Skocz do zawartości

[7000 - 10 000] Gravel - wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Noszę się z zamiarem kupna gravela, przy założeniach:

- wygodna geometria
- 1 blat z przodu - raczej na 95% nowy SRAM Apex 1x12
- możliwość montażu opon przynajmniej 45mm,

Na dziś mam do wyboru:

1. Cannondale topstone 1 cinamon Apex / zagranica - 8000 zł.
2. Orbea Terra H41 1X / polska - 9000 zł.
3. Giant Revolt 0 / polska - 7200 zł - wiąże się jednak z wymianą całego groupsetu z mieszanego GRX na Apex więc pewnie w okolicach 9000 po rozliczeniach wyjdzie.

W przypadku Giant'a pytanie czy znajdzie się u nas sklep który pokusiłby się o taką zamianą z rozliczeniem GRX'a, ewentualnie wchodzi w grę Giant Revolt Advanced 1 przy super promocji :)

Kolejnym zagadnieniem jest rozmiar, będąc na granicy właściwym wyjściem będzie mniejszy czy większy? (183cm, 82cm przekrok).

Pomijając aspekt kolorystyczny rowerów będę wdzięczny za podpowiedzi co i za którym przemawia. 

Napisano
5 godzin temu, chrismel napisał:

https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-polygon-bend-r7

Bardzo łagodna geometria ale 1x11.

Tak, ale już bym wolał Tamborę, gdyby kolory bardziej przemawiały.

4 godziny temu, HSM napisał:

Jaka jest wyższość speca nad wskazanymi modelami?

Poza tym, przy 10kzł to już o carbon można zahaczyć. 

Canyon zawsze na plus, jednak odrzuciłem właśnie z uwagi na geometrię. 

Napisano
24 minuty temu, prezes83 napisał:

Jaka jest wyższość speca nad wskazanymi modelami?

Żadna. Po prostu spełnia podane kryteria: grawel z nowym apexem do 10 tys.(w zależności od kursu, będzie się łapał, albo będzie minimalnie ponad limit) -a że go nie było wśród wymienionych, znalezionych rowerów, to podaję... Proste...

Napisano
30 minut temu, Mihau_ napisał:

Z tym, że chcę 1x12 Apex :)

21 minut temu, HSM napisał:

Żadna. Po prostu spełnia podane kryteria: grawel z nowym apexem do 10 tys.(w zależności od kursu, będzie się łapał, albo będzie minimalnie ponad limit) -a że go nie było wśród wymienionych, znalezionych rowerów, to podaję... Proste...

Ok, Dzięki :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeszcze dwie takie propozycje wpadły:

1. Trek Checkpoint ALR 5 - stack/reach: 1.48 - ile można tutaj zyskać np odwróceniem mostka by było bardziej komfortowo?
2. Cube Nuroad EX - spełnia większość wymagań, rozwój w kierunku 1x12. Jak obecnie z jakością tego producenta? 

Napisano

A coś do tej pory było nie tak z jakością rowerów Cube? Ja mam fitnessa Cube SL Road z 2017 roku, wygląda jak nowy, chodzi jak żyleta. Mój kolega z pracy ma Cube Nuroad Race, też już kilkuletni, chyba 2020 rocznik, codziennie dojeżdża nim do pracy 30 km w jedną stronę czy to lato czy to zima (zimą czasami, tak 1-2 razy w tygodniu przyjeżdża elektrykiem bo mu szkoda baterii, żeby codziennie jeździć i ładować :)) i dopiero teraz, chyba z miesiąc temu wymieniał praktycznie rzecz biorąc cały napęd bo zajechał - nie bawił się w żadne 3 łańcuchy, pomiary rozcignięcia czy inne takie tam. Fakt, zapłacił w serwisie chyba 400 eur z tego co pamiętam (akcja się dzieje w DE) - jak się dowiedziałem ile to się za głowę złapałem i mu pokazywałem w necie ile kosztują zębatki, kasety, nawet przerzutki ale wszystko co trzeba mu wymienili, wyregulowali a on się na tym nie zna i nie ma narzędzi

Napisano
Godzinę temu, prezes83 napisał:

stack/reach: 1.48 - ile można tutaj zyskać np odwróceniem mostka by było bardziej komfortowo?

Pojęcia nie masz o czym piszesz 

Napisano
8 minut temu, Mihau_ napisał:

Pojęcia nie masz o czym piszesz 

Odpowiedź typu "wypad, forum jest dla tych co się znają". 

Napisano

Odpowiedź typu nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz. 

Rzuciłeś jakimś wynikiem dzielenia stack/reach, który nic nie mówi (a w każdym rozmiarze tego samego roweru wynik będzie inny) i wplotłeś do tego jeszcze jakieś odwracanie mostka, które ani ze stackiem ani z reach nie ma nic wspólnego. Kiedy patrzysz w tabelę z geometrią to wymiary tam przedstawione dotyczą ramy a nie tego co do niej dokręcasz 

Odpowiedź typu nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz. 

Rzuciłeś jakimś wynikiem dzielenia stack/reach, który nic nie mówi (a w każdym rozmiarze tego samego roweru wynik będzie inny) i wplotłeś do tego jeszcze jakieś odwracanie mostka, które ani ze stackiem ani z reach nie ma nic wspólnego. Kiedy patrzysz w tabelę z geometrią to wymiary tam przedstawione dotyczą ramy a nie tego co do niej dokręcasz 

Napisano
W dniu 9.03.2024 o 21:05, Mihau_ napisał:

No to najpierw sobie idź do jakiegoś sklepu i poklikaj tym double tap bo dla mnie ten system zmiany jest nie do przyjęcia

Sprawdziłem, pojeździłem... całkiem w porządku się to obsługuje, kwestia przyzwyczajenia. Tym bardziej, w moim przypadku, gdzie będzie to mój pierwszy rower z barankiem... niemniej, wybór i tak padł na rower z GRX'em ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...