Tyfon79 Napisano Poniedziałek o 15:34 Napisano Poniedziałek o 15:34 @Tuurban78 no to w takim razie tak ogólnie z czym masz problem bo chyba się zgubiłem? Bajzel największy robią niektóre smotruchy co wożą pasze plus jakaś grupa, która podnieca się mocą, przyśpieszeniem i prędkościami. Obu na DDR-ach ludzie sobie nie życzą z wielu powodów. Nie wiem co tutaj jest niezrozumiałe tym bardziej, że nie jest tak tylko u nas a są kraje gdzie zabrali się za to ostrzej? Ciężko to zatem podpiąć pod jakieś teksty w stylu "bo mi wolność ktoś odbiera a Konstytucja mówi to i tamto". O ile kojarzę na zasadzie co pierwsze było kura czy jajko to jako żywo pierwsze były DDR-y dla normalnych rowerów. Dopiero potem pojawiła się konkretna grupa, która chamsko chce się na nich panoszyć bo tak. Bo taki mają kaprys. Jak ktoś gdzieś kogoś nie chce to się nie wprasza na siłę bo tego wymaga kultura i honor. Od tych co wożą paszę to ja bym się cudów nie spodziewał ale już po "naszych" jednak cokolwiek. 1 Cytuj
Emsky Napisano Poniedziałek o 18:34 Napisano Poniedziałek o 18:34 Zderzenie pieszego z rowerzystą na szosie która waży 8 kilo brzmi jednak lepiej, niż potrącenie przez kuriera Glovo na sprzęcie który potrafi warzyć i 50kg Cytuj
Electronite Napisano Poniedziałek o 21:51 Napisano Poniedziałek o 21:51 Bez znaczenia, dzwon jest dzwon. Inna kwestia, że jak zmieciesz babulinkę na elektryku to wylew murowany. Ja tam ogolnie mam w D kto i na czym jeździ - byle by miał opanowany temat. A nie że pod koła dzieciak wchodzi albo nieogarnięty pancio z pieskiem. //Swoją drogą mam obrazek taki, że pies się pokapował, że je jest jechane i się zatrzymał - a pańcio nie, i patrzy na psa i go popędza a pies patrzy na mnie i stoi. Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 22:40 Napisano Poniedziałek o 22:40 (edytowane) 11 godzin temu, Tyfon79 napisał: Ależ to skomlenie o pozwoleństwo na jazdę motorkami po DDR-e jest żałosne. Do kogo to piszesz, bo chyba nie do mnie? 7 godzin temu, Tyfon79 napisał: O ile kojarzę na zasadzie co pierwsze było kura czy jajko to jako żywo pierwsze były DDR-y dla normalnych rowerów. Dopiero potem pojawiła się konkretna grupa, która chamsko chce się na nich panoszyć bo tak. Nie. Najpierw były normalne rowery na drogach, wśród samochodów. Nikogo to nie dziwiło i nikomu nie przeszkadzało. Jak zaczynałem jeździć to tego "ścierwa" (czytaj DDR-ów) w Polsce jeszcze nie było. Dopiero potem zaczęto wypychać rowery z dróg na twory nie nadające się do jazdy nawet zwykłym rowerem z prędkością większą niż 15 km/h. Zwykłe rowery na drogi, rowery z "dopędem" elektrycznym tym bardziej na drogi, a że to spowolni ruch samochodów to tym lepiej. Podobno polscy kierowcy jeżdżą za szybko. Na DDR-y złamanego grosza bym nie dał. Za te pieniądze budować parkingi i poszerzać szosy o szeroki pas pobocza. Kropka. 8 godzin temu, szajbna napisał: Prawo określa co wolno a co nie i tyle. Prawo może się w każdej chwili zmienić. To zależy, kto będzie u władzy. Każde prawo będziesz równie chętnie przestrzegał? Dziś jesteś porządnym, cnotliwym obywatelem, a jutro możesz zastać przestępcą, czyniąc dokładnie to samo. Edytowane Poniedziałek o 23:03 przez marvelo 1 Cytuj
spidelli Napisano Wtorek o 03:37 Napisano Wtorek o 03:37 W dniu 19.04.2025 o 12:07, KNKS napisał: niepiśmiennego dostawcę jedzenia z Kolumbii na pojazd mechaniczny No właśnie, ja bym zaczął od przyczyny, nie od skutku... Cytuj
