesa NBP kończy się dopiero w czerwcu 2028 roku, więc trzymam za słowo: Cytuj
NerfMe Napisano wczoraj o 15:15 Napisano wczoraj o 15:15 Trzymać za słowo czlowieka, który w czasie pandemii obniżał stopy procentowe, bo groziła nam deflacja;) powodzenia! Cytuj
lewocz Napisano wczoraj o 15:37 Napisano wczoraj o 15:37 Ale przecież gotówka to nie jest żadna prawda objawiona i recepta na wszystko. Czy ta gotówka jest w kieszeni w wersji papierowej czy to tylko zapis binarny to wszystko jedno. Wystarczy jedna decyzja z góry, a jedno i drugie robi się warte niewiele więcej niż gówno. Niekiedy nie trzeba nawet złej woli bo przecież dobrymi chęciami to jest piekło wybrukowane. W historii ludzkości jest wiele przykładów gdy siła nabywcza pieniądza w przeciągu kilku miesięcy zaczęła gwałtownie tracić na wartości i posiadana gotówka zamieniała się w makulaturę. 2 Cytuj
DyktaTusek Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowane) A co ty pitolisz. Jak Ci niby mogą wyłączyć gotówkę i odciąć Cię w ten sposób od wszystkiego, tak jak zablokować konto bankowe gdy pójdziesz na jakiś protest czy demonstrację która się lewackiej czy prawackiej władzy nie spodoba? No jak? Przykład że to tylko papier który mogą z dnia na dzień zdenominować to bezsensu argument, bo to nie będzie punktowa szykana w konkretną osobę, która się władzy nie podoba. Ja tam mam i USD i EUR i PLN w gotówce na czarną godzinę i tego się trzymam. Codzienne płatności przez Revolut, którego szybko nie da się bloknąć a nie jestem żadnym przestępcom czy jakimś "wykroczeniowcem". Mam też 100L benzyny w kanistrach, i porządny agregat prądotwórczy dający czystą sinusoidę, mam i kominek z zapasem drewna na zimę, mam i radio/power bank kampingowy z możliwością naładowania go na korbką, mam i sporą spiżarkę z żarciem typu makaron, cukier konserwy itp, a nie jestem żadnym prepersem. Jedyne co to muszę dokupić krótkofalówki z większym zasięgiem. Po Ukrainie, Cowidach, rozbłyskach słonecznych, bleckaoutach tu czy tam, blokowaniu ludziom kont w Kanadzie, tym jaki zamordyzm szykuje eurokołchoz itp itd mam po prostu trochę rozsądku/oleju w głowie. Trzeba sobie powiedzieć jasno i dobitnie, ludzie którzy mówią 'wuj tam z gotówką, mi tam elektronika wystarcza' są po prostu głupi. I zgadzam się jak wyżej że jak gotówka w domu to nie wysokie i różne nominały, ale dodam w 3 walutach. Teraz intensywnie myślę nad oszczędzaniem w złocie, takim fizycznym, w ręce, drobne sztabki, bo Bitcoiny do mnie nieprzemawiają. Edytowane 14 godzin temu przez DyktaTusek 1 1 Cytuj
schwinn0 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu A schron, zapasy folii ameliniowej w rolce też masz? Cytuj
DyktaTusek Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) nie ma to jak z "mądrymi" podyskutować Edytowane 12 godzin temu przez DyktaTusek 1 Cytuj
lewocz Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu A kto mówi o konkretnej osobie? To działa na wszystkich. Chcesz czy nie chcesz jesteś zależny od góry bez względu czy masz gotówkę czy zapis bankowy. Po co Ci revolut bez internetu ? Mało prawdopodobne? Być może...ale po czemy te Twoje zapasy? Oszem - w przypadku pieniądza elektronicznego jesteś odcięty w sekundzie...ale gotówka wcale nie chroni dużo lepiej choć faktycznie daje większe możliwości. Nie wiem jakie katastrofy przewidujesz ale w 1950 nie było żadnych przesłanek przed wymianą pieniędzy. Z dnie na dzień Bierut wprowadził wymianę, która pozbawiała wartości gotówki, którą ludzie mieli w domach czy bankach. Mało realne? Pewnie tak ale to jest sytuacja, która faktycznie miała miejsce, stała się. Ty się zabezpieczasz nie wiadomo przed czym ..a tu masz coś co się stało, i to nie tak dawno. Cytuj
schwinn0 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 3 minuty temu, DyktaTusek napisał: nie ma to jak z "mądrymi" podyskutować Dyskusja polega na dyskusji a nie stwierdzeniach typu "co ty pitolisz"... Cytuj
DyktaTusek Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu ^^^ tak tak, zwłaszcza debilne pitolenie o folii czyli argument brzytwa, argument dno, argument ad Putinum. Czyli argument "na poziomie" w porównaniu do zachowań do których jeśli chodzi o gotówkę, zapasy, radyjka, powerbanki, pełne baki nawet rządy nawołują. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi