Dokumosa Napisano 13 Marca Napisano 13 Marca 2 godziny temu, chudzinki napisał: Kupiłeś może? Jak pierwsze wrażenia? @Greg1 Ty chyba też testujesz? Mi się trafiła. Póki co zrobiłem jedną 40km trasę w terenie leśnym na trasie zaplanowanej w mapy.cz. Co do samego działania to jest OK, prowadzi po śladzie a jak się z niego zjedzie to znajduje najbliższą drogę żeby wjechać z powrotem na trasę i pokazuje ten dojazd na czerwono (tel nie był połączony z urządzeniem). Ze względu na śnieg po kolana jaki napotkałem w ostatnią sobotę w niektórych rejonach lasu pół trasy musiałem jechać inną niż planowana drogą i ciągle przekierowywał mnie na ślad. Mapy bazują klasycznie na OSM więc szczegółowość (nie licząc dróg utwardzonych) jest raczej mierna. Responsywność wystarczająca. Ekran wyraźny, czytelny nawet w słońcu. Dotyk działa OK (również w rękawiczkach) aczkolwiek więcej niż wybranie trasy, potwierdzenia i przełączanie ekranów nie było w terenie ćwiczone. Na minus bateria - w 2,5h zeżarło 39% (mrozów nie było) i PL lokalizacja menu (po 3 min wróciłem do ang). Nie konfigurowałem jeszcze powiadomień z tel (widziałem, że są ale IMO zbyt wiele zgód na dostępy do różnych funkcjonalności tel chce aplikacja żeby w ogóle włączyć powiadomienia). Coś więcej będę się nim bawił w okolicy najbliższych świąt dopiero bo zostawiłem na drugiej chacie. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca (edytowane) @chudzinki ja kupiłem i nawet raz się z nim przejechałem, tylko raz bo na codzień jak jeżdżę wokół komina to używam zwykłego licznika bsc100s. Ten raz jak z nim jechałem to na próbę ustawiłem sobie testowo jakąś trasę ale miałem włączone wygaszanie ekranu i to mnie wkurzało. Teraz to pozmieniałem i zobaczę jak będzie. Trasy planowałem w Koomocie i bez problemu wgrywają się do apki po synchronizacji i są widoczne w nawigacji. Możesz ustawić kilka trybów/rowerów, mtb, szosa, grawel, commuter, itd. i dla każdego dostosować inne ekrany w zależności od potrzeb. Ja powiadomień z telefonu nie używam, jeżdżę pi to, żeby odpocząć od szumu elektronicznego. Nam czujnik kadencji w szosie i łączy się bezproblemowo Edytowane 14 Marca przez Greg1 1 Cytuj
kudizc Napisano 3 Kwietnia Napisano 3 Kwietnia Macie jakieś nowe wnioski z użytkowania? Jest możliwość wgrywania własnych map? Cytuj
Eathan Napisano 4 Kwietnia Autor Napisano 4 Kwietnia W modelu CC600 nie wgrasz map. Jest nowszy model CC700 i tam zdaje się mapy już wgrać można. Cytuj
kudizc Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia tak wiem, używam aktualnie cc600, ale go zmienić na coś nowszego w najbliższym czasie. Głównym problemem na jaki napotykam jest to, że jak już zacznę prowadzić po śladzie, to nie mogę dograć innego śladu bez przerywania aktywności Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 Kwietnia Mod Team Napisano 4 Kwietnia @Dokumosa Chcesz powiedzieć, że do ponownego przeliczania trasy 700 Pro nie musi być online ? Dla mnie nawigacje wymagające trybu online są ułomne - niech padnie telefon pośrodku niczego, a wtedy klops... Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia No nie nazwałbym tego przeliczeniem trasy tylko znalezieniem najkrótszego łącznika do wyznaczonej pierwotnie trasy. I to ten device robi bez tel. No i pewnie są jakies tego ograniczenia. Cytuj