Tuurban78 Napisano Wtorek o 03:43 Napisano Wtorek o 03:43 "– Trzeba zwrócić pieszym chodniki. Dla zwiększenia bezpieczeństwa i poczucia normalności, ruch w miejscach dla pieszych i na ścieżkach rowerowych wymaga pilnie ograniczeń prawnych – napisał autor w uzasadnieniu. Do Sejmu trafiła petycja dotycząca zakazu poruszania się elektrycznymi hulajnogami i rowerami po chodnikach." https://www.rynekzdrowia.pl/Prawo/Koniec-elektrycznych-hulajnog-i-rowerow-na-chodnikach-Wniosek-w-Sejmie,270503,2.html 1 Cytuj
DyktaTusek Napisano Wtorek o 09:30 Autor Napisano Wtorek o 09:30 (edytowane) 18 godzin temu, Tuurban78 napisał: Dzisiaj jechałem pod górki koło Krakowa i na dodatkowym wyświetlaczu widziałem 13A 37V czyli 481W wsparcia i z tego nie zrezygnuje. Prędkość mnie nie obchodzi ale pod górki chce mieć wsparcie 500W lub więcej. Dlatego uwielbiam chińczyki , czy wasze BOSZE,YAMAHY też tak mają? chyba nie. Rower jest chiński zablokowany unijny, czyli po 25km/h przestaje wspomagać, nie ma manetki. To słabe masz to chińskie badziewie jak i wiedzę w temacie bo leglane napędy Bosh czy Yamaha mają w 'piku' coś 600W a nowe silniki dla Speca ponad 700 i to wyyyyystarczy dla każdego piździpączka co będzie pod każdą górę biadolił że mu cięzko. Ja to czekam na jedno, aż taki "ulepowy jeździec" w końcu na jakimś CPR czy DDR potrąci na śmierć jakiegoś malucha, zobaczycie co się będzie działo. Swoją drogą zastanawiam się, czy te wszystkie Bolty itp dostosowali prędkość w tych ich hulajnogach do tych przepisowych 20km/h? Edytowane Wtorek o 09:31 przez DyktaTusek Cytuj
burz Napisano Wtorek o 09:38 Napisano Wtorek o 09:38 5 godzin temu, Tuurban78 napisał: Do Sejmu trafiła petycja dotycząca zakazu poruszania się elektrycznymi hulajnogami i rowerami po chodnikach Przecież jest już zakaz jazdy rowerem po chodniku - tylko nikt go nie egzekwuje. Cytuj
DyktaTusek Napisano Wtorek o 09:39 Autor Napisano Wtorek o 09:39 Ale tu chyba bardziej chodzi o hulajnogi, w tępie pieszego możesz na każdym chyba chodniku co oczywiście każdy szanujący się hulajnogista ma gdzieś. Cytuj
Tuurban78 Napisano Wtorek o 09:51 Napisano Wtorek o 09:51 15 minut temu, DyktaTusek napisał: To słabe masz to chińskie badziewie jak i wiedzę w temacie bo leglane napędy Bosh czy Yamaha mają w 'piku' coś 600W a nowe silniki dla Speca ponad 700 i to wyyyyystarczy dla każdego piździpączka co będzie pod każdą górę biadolił że mu cięzko. miałem mocne chińczyki 1000W ale się pozbyłem, obecny chińczyk za 3000zł z silnikiem 250 pik 450W to działa rewelacyjnie, w tej cenie to ty sobie kupisz sam silnik bosza tylko pytam jak to działa w tym boszu za pierdyliad złotych, czy fabryczny rower ze sklepu na boszu 250W jedzie 600W? czy nie? i czy jest to do sprawdzenia na wyświetlaczu LCD Cytuj
DyktaTusek Napisano Wtorek o 09:54 Autor Napisano Wtorek o 09:54 (edytowane) Jak ten chińczyk legalny to nie ma tematu, a jak podejrzewam nielegalny ulep to jeździj nim sobie dowoli, jak kogoś potrącisz i będziesz miał sprawę to Ci rura zaraz zmięknie kozaku. Choć obecnie ebajka nie mam to miałem, i udzielę Ci mądrej rady - legalny ebajk + jakieś OC w życiu prywatnym np. mieszkania czy domu i nie straszne mi nawet jak przez nieuwagę wjadę w drzwi Rolsa czy kogoś niechcący potrącę z trwałym kalectwem. Ty w takiej sytuacji się do końca życia nie wypłacisz, nawet jak takie OC masz, bo ulepów ono nie obejmuje. Chojrakuj tak i wymądrzaj się dalej, życzę powodzenia. Edytowane Wtorek o 10:02 przez DyktaTusek 2 Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 10:02 Napisano Wtorek o 10:02 28 minut temu, DyktaTusek napisał: Swoją drogą zastanawiam się, czy te wszystkie Bolty itp dostosowali prędkość w tych ich hulajnogach do tych przepisowych 20km/h? W Polsce jeszcze mi się nie zdarzyło korzystać ale w Grecji jest przepisowe 25 km/h (bo tyle u nich jest legalne i dopuszczalne) Cytuj
