Olaf_II Napisano Środa o 13:38 Napisano Środa o 13:38 Witam, tak jak w tytule potrzebuje pomocy z wybraniem odpowiednich opon pod jazdę 50/50 gravel szosa. Planuje kupić rower Triban RC 500 i chciałbym wraz z zakupem roweru kupić odpowiednie opony z tego co wiem do tego roweru maksymalnie wchodzą opony do 38 mm. Udało mi się znaleźć informacje o takich oponach, ale wolę być w 100% pewny co kupić. Nie wiem jaki dać budżet, ponieważ jest to mój pierwszy takiego rodzaju rower, raczej się nie opłaca wsadzić opony za 300 zł za sztukę na rower o wartości +- 3000 zł. schwalbe g-one allround HUTCHINSON Overide Vittoria Terreno Dry Opony te to tylko propozycja, nie muszą być to te trzy opony które napisałem wyżej. Cytuj
Greg1 Napisano Środa o 20:18 Napisano Środa o 20:18 (edytowane) Miałem Tribana 100 i tam też na maksa wchodziły opony 38c ale ja jeździłem na 35c, na zwijanych Hutchinson Overide 35c w wersji pod dętkę, które ważyły zaledwie 330 gram i były to naprawdę świetne opony do takich zastosowań jak Twoje bo ja też w większości jeżdżę po asfalcie (u mnie ten współczynnik to chyba nawet 60/40 albo i 70/30 na rzecz asfaltu). Zresztą dalej je mam w garażu. Miałem też Vittoria Terreno Dry 35c ale w wersji drutowej i były beznadziejne, nawet na cienkiej warstwie powierzchniowego piasku na drogach żwirowych pływały jak na lodzie, były bardzo niestabilne i niebezpieczne na szutrach. Ale wiem, że wielu z forumowiczów sobie je chwali, może szersze w wersji zwijanej, na lepszej mieszance są też o.k. ale te co ja miałem były beznadziejne Edytowane Środa o 20:19 przez Greg1 Cytuj
kaido2 Napisano Czwartek o 08:12 Napisano Czwartek o 08:12 Zwijane 38c to zupełnie inna opona która jedzie nawet po piachu. Cytuj
Olaf_II Napisano Czwartek o 18:13 Autor Napisano Czwartek o 18:13 Dziekuje za pomoc jeszcze mam pytanie odnosnie butow czy warto kupic buty typowe pod szose czy raczej nie jest to warte na sam poczatek przygody z szosowym rowerem? Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 05:35 Napisano Piątek o 05:35 Jak czujesz, że szosa to jest to to możesz kupić. Szczególnie jak masz tylko szosę. Ja jeżdżę na szosie z pedałami spd i w butach mtb spd. Co prawda mam zarówno pedały jak i bloki szosowe, nie dorobiłem się tylko butów ale jakoś mi się nie śpieszy, żeby je kupić bo po pierwsze buty mtb są wygodniejsze do chodzenia (dzięki bieżnikowi bloki są trochę schowane) a po drugie mam też grawela i mtb i mam we wszystkich tych rowerach te same pedały i używam po prostu jednych butów z jednym systemem. Zresztą, ten Twój Triban z oponami 35-38c to raczej Road+ niż typowa szosa więc pewnie też będziesz się czasami gdzieś zapuszczał na jakiś szuter więc pewnie czasami będziesz sobie chodził po tym szutrze czy gdzieś tam poza cywilizacją więc buty mtb spd bardziej by się do tego nadawały. Oczywiście to jest tylko i wyłącznie moje zdanie i inni mogą mieć odmienne Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi