Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie o software, ale o hardware mam pytanie: Seria x40 - standard vs solar. Warto te kilka stówek dorzucić? Jeżdżę cały rok - XC. Czasem słońce, czasem deszcz, dużo syfu zdarza się. Głównie tłukę się po lasach od morza po góry - otwarte przestrzenie, to raczej dojazdówki/przelotówki. No, raz na jakiś czas dam się namówić na trasę po rowerowych asfaltach, ale od tego czacha mi dymi. Tak z doświadczenia - co myślicie?

Napisano

Obstawiam, że jest to kompletnie ale to kompletnie bezsensowne. Urobek z solara jest tak niewielki, że aż niemierzalny, do tego przez pół roku w naszych warunkach nasłonecznienia będzie wręcz zerowy. A teoretycznie gdy ma szansę się coś naładować, czyli lato i słońce w zenicie - zapewne nie będziesz miał ochoty na jazdę w pełnym słońcu - tylko będziesz śmigał rano/popo - i wtedy znów urobek prawie żaden. Różnica w 1040 natomiast to też pamięć, duże liczniki z solarem miały zdaje się 64GB pamięci zamiast 32GB. Nie wiem jak jest w 840 i czy potrzebujesz takiej pojemności.

• +1 pomógł 1
Napisano

@cervandes zysk jest i to nawet  godziwy.  Na sto kilometrów  latania  w  "słabszym " obecnym  słoneczku mamy dodatkowe  35 minut działania.  Sto kilometrów  w słoneczku lipcowym 2025 -  uzysk to 54 minuty do godziny z minutami.   Czas działania  zwykłej 1040  nie ma startu do  solara.  Pod tym względem jest nie do pobicia. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Też jestem tego zdania. Nawet przed wyjściem wystarczy go podłączyć,przebrać się na rower,uszykować pićku,przekąski a on już na parę dodatkowych godzin jazdy naładowany. Dla mnie czas działania 1040 to kozak. W zeszłym roku może z 2 razy naładowałem go na maksa. Głównie właśnie jak wyżej. 

• +1 pomógł 1
Napisano

To niech twoje wewnętrzne feng shui przemysli to jeszcze raz :)

Miałem 830. Później 1040 i pomimo że też bardziej podoba mi się rozmiar pudelka 830 to bym do niego nie wrócił. 

Mała nawigacja, małe pola. 

Napisano

To samo przesiadka z 820 na 1030 i potem kolejne 10xx. Też myślałem po co mi taka wielka patelnia ale wiem , że z Kingsajsa do Szuflandii nie wrócę.  Niech żyją polococktowcy 🤣

• +1 pomógł 2
Napisano

Duży ekran jest fajny, szczególnie od pewnego wieku. Ja wymieniłem 830 na 1040 po wyścigu gravelowym, na którym spędziłem dużo czasu wracając na trase.....bo nie widziałem na ekraniku. 

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Mniej więcej od 18 kwietnia nie synchronizuje mi aktywności pomiędzy licznikiem a Garmin Connect, pacjent to Explore 2. Czy przypadkiem jakoś tego dnia nie wpadła aktualizacja do 30.19?

Próbowałem już przeinstalować i usunąć wszystkie dane aplikacji Garmin Connect ponownie dodając licznik do aplikacji, odparować telefon z licznika, i licznik z telefonu usuwając parowanie, sparowałem wszystko ponownie i nadal nic. Próbowałem też ręcznie synchronizować.

Ktoś coś bo zaraz mnie coś trafi.

Screenshot-2026-04-27-15-20-48-937-com-gIMG-20260427-152034.jpg

Edytowane przez keltu
Napisano

@keltu po pierwsze puść sobie synchro przez aplikację na kompa Garmin Express. Wtedy nic nie stracisz. Potem sprawdź co się stanie jak wyłączysz WiFi w Garminie i zobacz czy nowe aktywności pójdą po BT. Mając kopię w chmurze możesz przywrócić urządzenie do ustawień fabrycznych. 

• +1 pomógł 1
Napisano

No dobra podłączyłem do kompa i zsynchronizowało się z Garmin Express ale w sumie nie rozwiązuje to problemu bo przecież nie będę go za każdym razem podłączał po USB..

Spróbuję następnym razem czy pójdzie bez tego WiFi..

Napisano

Pany, żebym jeszcze jeździł z baranem i walił jakieś ultra wypady gdzieś nie wiadomo gdzie i z tzw partyzanta, to może... Ja tam bardziej w las/góry na XCku i na kilka godzinek max. Starej daty jestem i zawsze zanim ruszę w nowe, to badam sytuacje na mapach. Jak już muszę, to przystanę i skorzystam z map online/offline. W czasie jazdy, tylko zerkam na ekran. Widoki cenię bardziej niż telewizor przed nosem. Fakt, bateria 1040 robi robotę, ale chyba jeszcze nie osiągnąłem tego Garminowego poziomu, żeby pójść w tym kierunku. Ale dzięki, dzięki za głosy. Namawiajcie, namawiajcie... :) 

Napisano (edytowane)

No dobra teraz zakończyłem aktywność przed domem zanim telefon połączył się z WiFi i poszła synchronizacja poprawnie..

Edytowane przez keltu
Napisano

@keltu też mam problem z tym WiFi. U mnie laoie połączenie ale jest tak słabe że nie działa i nie przesyła. Jak się połączenie poprawi to już nie chce wysłać. Dlatego wyłączyłem i jest ok. Co ciekawe to kiedyś działało ok ale po jakieś aktualizacji coś popsuli 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

U mnie na najnowszej betce " fifi " łapie sporo przed domem i transfer jest błyskawiczny oraz bez problemów.

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Właśnie mam jeszcze jedno pytanie, czy to zmiana po ostatniej aktualizacji? Mianowicie przed aktualizacją w czasie aktywności i zapauzowaniu jej mogłem wygasić ekran pojedyńczym nacisnięciem power, teraz słyszę tylko piknięcie bez żadnej reakcji żeby wygasić ekran trzeba szybko nacisnąć dwukrotnie.. to jest zamierzone?

Edytowane przez keltu
Napisano

Mamy 2026 rok. W licznikach i zegarkach jest wifi. Są aktualizacje map. Edge przez wifi w ogóle nie może wystartować tej aktualizacji i po paru minutach się usypia. Zegarek ściąga sobie 10% w jakieś 45 minut... Próbuję przez Garmin Express na kompie - mieli mieli i błąd, no i wuj, no i cześć.

Napisano

U mnie mapy  ściągają się  błyskawicznie i bez problemów. To samo aktualizacje softu  .....nawet nie wiem kiedy się pobrały zarówno w Edku jak i na busolę .   Czasami Garmin tak ma , że ich serwery  strasznie mulą . 

• +1 pomógł 1