pazurq Napisano Środa o 15:36 Napisano Środa o 15:36 Mam napęd 3x9 shianno korba alivio przerzutka deore sgs i chcę zmienić na 1x12 lub 1x11. jakie są możliwości? Cytuj
Przecietny Napisano Środa o 15:51 Napisano Środa o 15:51 Pierwsza najprostsza to założyć cały napęd taki jak chcesz byle z kasetą na bębenek hg. Druga to wyrzucic blaty z korby, założyć jeden NW i dołożyć resztę czyli przerzutkę, manetkę, kasete, łańcuch. 1 Cytuj
marcin_ostrów Napisano Środa o 15:59 Napisano Środa o 15:59 Przed całą operacją polecam sprawdzić ile nad ziemią będzie wózek przerzutki 12 1 Cytuj
pazurq Napisano Środa o 16:17 Autor Napisano Środa o 16:17 mam Shimano RD M592 Deore Shadow SGS więc, dość długi i nie ciągnie się po ziemi Cytuj
chester_jds Napisano Środa o 16:56 Napisano Środa o 16:56 Wymiana 3x9 na 1x11/12 to wymiana: - suportu (jeśli masz kwadrat, bo nie kojarzę, by korby 1x11/1x12 były w wersjach na kwadracie) - korby (z blatem) - kasety (jeśli 11- lub 12-rzędowa z dużą zębatką 12 biegu to na obecny bębenek założysz, jeśli chcesz kasetę 12 rzędów microspline, to musisz wymienić bębenek - o ile jest to możliwe w piaście, którą masz w kole, a najpewniej czeka Cię wymiana piasty, czyli może i koła). - przerzutki tylnej - manetki przerzutki tylnej (uwaga, żebyś nie miał zintegrowanej manetki z klamką hamulca, wówczas osobno musisz dokupić klamkę hamulca i podłączyć wąż/ odpowietrzyć, etc. - również wtedy zostanie CI na kierownicy niepotrzebna manetka przednia zintegrowana z klamką) - łańcucha i już wywalasz przerzutkę przednią i jej manetkę (vide uwaga o klamkomanetkach u góry!) i ciesz się nowym napędem. Cytuj
Mod Team sznib Napisano Środa o 18:36 Mod Team Napisano Środa o 18:36 2 godziny temu, pazurq napisał: shianno Co? 1 Cytuj
marvelo Napisano Środa o 20:19 Napisano Środa o 20:19 1 godzinę temu, sznib napisał: Co? No przecież nie SRAM. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Środa o 23:38 Mod Team Napisano Środa o 23:38 @marvelo Współczuję 1 1 Cytuj
michalr75 Napisano Czwartek o 09:26 Napisano Czwartek o 09:26 Robiłem u siebie taką zmianę, tyle że na 1x10. Korba wleciała bynajmniej nie 1x, tylko chyba jeszcze 3x, zostawiłem tam tylko jeden blat 40T, musiałem niestety wymienić tylne koło bo w starym piasta nie obsługiwała kaset 10s. Ogarnia to przerzutka SLX, jakiś stary model z serii 7xx, 10-cio rzędowy z wózkiem SGS, jest nisko ale idzie pojechać nawet po terenie. Nie wiem czy jest sens się pchać w 12s, ja bym pchał maks 11s, bo później koszty wymian zużytych komponentów będą niższe. Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 12:16 Napisano Czwartek o 12:16 19 godzin temu, pazurq napisał: mam Shimano RD M592 Deore Shadow SGS więc, dość długi i nie ciągnie się po ziemi W przypadku przerzutek 11 i 12s z serii M5/6/7/8100 wózek będzie jeszcze 5cm dłuższy. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Czwartek o 12:35 Napisano Czwartek o 12:35 Sprawdziłem, przy XTM8100 i oponie 2.2 wózek wisi 12.5cm nad ziemią . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi