Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kupilęm nowy damper rock shox super deluxe z centrum rowerowe i zastanawiam sie czy serwis zerowy robic odrazu czy po 10-20h jeżdznia aby sie wszytko dotarlo i zrobic wtedy serwis wymiane oleju smaru i takie podstawowe?

Napisano

Serwis zerowy na sens w momencie zero. Jeśli są jakieś opiłki lub problemy to lepiej je wyłapać zanim narobią szkód.

Jeśli zacznie się eksploatację, zrobi te 10 czy 20 godzin, nie będzie rys, będzie tłusty ślad na tłoczysku to moim zdaniem nie ma po co ruszać przed 50 godzinami.

Tam nie ma się co docierać. Jest dobrze spasowany albo źle spasowany.

• +1 pomógł 2
Napisano

No oczywiście, znowu słynne "opiłki w pakiecie" do amortyzatora za kilka/naście stów😡  😂😂😂. Ale dobrze @Rafal_00 że się zastanawiasz nad "higieną pracy" nowego amorka, a warto👍.  Tylko musisz zdecydować, czy chcesz aby rower wyglądał jak wszystkie, bo akurat taka moda😄, aby amortyzator brudził się jak wszystkie😡, i chcesz jak wszyscy latać od serwisu do serwisu😉, a może inaczej, tak chłodnym okiem, racjonalnie:

IMG_20241219_181823.jpg

Moje amortyzatory też są "modne", ale tą modą sprzed 25 lat😉, a może wtedy nie była to moda🤔 tylko naturalne, oczywiste konstrukcje inżynierów z Holandii, krainy rowerów??👌😄.

IMG_20240307_124149_1.jpg

https://www.forumrowerowe.org/topic/270735-amortyzator-serwis-zerowy-amortyzatora-robić-czy-nie-robić/#findComment-2507624

Napisano

Te gumowe osłony są niebezpieczne, bo jak coś się pod nie dostanie, to porysuje goleń.  Żeby miały sens, musiałby być szczelnie połączone z dolnymi goleniami i koroną.

Napisano

Fabryczne osłony są rzeczywiście zaciśnięte  z góry i z dołu, też miałem obawy czy przyleganie na dole będzie wystarczające.  Praktyka pokazała, że odpowiednio przycięta guma przylega tak dokładnie, że podczas sprawdzania nie zauważyłem ziaren piasku i innego brudu, ale po długim, długim czasie (ja uznałem że przez całe lato nie potrzeba czyścić), pojawia się kurz, bo mieszek osłony pracuje jak pompka, zasysa i wyrzuca powietrze przez otworki wentylacyjne. Ta osłona przewiduje miejsca na te otworki, trzeba je zrobić bo będzie się zapadać. Myślę że można ją podważyć (otworzyć) tylko gdy w szprychy wkręcą się gałęzie. 

Jest jeszcze jedno zabezpieczenie: osłona wewnątrz jest przestronna i nawet gdyby tam dostał się piasek, błoto, itp. to goleń będzie zabrudzona tak jak goła, to niczym nie grozi, ale trzeba wyczyscić, a to łatwo.

Napisano

Gość kupił bardziej zaawansowany damper o coś pyta konkretnie a dostaje patenty z szopy u Mirka z początku lat 90-ych... Można się czymś fascynować ale są jakieś granice przeginania. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Chce sie dowiedziec czy opłaca sie robic serwis odrazu nic nie jezdżac (producent rock shox nie mowi nic o serwisie zerowym to znaczy serwisie odrazu po wyjęciu z pudełka).Wydaje mi sie ze to niemozliwe aby było tak malo oleju aby sie cos stało a jak jest cos nie tak z damper jest źle złożony to jest gwarncja na wady konstrukcyjne wiec czy jest mozliwe aby było tak malo oleju aby sie cos stało typu przetarcia itp? Prosze nie pisac o jakis gumowych osłonach bo to jest chyba jakis żart nie śmieszny.

18 godzin temu, KSikorski napisał:

Serwis zerowy na sens w momencie zero. Jeśli są jakieś opiłki lub problemy to lepiej je wyłapać zanim narobią szkód.

Jeśli zacznie się eksploatację, zrobi te 10 czy 20 godzin, nie będzie rys, będzie tłusty ślad na tłoczysku to moim zdaniem nie ma po co ruszać przed 50 godzinami.

Tam nie ma się co docierać. Jest dobrze spasowany albo źle spasowany.

czy jak jest źle spasowny to da cos serwis zerowy? Czy tam jest tylko spawdzenie smarow i oleju

Napisano

Zakładaj i śmigaj. Z damperami jest nieco inaczej i raczej mało kto robi zerówki. Ja w żadnym nie robiłem tylko nieco wcześniej szedł na serwis niż po sezonie i tyle. Z racji, budowy, ciśnień jest też bardziej problematycznie względem przedniego amora wiec i tak jak coś będzie nie tak to oddajesz na gwarancję i tyle. Nie ma co gdybać i się zamartwiać. 

• +1 pomógł 1