Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Temat jest prosty. Nadleśnictwo czy ktokolwiek odpowiedzialny za wycinkę lasów zniszczył mi w regionie WSZYSTKIE trasy tłuczniem i innym dziadostwem, po którym jeżdżenie na gravelu z laciami 50c stało się mordęgą. Pomyślałem więc o fat bike. Plusem byłaby możliwość jazdy po śniegu zimą. 

Czy ma to sens?

Czy przesiadka z full carbon gravela z di2 nie będzie zbyt bolesna na stalowego kloca?

Napisano

29x3.0 FTW ! ;)   

a serio to zachwalam bo mam, uważam to za 'złoty środek', bo koła typu 26x4.0 wprowadzają takie ograniczenia że nie da się specjalnie na nich jeździć 'na dłuższe trasy po twardym' - głównie przez bieżnik.

Na takich 29 jest miękko, a zawsze można zamontować rozmiar mniej terenowy, dla mnie to średnica bardziej uniwersalna.

• +1 pomógł 1
Napisano
4 godziny temu, sivesgaard napisał:

stalowego kloca

Czemu stalowego? Normalny jest z alu, a z carbonu też znajdziesz, choć nie było ich dużo i będą drogie. Na pewno była taka wersja Canyon Dude i Trek Farley.

Znam trzech takich co mi udowodnili, że da się jeździć dłuższe trasy. To tylko kwestia kondycji. Opon też. Jakaś Kenda Juggernaut to kotwica, ale takie Schwalbe Jumbo Jim jako tako jadą. Czy przesiadka będzie bolesna to zależy czego oczekujesz. Fat nie przyśpiesza i sam się nie toczy. Przestajesz pedałować to od razu hamujesz. Ale za to jest banan na gębie z racji jazdy czołgiem.

Ja już się z 5 lat zastanawiam czy sobie nie kupić :) 

• +1 pomógł 1
Napisano

Kupiłem szkielet fata chyba dwa lata temu i jak był śnieg to zapomniałem nim wyjechać.  Też mam 29x3” jak @RafalxM i również uważam to za najlepszy kompromis między fatem a góralem.  Ba, jeżdżąc na „krosiarskich 2,4” mam wrażenie jazdy grawelem 🤡

Pomijając fakt, że taki sprzęt można przeinaczyć w 29x2,6” z błotnikami oraz nie ma tam dziwnych tzn. fatowych standardów piast, suportów, widelców itepe…

p.s.: nie bądź taki delikatny, przesiadka może i będzie bolesna ale tylko chwilowo, zawsze można wrócić na karbą grawą Di2+ w innym rejonie albo chomikować na trenażerze.

IMG-8794.jpg