DyktaTusek Napisano Wtorek o 10:06 Autor Napisano Wtorek o 10:06 (edytowane) Właśnie znalazłem że Bolt ponoć dostosował prędkość do polskich przepisów 20km/h, i co więcej w niektórych rejonach miast poprzez lokalizację ograniczył do 15km/h. Zresztą wg mnie na CPR czy DDR problemem te hulajnogi z wypożyczalni są żadnym, czy 20 czy 25 jadą. To te prywatne dopierniczające jak te ulepowe ebajki stanowią realne zgrożenie i są do natychmiastowej eliminacji przez służby, niech kupują te chamownie jak najszybciej. https://smartride.pl/holenderska-policja-zbroi-sie-przeciw-nieprzepisowym-e-bikeom-247-nowych-hamowni-do-kontroli-pojazdow-elektrycznych/ https://smartride.pl/zapraszamy-na-dynamometr-czyli-jak-niemiecka-policja-kontroluje-e-hulajnogi-i-uto/ https://smartride.pl/hiszpania-postraszyla-uliczna-kontrola-elektrycznych-hulajnog-na-dynamometrze-film-zaniepokoil-uzytkownikow-w-polsce/ Edytowane Wtorek o 10:14 przez DyktaTusek 1 Cytuj
Tyfon79 Napisano Wtorek o 10:18 Napisano Wtorek o 10:18 38 minut temu, DyktaTusek napisał: Ja to czekam na jedno, aż taki "ulepowy jeździec" w końcu na jakimś CPR czy DDR potrąci na śmierć jakiegoś malucha, zobaczycie co się będzie działo. Co niby się ma dziać? Nawet jak by ostro coś zaostrzyli kto niby będzie się tym zajmował? Jesteś ze Skawiny to się zainteresuj z ciekawości mocami przerobowymi tamtejszej policji czy SM. Dziś jest ważniejsze zajmowanie się bzdetami typu kto, gdzie parkuje plus donosy, które generują mnóstwo czasu a robić ni ma komu. Gdyby odciążyć samą SM od zajmowania się zgłoszeniami "rudych" cymbałów to posądzam, że w dużych miastach już były by widoczne plusy. Oczywiście gdyby poszedł sygnał z góry a nie odwracamy głowę. Na razie robię z buta w obie strony taką Kalwaryjską od Matecznego do Korony i na chodniku mija mnie z 15 wszelakiej maści rowerów w tym większość dostawcy paszy. Cytuj
marvelo Napisano Wtorek o 10:37 Napisano Wtorek o 10:37 54 minuty temu, DyktaTusek napisał: Ale tu chyba bardziej chodzi o hulajnogi, w tępie pieszego możesz na każdym chyba chodniku co oczywiście każdy szanujący się hulajnogista ma gdzieś. Ma tak samo gdzieś jak Ty zasady pisowni polskiej. Jak widać, ci niepiśmienni to nie tylko z Kolumbii. 32 minuty temu, DyktaTusek napisał: To te prywatne dopierniczające jak te ulepowe ebajki stanowią realne zgrożenie i są do natychmiastowej eliminacji przez służby, niech kupują te chamownie jak najszybciej. Chamownie? A co to? To takie miejsca dla chamów? 2 Cytuj
DyktaTusek Napisano Wtorek o 10:52 Autor Napisano Wtorek o 10:52 (edytowane) Jak się nie ma co powiedzieć yo do ortografi czy dysleksji zawsze można się przywalić, coś jeszcze 'mondrego' masz do powiedzenia? Edytowane Wtorek o 11:14 przez DyktaTusek Cytuj
marvelo Napisano Wtorek o 11:05 Napisano Wtorek o 11:05 Nie interesują mnie Twoje problemy życiowe, psychiczne czy zdrowotne. A jak jesteś taki przepisowy to tu masz zasady pisania na forum: Cytuj
Tuurban78 Napisano Wtorek o 11:20 Napisano Wtorek o 11:20 Przecież ten idiota z filmiku sam ryzykuje swoje życie i zdrowie. Powinien posiadać tylko OC na siebie jakby szkód narobił. Mówiłem: zrzucić to wszystko na jezdnię, wyposażyć w obowiązkowe OC. SAMI SIĘ WYKRUSZĄ POROZBIJAJĄ POZABIJAJĄ. Cytuj
