kurzyciel Napisano Piątek o 09:53 Napisano Piątek o 09:53 Szukam roweru do 2500zł (z lekkimi odchyłami w cenie) który nada się na trasy 100-150km po różnym terenie, asfalcie ale także lasach. Chciałbym też amortyzator z przodu. Wzrost 182cm Cytuj
chrismel Napisano Piątek o 12:31 Napisano Piątek o 12:31 Ile razy zrobiłeś na rowerze 150 km ? Albo jak często przejeżdżasz 100 km ? Do tego nie po asfaltowej drodze tylko powiedzmy 50% asfaltem a 50% lasem. Cytuj
kurzyciel Napisano Sobota o 23:12 Autor Napisano Sobota o 23:12 (edytowane) W dniu 2.05.2025 o 14:31, chrismel napisał: Ile razy zrobiłeś na rowerze 150 km ? Albo jak często przejeżdżasz 100 km ? Do tego nie po asfaltowej drodze tylko powiedzmy 50% asfaltem a 50% lasem. Już dziesiątki razy. Aczkolwiek jestem zwykłym rowerzystą, lubię wsiąść na rower praktycznie codziennie, ale nigdy nie traktowałem tego na poważnie, ani nie zastanawiałem się nad tym czym jeżdżę. Ciekawi mnie jaki gatunek rowerów, albo nawet jakie modele są warte mojej uwagi. Edytowane Sobota o 23:20 przez kurzyciel Cytuj
chrismel Napisano Niedziela o 08:24 Napisano Niedziela o 08:24 No to powinieneś sam wiedzieć czy tempo przemieszczania się na rowerze który posiadasz Ci odpowiada. Jeżeli tak to może w ogóle nie warto kupować nowego roweru bo niczego to nie zmieni. Natomiast gdybyś chciał przyspieszyć jazdę to jedyną alternatywą jest gravel. Ale wtedy rezygnujesz z części komfortu na rzecz prędkości no i budżet musisz przemnożyć przez dwa. A jaki konkretnie ? Może przeczytać setki wątków na te temat na forum. Cytuj
KNKS Napisano Niedziela o 08:35 Napisano Niedziela o 08:35 (edytowane) 9 godzin temu, kurzyciel napisał: Już dziesiątki razy. Jesteś doświadczonym rowerzystą i nie wiesz jaki typ roweru jest odpowiedni dla twojego rodzaju aktywności? 🤔 Jaki rower posiadasz aktualnie? Jakie prędkości? Edytowane Niedziela o 08:48 przez KNKS Cytuj
smw44199 Napisano Niedziela o 09:33 Napisano Niedziela o 09:33 (edytowane) Jak ktoś dziesiątki razy pokonywał dystans 100-150km i nie wie w jaką stronę sie skierować z zakupem kolejnego roweru do tego w skromnej cenie 2,5tyś zł to dla mnie jest jakaś ściema! Jak odległość podzielimy przez 10, to wtedy wszystko zaczyna pasować😉 PS Tutaj nie występuje czasami efekt wielkości ryby złowionej przez wędkarza? Wielkość ryby jest wprost proporcjonalna do czasu od jej złowienia😁 Edytowane Niedziela o 09:36 przez smw44199 Cytuj
kurzyciel Napisano Niedziela o 12:06 Autor Napisano Niedziela o 12:06 (edytowane) 3 godziny temu, KNKS napisał: Jesteś doświadczonym rowerzystą i nie wiesz jaki typ roweru jest odpowiedni dla twojego rodzaju aktywności? 🤔 Jaki rower posiadasz aktualnie? Jakie prędkości? Nie wiem, bo nigdy nad tym nie myślałem. Po prostu jeździmy z znajomym i robimy trasy na jakiś starych rowerach, czy to grudzień czy to sierpień i mamy z tego frajdę. Czym dalej tym bardziej cieszy, ale czuję że może warto zagłębić się w temat tego na czym robię te kilometry i dowiedzieć się jaki typ roweru będzie dobry, (biorąc pod uwagę wygodę), bo to wiele godzin jazdy, prędkość ma być normalna tyle żeby na asfalcie nie było ogromnych oporów, bo te często doświadczamy i to chyba za bardzo . A przygoda rowerowa zaczęła się od tego że chcieliśmy pojechać na jakieś dobre lody, i tak zrobiliśmy pierwsze 100km, przypadkowa sytuacja, ale dała do zrozumienia że mamy siłę na takie trasy i chcemy to robić Edytowane Niedziela o 12:09 przez kurzyciel Cytuj
kaido2 Napisano Niedziela o 14:14 Napisano Niedziela o 14:14 (edytowane) 5 godzin temu, KNKS napisał: Jesteś doświadczonym rowerzystą i nie wiesz jaki typ roweru jest odpowiedni dla twojego rodzaju aktywności? 🤔 Jaki rower posiadasz aktualnie? Jakie prędkości? Nie każdy zawodnik może być trenerem, nie każdy trener był zawodnikiem Spotkałem w życiu nie jedną osobę która waliła pierdyliardy km, gdzie stówy, czy nawet 2 nie były niczym dziwnym na tym czym mieli pod ręką. Sztrucle o masie kowadła na bele czym , byle się dało cisnąć i nikt nie wgłębial się w technikalia. Póki było dobrze, noga kręcila, było dobrze. Normalnym ludziom , póki coś się nie zaczyna sypać, a da się tym co mają robić to co chcą, to nie wchodzą w szczegóły. Niuanse zaczynają się gdy zużywa się sprzęt, czy zdrowie , chce się lepiej i lżej, ale wiedzy na ten temat brak , bo po co było wnikać jak się dało i było dobrze. Jedna moja koleżanka w robocie ciśnie stówy , czy nawet 150 na ciężkim crossie z amorem i koszykiem, przewaliła km, a na rowerach się nie zna. Innemu gościowi w robocie który wali rocznie minimum 10 koła( i te stówy to tam jest normą ), przerabiałem ostatnio trekkinga Superiora i to po przeprowadzeniu konkretnego wywiadu , by gościowi zrobić sprzęcicho optymalnie pod to co wyczynia. Takich ludzi co jeżdżą , a się nie znają jest dużo. Zresztą, wystarczy nieraz wybrać się na trening , ustawkę i zacząć z co poniektórymi gadać, a się okaże, że niektórzy nawet nie wiedzą czy mają dętki , bo wszystko robi im mechanik , czy zanoszą gdzieś do serwisu. Ich interesi tylko jeżdżenie ( w gazie) W dniu 2.05.2025 o 11:53, kurzyciel napisał: Szukam roweru do 2500zł (z lekkimi odchyłami w cenie) który nada się na trasy 100-150km po różnym terenie, asfalcie ale także lasach. Chciałbym też amortyzator z przodu. Wzrost 182cm Najlepiej ugryźć to na żywo i udać się z tematem gdzieś do dużego centrum rowerowego ,pogadać z obslugą co są w stanie pod dane wymagania zaproponować. Usiąść na różne modele, popróbować, wypożyczyć( np w Decathlonie) Edytowane Niedziela o 14:18 przez kaido2 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi