Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tylko wiesz, że ten bojkot można łatwo złamać? Wsparcie dla 1040 już się skończyło. Za chwile nie kupisz 1040 i będziesz zmuszony kupić 50 albo 60. Stawiam, że prędzej pójdą w złącze i dodatkowa baterię tak jak było kiedyś. Bateria oczywiście w cenie Garmina Edge Explore :D 

Napisano
W dniu 7.07.2026 o 15:15, pecio napisał:

@SanchoPancha   są dwie opcje użytkowania Garmina. 

Pierwsza - "na królika "  (doświadczalnego ).  Lecisz cały cały czas na betkach ,  testujesz, bawisz się , klniesz  i  szukasz rozwiązań . Jak się wysypuje to robisz downgrade do poprzedniej stabilnej wersji. 

Druga opcja  - " na starszego pana " ( stabilny / stateczny) .  Czekasz z aktualizacjami   cały czas śledząc doniesienia 'królików " .  

Nie ma co się zrażać  ,  a z tymi mapami już jest  wszystko dobrze. Garmin zawsze błyskawicznie reaguje na takie mega wtopy. 

@bastard83 bo to jest od 31.29.  Obecnie mamy stabilną 31.31.

Aha  !  Ty masz EE 2 to najnowsza  jest 30.23.   To powinno być  podczas kończenia aktywności . Jak klikniesz zapisz na pierwszym ekranie to  przejdzie do kolejnego gdzie masz wybór sprzętu  na którego ma ta aktywność polecieć.

Tak się już nie da. Wejście w program beta nie daje Ci możliwości powrotu do wersji stabilnej "wcześniejszej" - Garmin przestał już jakiś czas temu publikować firmware w postaci plików do pobrania - a same aktualizacje zarówno stable ( he he he ) jak i beta są OTA. Jedynie jeszcze w Fenixach przy wrzucaniu pierwszej bety z nowej serii firmware załączali firmware do poprzedniej stabilnej wraz z opisem jak przywrócić zegarek do niej. W Edge jeśli na becie masz problem to czekasz albo na kolejną betę która go rozwiąże, albo na kolejną stabilną która go rozwiąże, a jak nie rozwiąże to jesteś w dupie i szukasz po forach i prosisz czy ktoś nie ma zapisanego firmware'u. Dla tych co bardzo by chcieli przystąpić do bety ( nie polecam - nie płacą wam za to, a często mają gdzieś wasze uwagi) to polecam najpierw zapisać sobie stabilną wersję. A robi się to tak: 

- Czekamy na wpadnięcie kolejnej NOWEJ stabilnej wersji - żebyśmy mieli do czego wrócić

- nie używamy w ogóle Garmin Express 

- czekamy aż Garmin Connect na telefonie przez BT przerzuci firmware na edge

- gdy wyskoczy monit o aktualizacji nie wciskamy "odłóż" tylko w lewym górnym rogu strzałkę w lewo - to powoduje zaniechanie aktualizacji tej wersji 

- wyłączamy na kompie Garmin Express, podłączamy Edge w trybie pamięci masowej

- szukamy na Edge w katalogu Garmin pliku GUPDATE.GSP i kopiujemy go sobie na kompa - to firmware którego aktualizacje zaniechaliśmy. 

W razie potrzeby przywracamy sobie go w to samo miejsce i Edge powinien zaproponować aktualizacje firmware'u

To opis dla tych co mają 1050 i EE2, bo najwyraźniej 1040 została przez nich porzucona - 1050 dostała nową gałąź firmware'u 32.xx, a w sekcji 1040 - zero, ani jednej nowej wersji beta, czyli zostawili go z firmware'em który u niektórych ludzi powoduje problem z połączeniem Varii 515 i ślamazarnym działaniem map po ich aktualizacji do 2026.11

Czy ktoś z was ma 1040 + RTL 515 z 31.3x ? Działa mu to ok? Bo wciąż siedzę na 30.xx  ( przestałem się bawić w beta testera i jak widzę nowy soft to czekam jakiś czas jakie kwiatki wyrosną ;-> ) 

Napisano
2 godziny temu, Eathan napisał:

Ło Panie! Za te 5k to on chyba będzie za nas trzaskać każdego KOMa w okolicy... A tak poważnie to nie pamiętam za ile startował 1050, ale dzisiaj co rusz można go kupić po taniości. Zdaje się nawet taniej niż 1040... Z tym to da się jeszcze żyć. Jednak prawdziwym problemem to nowe funkcje schowane za abonamentem. To jest lekki dramat i miejmy nadzieję, że Chińczycy nie pójdą w te ślady w swoich komputerkach. 

Niedawno 1050 w Decathlonie był za jakieś 1650zł 😐

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Charvel napisał:

Garmin przestał już jakiś czas temu publikować firmware w postaci plików do pobrania

O matko ...... to było  w IV w.p.n.e 😉😁 

@Rybus85 były przez kilkanaście sekund .😁

@Eathan jak w nocy "suchość " 😉 ogarnia  to  ten "rowerowy game changer " może życie uratować .🤣

Gady czy co tylko chcesz możesz  wrzucić jako POI .

Edytowane przez pecio
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

O chyba zrobiłem. Plik  zabki.gpx wgrywamy do NewFile, po włączeniu Garmina powinno zaimportować POI. Zobaczymy jak to wyjdzie na dzisiejszej trasie. Na sucho pokazuje ikony sklepów w miejscu Żabek w mojej okolicy. Dane zawierają ok 9000 sklepów. Nie wiem ile jest faktycznie. Niby w sieci mowa jest o ~12 000. Ale to pewnie jest mocno płynne. 

Edytowane przez Eathan
  • +1 pomógł 2
Napisano

Nie ma lewara  ale w każdej pipidówce  na nią się wpada , wiec bez sensu robić POI z gadami.  Za to  z źródełkami wody pitnej ,  bazą   namiotową , schroniskami  ,etc   to już inna bajka.   Jak coś to mam   takowe. 

• +1 pomógł 1
Napisano
9 godzin temu, Charvel napisał:

Garmin przestał już jakiś czas temu publikować firmware w postaci plików do pobrania - a same aktualizacje zarówno stable ( he he he ) jak i beta są OTA.

I tak nigdy nie można było pobierać starszych wersji do żadnych urządzeń. Kolekcje starszych wersji zawsze robili nieoficjalnie użytkownicy.
I tak w przypadku Edge 1040 taka kolekcja jest tutaj, a instrukcja downgradu tutaj.

Co nie zmienia faktu, że w starych dobrych czasach downgrade robiło się wyjątkowo, bo nowsze firmware praktycznie zawsze były lepsze (mniej błędów i stabilniejsze).
Że nawet nie wspomnę np o urządzeniach Garmina do nawigacji lotniczej. Tam ponoć wszystko działa jak żyleta, jakby to robiła całkowicie inna firma.

To na rynku konsumenckim jest taka padaka i to stosunkowo od niedawna (parę lat), gdzie ilość produktów oraz ich funkcji, wzięła wyraźną górę nad ich jakością.
Wątpię, że się to zmieni w najbliższym czasie. Bo to jest trochę jak wyścig "kto da więcej ficzerów", żeby nie dać złapać oddechu konkurencji.
Rynek konsumencki w cale nie chce dopracowanych (lecz spóźnionych) produktów i takich nie nagradza portfelami.

Napisano
16 godzin temu, Charvel napisał:

Bo wciąż siedzę na 30.xx  ( przestałem się bawić w beta testera i jak widzę nowy soft to czekam jakiś czas jakie kwiatki wyrosną ;-> ) 

Można siedzieć na takiej wersji i używać map TopoActive 2026.11 bez przeszkód ?

Napisano
15 godzin temu, Eathan napisał:

O chyba zrobiłem. Plik  zabki.gpx wgrywamy do NewFile, po włączeniu Garmina powinno zaimportować POI. Zobaczymy jak to wyjdzie na dzisiejszej trasie. Na sucho pokazuje ikony sklepów w miejscu Żabek w mojej okolicy. Dane zawierają ok 9000 sklepów. Nie wiem ile jest faktycznie. Niby w sieci mowa jest o ~12 000. Ale to pewnie jest mocno płynne. 

No i działa pięknie. Co prawda ikonki są małe, ale są  pokazują żaby w okolicy. 

14 godzin temu, pecio napisał:

Nie ma lewara  ale w każdej pipidówce  na nią się wpada , wiec bez sensu robić POI z gadami. 

Jednak ma to sens. Wiele razy musiałem specjalnie krążyć i szukać bo nie było w zasięgu wzroku. A tutaj widzisz i możesz sobie odbić bez googlania. Wydaje się wygodne. 

Co do źródełek to wrzuć. Pewnie się przyda. Oczywiście jak to pitne ;) 

Napisano
20 godzin temu, Eathan napisał:

Wsparcie dla 1040 już się skończyło.

W czymś to przeszkadza?
Przynajmniej nie zrobi ci się aktualizacja psująca działanie :teehee:

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Eathan napisał:

Co do źródełek to wrzuć. Pewnie się przyda. Oczywiście jak to pitne ;) 

WODA.gpx

Jak wyjedziesz w nocy z pod Żabki  i zacznie suszyć po drodze 🤣

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
  • Haha 1
Napisano
W dniu 13.07.2026 o 13:29, Charvel napisał:

Czy ktoś z was ma 1040 + RTL 515 z 31.3x ? Działa mu to ok? Bo wciąż siedzę na 30.xx  ( przestałem się bawić w beta testera i jak widzę nowy soft to czekam jakiś czas jakie kwiatki wyrosną ;-> ) 

Edge 1040 31.33  ION 200 RT + Varia RTL 515

IMG_20260714_135303a.thumb.jpg.e7375942848aa97005eb47226ac3433b.jpg

42 minuty temu, pecio napisał:

WODA.gpx 408.32 kB · 2 pobrania

Jak wyjedziesz w nocy z pod Żabki  i zacznie suszyć po drodze 🤣

Potwierdzam, aktualne. Przy  Boniach w KR jest źródełko - ujęcie z wodą. Dziewczyny z okolicznych akademików ciągną jak smoki 🤣

• +1 pomógł 1
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

@dfq dane są wyciągane z OSM ,  więc są w miarę aktualne .

@Charvel  ja mam 31.33  w 1040 i jak działa z Variatką 820 to tym bardziej będzie  z 515.  Zresztą  "betki " się już skończyły w linii xxx40 .

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano
Godzinę temu, pecio napisał:

@dfq dane są wyciągane z OSM ,  więc są w miarę aktualne .

@Charvel  ja mam 31.33  w 1040 i jak działa z Variatką 820 to tym bardziej będzie  z 515.  Zresztą  "betki " się już skończyły w linii xxx40 .

No właśnie na forum garmina w sekcji beta ludzie z 515-ką zgłaszali problem z ich podłączaniem po aktualizacji do 31.xx - o innych modelach RTL cisza. Ale jak już masz 31.33 to mam pytanie - wprowadzili tam gear tracking - czy zrobili to w formie jedynie dodatkowego ekranu który możemy mieć tak jak mamy np pogodę, albo status świateł czy kom'y stravy, czy też jest możliwe utworzenie osobnego pola danych ( to byłoby idealne ) 

Napisano

Gear tracking to osobny ekran po zakończeniu aktywności, gdzie możesz wskazać co użyłeś. Nie widziałem pola danych ze sprzętem.

Napisano

Można coś takiego zrobić  w Connect  ( taka namiastka ) . W sprzętach  tworzysz własny "zbiór" i tam  dla przykładu dajesz łańcuchy.  Potem  na Edge w podsumowaniach  po zakończeniu  aktywności    na tym drugim ekranie     wrzucasz    to do odpowiedniego "worka" .  

Napisano

A ja wciąż mam przygody z Garminem. Najpierw wymienili sztukę ze sklepu na refurba a teraz jestem w trakcie wymiany tegoż refurba na kolejnego.
Przez ok 5 lat mialem 830 i tam nic się nie działo, licznik po prostu działał. Raz się zawiesił na kilka minut i procent nachylenia wariował podczas jazdy w deszczu. I to tyle.

W 840 najpierw podczas każdej jazdy po śladzie, co jakiś czas komputerek się wysypywał, robił sobie samoistny reset. Ponad pół roku byłem na łączach z garminowskim wsparciem, pomogli wielkie nic. W końcu zaproponowali wymianę na odnowione.
Ale wymiana nic nie zmieniła, jak się garminek resetował tak robił to dalej. W końcu wyłączyłem funkcję automatycznego przeliczania trasy i problem zniknął. To znaczy prawie, bo wysypał się tylko raz i to po kilku dłuższych trasach. Ale dla niektórych to też nie jest rozwiązanie, bo żeby garminek działał stabilniej to trzeba go wcześniej upośledzić.
No w każdym razie, gdy juz zadowolony z siebie, że znalazłem prawie dobre rozwiązanie to pojawił się kolejny problem...takie bzdury jakie licznik pokazywał podczas jazdy i aktualnego nachylenia, to nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać. Np podczas dość stromego podjazdu pokazywał sobie wesoło minus 14%. Albo na zupełnie płaskich trasach wciąż pokazywał,  raz lekki podjazd raz lekki zjazd. Ogólnie wartości zupełnie oderwane od rzeczywistości. Ostatecznie zawyżał też całkowity wznios, czasem bardzo mocno. No i zglosiłem sytuację, teraz jestem w trakcie czekania na kolejnego refurba i zastanawiam się czym tym razem mnie zaskoczy.

Napisano (edytowane)

@chopmaz To może być równie dobrze wina baterii. Miałem podobny przypadek ze smartphone'em, tj. wysypywał się przy większym obciążeniu.
Po wymianie baterii problem zniknął. Mimo, że poza tym mankamentem bateria wydawała się być całkowicie dobra.
A przyczyną usterki było to, że był to leżak magazynowy i pewnie bateria (nigdy nie doładowywana) po prostu zdechła.

W twoim przypadku przeliczanie trasy to zwiększenie zapotrzebowania na energię, bo właśnie wtedy procesor intensywnie pracuje, a pobór prądu wzrasta. Może bateria nie wydala i jest reset.
To tylko sugestia.

Edytowane przez SanchoPancha
Napisano

@SanchoPancha nie mam pojęcia dlaczego wywalało, ale nie sądzę że to z winy baterii. Wywalało mi na dwóch urządzeniach, koledze który ma 540 też się samoistnie restartował. Więc to raczej oprogramowanie. Garmin zaproponował model odnowiony to wziąłem. A teraz czekam na kolejny. 

Napisano

Problem może być sprzętowy ale nie musi. Opis sugeruje ból z softem. Ja zawsze wywalam  niepotrzebny szajs z pamięci na czele z ich mapami. Mam święty spokój i zawsze aktualne swoje mapy. Ostatnio te Garminowskie wywołują tyle problemów  , że to naprawdę jest najlepsza opcja usunięcie tego la' gufna.