Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pierwsza najprostsza to założyć cały napęd taki jak chcesz byle z kasetą na bębenek hg. Druga to wyrzucic blaty z korby, założyć jeden NW i dołożyć resztę czyli przerzutkę, manetkę, kasete, łańcuch.

• +1 pomógł 1
Napisano

Wymiana 3x9 na 1x11/12 to wymiana:

- suportu (jeśli masz kwadrat, bo nie kojarzę, by korby 1x11/1x12 były w wersjach na kwadracie)

- korby (z blatem)

- kasety (jeśli 11- lub 12-rzędowa z dużą zębatką 12 biegu to na obecny bębenek założysz, jeśli chcesz kasetę 12 rzędów microspline, to musisz wymienić bębenek - o ile jest to możliwe w piaście, którą masz w kole, a najpewniej czeka Cię wymiana piasty, czyli może i koła).

- przerzutki tylnej

- manetki przerzutki tylnej (uwaga, żebyś nie miał zintegrowanej manetki z klamką hamulca, wówczas osobno musisz dokupić klamkę hamulca i podłączyć wąż/ odpowietrzyć, etc. - również wtedy zostanie CI na kierownicy niepotrzebna manetka przednia zintegrowana z klamką)

- łańcucha

i już :) wywalasz przerzutkę przednią i jej manetkę (vide uwaga o klamkomanetkach u góry!) i ciesz się nowym napędem.

Napisano

Robiłem u siebie taką zmianę, tyle że na 1x10. Korba wleciała bynajmniej nie 1x, tylko chyba jeszcze 3x, zostawiłem tam tylko jeden blat 40T, musiałem niestety wymienić tylne koło bo w starym piasta nie obsługiwała kaset 10s. Ogarnia to przerzutka SLX, jakiś stary model z serii 7xx, 10-cio rzędowy z wózkiem SGS, jest nisko ale idzie pojechać nawet po terenie. Nie wiem czy jest sens się pchać w 12s, ja bym pchał maks 11s, bo później koszty wymian zużytych komponentów będą niższe.