Tyfon79 Napisano Wtorek o 11:30 Napisano Wtorek o 11:30 A co mi po jego OC jak uszkodzi mi dobrze utrzymany samochód. Co mi po jego OC jak straci równowagę i wpadnie mi pod auto? Prokurator, badania, świadkowie może sąd ergo kupa kłopotów. Inni będą mieli jeszcze traumę bo to zawsze jak ktoś jest wrażliwy zostaje. To nie czasy po komunie, że przyjechał po takiego karawan i "MPO" do sprzątania bebechów, zrobili notatki i pies z kulawą nogą się nie przejął. Jeszcze brakuje a się znajdą, że to kierowca widząc takiego miał 100x bardziej uważać i jest winny. Cytuj
DyktaTusek Napisano Wtorek o 11:48 Autor Napisano Wtorek o 11:48 (edytowane) No dokładnie, pies trącał takiego idiotę, ale szkoda postronnych ofiar. Edytowane Wtorek o 11:48 przez DyktaTusek Cytuj
marvelo Napisano Wtorek o 19:41 Napisano Wtorek o 19:41 8 godzin temu, DyktaTusek napisał: Jak się nie ma co powiedzieć yo do ortografi czy dysleksji zawsze można się przywalić, coś jeszcze 'mondrego' masz do powiedzenia? Widzisz? Taki z Ciebie legalista, a jak ktoś wymaga od Ciebie przestrzegania zasad (obowiązujących na forum) to się wykręcasz dysleksją i mówisz o "przywalaniu się" do ortografii. Ten dostawca jedzenia z Kolumbii powie, że on pomyka na elektryku, bo na chleb zarabia i normę musi wyrobić, a ktoś się do niego "przywala". Cytuj
Tuurban78 Napisano Środa o 03:06 Napisano Środa o 03:06 15 godzin temu, Tuurban78 napisał: Przecież ten idiota z filmiku sam ryzykuje swoje życie i zdrowie. Powinien posiadać tylko OC na siebie jakby szkód narobił. Mówiłem: zrzucić to wszystko na jezdnię, wyposażyć w obowiązkowe OC. SAMI SIĘ WYKRUSZĄ POROZBIJAJĄ POZABIJAJĄ. dopiero co napisałem https://www.tvp.info/86301814/kujawsko-pomorskie-rynsk-wypadek-na-hulajnodze-nie-zyje-nastolatka Cytuj
DyktaTusek Napisano Środa o 06:51 Autor Napisano Środa o 06:51 (edytowane) 11 godzin temu, marvelo napisał: Widzisz? Taki z Ciebie legalista, a jak ktoś wymaga od Ciebie przestrzegania zasad (obowiązujących na forum) to się wykręcasz dysleksją i mówisz o "przywalaniu się" do ortografii. Ten dostawca jedzenia z Kolumbii powie, że on pomyka na elektryku, bo na chleb zarabia i normę musi wyrobić, a ktoś się do niego "przywala". Wiecej tu panowie takich 'mondrych typuf ' macie? Takiego to najlepiej wsadzić na taką giga hulajnogę co jej broni i na hajwej go ;-). Edytowane Środa o 06:55 przez DyktaTusek Cytuj
NerfMe Napisano Środa o 07:06 Napisano Środa o 07:06 (edytowane) 4 godziny temu, Tuurban78 napisał: dopiero co napisałem https://www.tvp.info/86301814/kujawsko-pomorskie-rynsk-wypadek-na-hulajnodze-nie-zyje-nastolatka To jest kwintesencja całego tematu. Nie ma znaczenia co sobie napiszą w ustawie, znaczenie ma kto, czy i jak to będzie egzekwował. Kiedyś zaparkowałem za zakazem zatrzymywania, na szerokiej jednokierunkowej jezdni, przyjechała straż miejska i wszystkim co zrobili tak samo zakładała blokady. Jak przyszedłem, opłaciłem mandat i powiedziałem że rozumiem że złamałem zakaz i te 100 zl zapłacę, ale jak już tu panowie są to warto zwrócić uwagę na samochody, które parkują przy samym przejściu dla pieszych, bo to jest niebezpieczne. To stwierdzili że oni zostali wezwani tylko do samochodów na zakazie i inni ich nie interesują.... Edytowane Środa o 07:06 przez NerfMe Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi