Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Wymieniłem mocno zużytą kasetę wraz z łańcuchem na nowy, wszystko działa teraz fajnie poza jedną rzeczą, a mianowicie przy pedałowaniu pojawia się mocne trzeszczenie (strzelanie) zwłaszcza podczas jazdy pod górę, dostałem w serwisie informację, że to kwestia zużycia blatu i że to normalne, z czasem powinno się to ułożyć i przestać strzelać. 

Moje pytanie czy rzeczywiście tak jest, czy jest to tylko taka informacją aby zbyć klienta? Blat wg mnie nie jest jakoś tragicznie mocno zużyty ma przejechane może z  3.5-4k km, wcześniejszy miał ponad 10k i przy kilkukrotnej wymianie kasety z łańcuchem nic się nie działo.

Napisano

jest założony GX T Type 12 s, wcześniej miałem x01 i nie pojawiały się takie problemy, ale rozumiem że jeśli blat jest temu winny, to nie jest to jakiś wielki problem i z czasem się to wyrobi ? Nie ma też dla mnie problemu aby wymienić blat, chociaż tak jak pisałem, nie jest jeszcze jakoś wybitnie zajechany i chociaż do końca tego sezonu bym chciał go dojeździć.

Napisano

Przerabiałem to samo na korbie FSA z 1 blatem. Blad wygląda ok. Nie dopatrzyłem się jakieś zużycia. Strzelało i szlag mnie trafiał. Skończyło się wymianą korby, bo blat do FSA był niedostępny i koszmarnie drogi. Taniej i prościej było przejść na Shimano. Po wymianie problem ustąpił. 

Napisano

ale poza strzelaniem nie powoduje to jakiegoś zagrożenia w postaci zerwania łańcucha ? W zeszłym roku miałem sytuację, że zerwałem łańcuch gdzieś na zjeździe zostając bez a byłem ponad 20 km od samochodu i w konsekwencji musiałem prowadzić rower pieszo do niego. Więc wole unikać sytuacji, które mogą powodować takie coś i jeśli jest na to szansa to wole zmienić blat.

Napisano
Godzinę temu, Xzc napisał:

ale poza strzelaniem nie powoduje to jakiegoś zagrożenia w postaci zerwania łańcucha ? 

...powoduje konieczność wymiany blatu...