Marinbiker Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia O... a mój CC700 Pro krzyczał o uruchomienie aplikacji, żeby skorygować trasę, kiedy specjalnie zjechałem ze śladu. Ogólnie te mapy to jakiś żart i poza śladem widać tylko szare uliczki, terenu zero. Może Geoid poprawi to w następnych aktualizacjach? Poza tym w porównaniu z CC600 wcale go nie słychać. Jakby softwarowo był ustawiony na minimum, przez co np. "pikania" radaru w ogóle nie słychać. Jedyne zalety, to cena, dotykowy ekran i spory rozmiar wyświetlacza. Drugi raz bym nie kupił. Cytuj
Dokumosa Napisano 4 Kwietnia Napisano 4 Kwietnia (edytowane) .U mnie bateria w tel zdechła zanim zjechałem z trasy więc siłą rzeczy był offline i pokazywał czerwoną ściężkę jak dojechać do zaplanowanej trasy. Taki klasyczny reroute wymaga łączności z app oraz tego, że trasa musiałaby być pierwotnie wyznaczona przez app nie przez użytkownika. Jeśli pogoda pozwoli to jutro może coś więcej tego cc700pro pomęczę. Edytowane 4 Kwietnia przez Dokumosa Cytuj
fil29 Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia W dniu 4.04.2026 o 18:49, Marinbiker napisał: O... a mój CC700 Pro krzyczał o uruchomienie aplikacji, żeby skorygować trasę, kiedy specjalnie zjechałem ze śladu. Ogólnie te mapy to jakiś żart i poza śladem widać tylko szare uliczki, terenu zero. Może Geoid poprawi to w następnych aktualizacjach? Poza tym w porównaniu z CC600 wcale go nie słychać. Jakby softwarowo był ustawiony na minimum, przez co np. "pikania" radaru w ogóle nie słychać. Jedyne zalety, to cena, dotykowy ekran i spory rozmiar wyświetlacza. Drugi raz bym nie kupił. Czyli nie warto się przesiadać z cc600 na cc700 pro 😏 Jak już to na jakiegoś garmins za miliony monet 😎 Cytuj
smw44199 Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia (edytowane) Masz fajne nawigacje tańsze np BSC 300, czy IG 630S. Nie musi to być Garmin za "milion monet" Edytowane 8 Kwietnia przez smw44199 Cytuj
smw44199 Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia Są dwie wersje IG630 i nowsza IG630S. BSC300 też jest bardzo fajna👍 Cytuj
Dokumosa Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia W dniu 4.04.2026 o 18:49, Marinbiker napisał: O... a mój CC700 Pro krzyczał o uruchomienie aplikacji, żeby skorygować trasę, kiedy specjalnie zjechałem ze śladu. Ogólnie te mapy to jakiś żart i poza śladem widać tylko szare uliczki, terenu zero. Może Geoid poprawi to w następnych aktualizacjach? Poza tym w porównaniu z CC600 wcale go nie słychać. Jakby softwarowo był ustawiony na minimum, przez co np. "pikania" radaru w ogóle nie słychać. Jedyne zalety, to cena, dotykowy ekran i spory rozmiar wyświetlacza. Drugi raz bym nie kupił. Pobawiłem się trochę tym licznikiem w niedzielę. W tel. wyłączony BT, OneLapFit ubita. Miałem wyznaczoną własną trasę (w mapy.cz). W pewnym momencie trasy stwierdziłem, że zrobię pętlę po znanych mi drogach wracając na wyznaczoną trasę. Zaraz jak zjechałem z wyznaczonej trasy dostałem komunikat "Off Course" i przez jakieś 250m pokazywało mi, żebym zawrócił wskazując na czerwono dokładnie przejechany odcinek do punktu w którym zjechałem. Potem jak licznik stwierdził, że bliżej mu już do innego punktu wyznaczonej trasy to zaczął pokazywać jak na poniższym screenie - w linii prostej do najbliższego pkt trasy. Podejrzewam, że w CC600 działa to analogicznie (mam ale nie używam więc nie wiem ;)). Tu zaletą CC700 Pro jest to, że widać na podkładzie mapowym drogę, którą należy się fizycznie przemieścić żeby dotrzeć do wyznaczonej trasy. 1 Cytuj
Marinbiker Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, fil29 napisał: Nie wiem jak IG630 ale Bsc300 to podobny poziom Jestem tego samego zdania. Te Geoidy ( CC600 i CC700Pro ) kupiłem z ciekawości, na rower, którym dojeżdżam do pracy. Czasem zjeżdżam wracając, w pobliskie laski i pomyślałem, że fajnie byłoby mieć coś taniego, ale z mapami. No i tu nie trafiłem. Co prawda tanie jest, ale mapy są adekwatne jakościowo do ceny. Głównie korzystam z Garmina Edge Explore 2 i z Epixa na nadgarstku, co jest przewygodne i "bezobsługowe". I zdaje się, że mapy mam lepsze w zegarku, niż są w tym CC700 Pro. Trzeba śledzić promocje, często też na platformach sprzedażowych ludzie oferują używki w doskonałym stanie, bo sami kupują nowsze modele. Tysiaka za nówkę doskonałej jakości nawigację + komputer, to miliony monet? Zawsze można mieć powerbank i nawigować smartfonem. Jak nie pada... @Dokumosa nie testowałem go bez smartfona, fajnie, że Ci się chciało. Edytowane 8 Kwietnia przez Marinbiker Scalenie odpowiedzi Cytuj
Rybus85 Napisano 8 Kwietnia Napisano 8 Kwietnia 4 godziny temu, smw44199 napisał: Masz fajne nawigacje tańsze np BSC 300, czy IG 630S. Nie musi to być Garmin za "milion monet" Jak masz dużo cierpliwości i lubisz jak rerouting to fikcja to faktycznie nie musi to być Garmin za "miliony monet". Miałem Magene,co jest bliźniakiem tych sprzętów. No i do latania jest spoko. Ale jak ktoś chce coś więcej to już nie. 1 Cytuj
smw44199 Napisano Czwartek o 06:34 Napisano Czwartek o 06:34 Magene nie jest bliźniakiem Igsport, to dwa zupełnie różne urządzenia Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 07:20 Napisano Czwartek o 07:20 (edytowane) Magene jest bliźniakiem geoidów. W igsport niby można załadować customowe mapy, ale prawda jest taka, że to nadal 99,999% surowa mapa OSM, ta sama co w geoidach. Żeby mieć dobrą mapę "swojej okolicy" trzeba ją sobie samemu stworzyć. Edytowane Czwartek o 07:23 przez Dokumosa Cytuj
smw44199 Napisano Czwartek o 08:18 Napisano Czwartek o 08:18 (edytowane) Geoid jest bliźniakiem Magene, ale Igsport to inna bajka. Na plus dla Igsport jest możliwość wgrania dowolnie stworzonej swojej mapy która bazuje na OSM, czego w Magene niestety zrobić nie można. Rerouting działa dobrze, nie wiem dlaczego ktoś się do tego przyczepia (może pomylił nawigacje) 👍 PS "Surowa mapa" OSM jest już naprawdę dobra i naprawdę, nie trzeba sobie tworzyć od razu nowej 👍 Edytowane Czwartek o 08:19 przez smw44199 Cytuj
Dokumosa Napisano Czwartek o 09:40 Napisano Czwartek o 09:40 Ja nie mam nic do OSM dopóki się jeździ drogami publicznymi. Jak się wjedzie w teren to są spore braki. W lasach na mazurach np. brakuje ~30% leśnych dróg (w tym nawet szerokich, szutrowych p.poż., które są numerowane). 1 Cytuj
smw44199 Napisano Czwartek o 09:57 Napisano Czwartek o 09:57 To jest bolączka otwartych projektów, masz pecha, bo akurat w tym rejonie nie masz dobrego edytora osm. W mojej okolicy wygląda to naprawdę dobrze 😉 PS Inny producenci map, m.in Google kradnie dane z OSM 😉 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi