cervandes Napisano 30 Czerwca Napisano 30 Czerwca W dniu 25.06.2026 o 12:49, Rybus85 napisał: U mnie nadal pokazuje tylko 31.30. Na kompie też . Lol. Przed wyłączeniem urządzenia jeszcze kilka razy kliknąłem żeby wyszukał i nagle się pokazała. Garmin 🤷 Bo każde oprogramowanie się falami wystawia dla kolejnych urządzeń. Jak opublikujesz update dla wszystkich w tym samym czasie to A - obciążasz środowisko udostępniające update, B - jeśli jest błąd w oprogramowaniu uceglający urządzenia to uceglisz wszystkie naraz. Cytuj
Yacca Napisano 5 Lipca Napisano 5 Lipca Cześć, mam EE2, chcę zmienić w Garmin Connect domyślny sprzęt, do którego ma być przypisywana aktywność kolarstwo i zniknęła mi ta opcja. Pytam AI i dostaję odpowiedź, że teraz to się robi w Garmin Edge, ale instrukcja nie pasuje (mimo napisania co dokładnie mam) do EE2. Jak to teraz zrobić, żebym po każdej jezdzie nie musiał ręcznie przypisywać do gravela, trekkingu albo trenażera? Cytuj
pecio Napisano 5 Lipca Napisano 5 Lipca @Yacca Inteligencyja 😁 dobrze Tobie prawi. Teraz po zakończeniu aktywności w Edge , drugi ekran po potwierdzeniu zakończenia i zapisu to właśnie "prośba " o akceptację jakiego szpeju ma dotyczyć ów zapis . Jak nie masz takiej opcji to znaczy , że musisz przeprowadzić aktualizację swojego EE 2 do najnowszej wersji oprogramowania układowego . Cytuj
pecio Napisano 7 Lipca Napisano 7 Lipca Bardzo ciekawa sytuacja z amerykańskiego rynku . Edge 1040 kosztuje 699,99 $ . Garmin 1050 , jego cena to też 699,99 $. Wychodzi na to , że dziadziuś 1040 zyskuje status nieśmiertelnego i najbardziej cenionego komputerka. Inna hipoteza , nadciąga premiera nowego flagowego Edzia. 1 Cytuj
SanchoPancha Napisano 7 Lipca Napisano 7 Lipca (edytowane) Gdzieś mi się obiło, że Garmin Edge 1050 miał być nie tyle następcą 1040, co niejako "obok". Ten pierwszy bowiem nigdy nie dostanie solara, jego ekran nigdy nie będzie transfleksyjny, a bateria nigdy nie będzie tak dobra. Ekrany TFT LCD są może i piękne, ale zbierają jakieś 2.5 do 3x więcej prądu niż ich transfleksyjne odpowiedniki. Co gorsza, im jaśniej jest na zewnątrz, tym więcej biorą prądu. A przecież to właśnie wtedy, powinny prądu brać najmniej , bo energia słoneczna jest za darmo. Jednak ekrany TFT LCD nie potrafią z tej darmowej energii skorzystać, zamiast tego muszą rywalizować ze światłem słonecznym, przy pomocy swojego własnego podświetlenia. Sam się nieraz zastanawiałem nad Edge 1040, ale posty takie jak te i te, ciągle zniechęcają mnie. Serio taki cyrk jest z tymi mapami (nadal) ? Czy to pojedyncze, acz krzykliwe przypadki ? Edytowane 7 Lipca przez SanchoPancha Cytuj
bastard83 Napisano 7 Lipca Napisano 7 Lipca W dniu 5.07.2026 o 15:40, pecio napisał: @Yacca Inteligencyja 😁 dobrze Tobie prawi. Teraz po zakończeniu aktywności w Edge , drugi ekran po potwierdzeniu zakończenia i zapisu to właśnie "prośba " o akceptację jakiego szpeju ma dotyczyć ów zapis . Jak nie masz takiej opcji to znaczy , że musisz przeprowadzić aktualizację swojego EE 2 do najnowszej wersji oprogramowania układowego . U mnie na wersji 30.23 nie widzę takiej opcji. Cytuj
pecio Napisano 7 Lipca Napisano 7 Lipca (edytowane) @SanchoPancha są dwie opcje użytkowania Garmina. Pierwsza - "na królika " (doświadczalnego ). Lecisz cały cały czas na betkach , testujesz, bawisz się , klniesz i szukasz rozwiązań . Jak się wysypuje to robisz downgrade do poprzedniej stabilnej wersji. Druga opcja - " na starszego pana " ( stabilny / stateczny) . Czekasz z aktualizacjami cały czas śledząc doniesienia 'królików " . Nie ma co się zrażać , a z tymi mapami już jest wszystko dobrze. Garmin zawsze błyskawicznie reaguje na takie mega wtopy. @bastard83 bo to jest od 31.29. Obecnie mamy stabilną 31.31. Aha ! Ty masz EE 2 to najnowsza jest 30.23. To powinno być podczas kończenia aktywności . Jak klikniesz zapisz na pierwszym ekranie to przejdzie do kolejnego gdzie masz wybór sprzętu na którego ma ta aktywność polecieć. Edytowane 7 Lipca przez pecio Cytuj
Maciorra Napisano 7 Lipca Napisano 7 Lipca @pecio Cytat są dwie opcje użytkowania Garmina. Chyba chciałeś napisać: Pierwsza - lecisz cały czas na alfach, które Garmin dla żartu nazywa betami. Druga - lecisz cały czas na betach, które Garmin dla żartu nazywa wersjami stabilnymi. 1 7 Cytuj
SanchoPancha Napisano 8 Lipca Napisano 8 Lipca @Maciorra Czyli już tak na serio, nie opłaca się kupować tych urządzeń bez gwarancji ? Bo jak wpadnie w bootloop (skopany firmware albo coś), a sami nie zdołamy się z tego (bootloopa) wydostać, to przy gwarancji przynajmniej wyślą nam nowy sprzęt. Cytuj
pecio Napisano 8 Lipca Napisano 8 Lipca @SanchoPancha bez paniki. Jak wpadnie w pętle to robisz reset fabryczny. Mnie to dopadło dwa razy w całej historii obcowamia z Garminami. Po za tym dobra strategia to zwlekanie z aktualizacjami do czasu potwierdzenia przez innych , że wszystko działa . A jak kupujesz używkę to najlepiej ze sprawdzonego źródełka z udokumentowaną historią np. od kogoś ze znanych z tego forum. Cytuj
Maciorra Napisano 8 Lipca Napisano 8 Lipca Godzinę temu, SanchoPancha napisał: Czyli już tak na serio, nie opłaca się kupować tych urządzeń bez gwarancji ? Mój Edek zepsuł się zaraz po gwarancji, więc ten tego;) Tak naprawdę największą upierdliwością jest niestabilność softu i zastanawianie się co spierniczą w kolejnej aktualizacji. I tak od lat... Cytuj
pecio Napisano 8 Lipca Napisano 8 Lipca I najlepsze w tym wszystkim , że Garmin nie jest jedynym którego dotyczą problemy z softem . Są inni co mają bardziej skopane na tym polu. Cytuj
dfq Napisano 8 Lipca Napisano 8 Lipca (edytowane) Ej bez paniki, mam 4 edki i wszystkie działają od lat, w tym najstarszy e830 z 2019 r - ma na koncie ponad 2000 aktywności i dalej na służbie. O, zaślepka portu zasilania się tylko odczepiła i trzeba pilnować by nie zgubić 🤪 Edytowane 8 Lipca przez dfq Cytuj
SanchoPancha Napisano 8 Lipca Napisano 8 Lipca (edytowane) 3 godziny temu, pecio napisał: Garmin nie jest jedynym którego dotyczą problemy z softem . Są inni co mają bardziej skopane na tym polu. Jeśli chodzi o iGSPORT to nie mogę powiedzieć, że mają jakieś błędy czy zwiechy. Problemem jest ogólna bieda tych urządzeń, jeśli się przystawi je do Garmina. To jakby PRLowski Polononez pod względem funkcjonalności i bajerów. Tyle, że Polonez który działa i się nie psuje. A tak konkretnie, to Garmin (i tylko Garmin) posiada: porządne, szczegółowe i czytelne mapy, godne zaufania trasowanie oraz względnie szybkie wyliczanie tras offline, zaawansowane ustawienia trasowania (można wskazać: punkty pośrednie, kategorie dróg, profil jazdy), wyszukiwanie POI oraz wyszukiwanie po adresie, interaktywne mapy (klikniesz na element mapy, masz jego opis), możliwość planowania i przesyłania tras z komórki do urządzenia w miejscach gdzie nie ma sieci GSM (np pod namiotem) Nawet Karoo nie spełnia powyższych wymagań, nie ma tak dobrego trasowania i nie da się przesłać tras z komórki offline (poza zasięgiem sieci GSM). Wszystkie nie-garminowskie nawigacje są więc dobre pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy trasy na komórce lub na kompie. Innymi słowy, routing w nie-garminowskich nawigacjach to bonus, którego można używać do powrotu na wcześniej wgraną trasę, albo awaryjnie w innych przypadkach. Jeśli znajdziemy się samotnie w połowie drogi do Mordoru, to tylko Garmin jest na tyle pewny, żeby nas stamtąd wyprowadzić. Posiadają bowiem 20-letnie doświadczenie w nawigacjach z mapami i są sprawdzone przez turystów z całego świata. I to jeszcze na długo zanim liczniki rowerowe stały się modne. Nawet więc jeśli ich soft jest niestabilny, to nie zmienia to przewag/zalet , które wymieniłem powyżej. Nadal nie da się tu wskazać wiarygodnej alternatywy, bez zaklinania rzeczywistości. Aczkolwiek fakt faktem, że nie każdemu i nie zawsze te jego przewagi są potrzebne. I tylko dlatego na rynku jest miejsce dla innych urządzeń. Edytowane 8 Lipca przez SanchoPancha 2 Cytuj
zekker Napisano 9 Lipca Napisano 9 Lipca W dniu 7.07.2026 o 15:06, SanchoPancha napisał: Ekrany TFT LCD są może i piękne, ale zbierają jakieś 2.5 do 3x więcej prądu niż ich transfleksyjne odpowiedniki. Czy podświetlany, czy transrefleksyjny to to samo tft lcd (są w ogóle inne niż tft?). Różnica w tym co jest pod spodem, czy jest ta dodatkowa warstwa odbijająca światło, czy już tylko dyfuzor i podświetlenie. Cytuj
SanchoPancha Napisano 10 Lipca Napisano 10 Lipca (edytowane) Myślę, że nie tylko różnica jest pod spodem. Gdyby tak było, nic nie stało by na przeszkodzie by wyświetlacz Edge 1050 miał trasnfleksyjność na poziomie Edge 1040. Przecież też mogli dać tam tą warstwę odbijającą światło. A tymczasem przy zerowym podświetleniu, tylko ten drugi potrafi wyświetlić czytelny obraz. Czynniki które wpływają na poziom transfleksyjności to także rozdzielczość (paradoksalnie im mniejsza tym lepiej), typ wyświetlacza (MIP lepsze), brak dotyku, brak solaru, szafiru. Weź sobie np Wahoo Roam v3 i porównaj z v2. Te nowe mają więcej kolorów i dotyk, ale już kontrast w słońcu (bez podświetlenia) jest wyraźnie gorszy. Do tego stopnia, że niektórzy zwracali nowe urządzenia, by wrócić do starych. Inny przykład to Garmin eTrex 30x/32x oraz eTrex 30. Ten drugi ma niższą rozdzielczość, ale za to dużo lepszy kontrast oraz widoczność w słońcu. Także jeśli szukamy urządzenia do outdooru, to czasami wybór jest kontr-logiczny i to co na papierze/reklamach/prezentacjach jest lepsze, w realnym życiu okazuje się gorsze. Do wyświetlania map i statystyk nie potrzeba bowiem jakichś super-kolorowych wyświetlaczy, a 2.5 - 3x mniejsze zużycie prądu chyba każdy doceni. Do tego mniejsze zużycie prądu to większa żywotność baterii, oraz większa stabilność pracy urządzenia w temperaturach skrajnych (zima lub upał). Edytowane 10 Lipca przez SanchoPancha Cytuj
zekker Napisano 11 Lipca Napisano 11 Lipca Jeżeli chodzi o samą technologię lcd, a tym jest tft (thin film transistor), to wszystko jedno. Czy to transrefleksyjny, czy tylko podświetlany, to technologia generowania obrazu jest ta sama, więc nie ma sensu pisać że te bez warstwy odbijającej to tft lcd, bo wszystkie jedne są wykonane w tej technologii. Tak różnice są ale to już kwestia szczegółów ułożenia elementów ekranu, zastosowanych filtrach koloru, dodatkach w postaci ogniw słonecznych. Transefleksyjne mają gorsze kolory, pewnie też rozdzielczość, bo muszą przepuszczać światło w dwie strony. Mogą mieć gorsze podświetlenie, bo warstwa odbijająca zabierze trochę światła. Za to w pełnym słońcu jak się dobrze ustawi, to nie ma bata jest czytelny, gorzej jak się źle ustawi, wtedy bez dobrego podświetlenia jest słabo. Cytuj
SanchoPancha Napisano 11 Lipca Napisano 11 Lipca Tak, ale jeden transfleksyjny ekran drugiemu nierówny. Jeden będzie wymagał silnego słońca, drugiemu wystarczy, że jest dzień. W jednym kolory będą trochę sprane, a w innym już dobry kontrast. Mam trochę sprzętu i zapewniam, że nawet Garmin Garminowi nierówny. To po prostu trzeba wziąć do ręki ze 2-3 urządzenia, porównać i ocenić w realu, a niestety mało jest takich testów. Na pewno liderem wśród tych ekranów był Wahoo w wersji V1 i V2, bo w trzeciej serii liczników poszli już "za modą" zamiast za "inżynieryjną logiką", że tak to nazwę. Kolorki, dotyk i inne bzdury wzięły górę nad czytelnością w ciągu dnia. A szkoda, bo te ekrany to wcześniej była ich przewaga nad konkurencją. Cytuj
ViP3R Napisano 11 Lipca Napisano 11 Lipca Cześć, czy Garmin znowu coś pozmieniał? Uruchomiłem Garmin Express, zaktualizowałem i pokazał, że są dostępne mapy chyba 2026.11. Podlaczylem Explore 2 i nagle wszystko jest aktualne pomimo tego, że w urządzeniu mam mapę 2025.10 Ponadto przy zamkniętym programie Garmin Express nie widzę pamięci masowej pod Windows. Przy ponownym podłączeniu EE2 do komputera nie widzę żadnego komunikatu czy opcji do włączenia trybu pamięci masowej. Cytuj
cervandes Napisano 12 Lipca Napisano 12 Lipca Miałem dokładnie taką pętlę ale na maku. Podłączony do ładowania widział szereg aktualizacji w tym appek ze sklepu, map też. Po chwili - że wszystko aktualne. A po naładowaniu do pełna, odłączeniu i ponownym podłączeniu już zobaczył aktu i wgrał nowe mapy oraz 31.33 (Edge 1050). Cytuj
pecio Napisano 13 Lipca Napisano 13 Lipca Z pierwszych nieśmiałych przecieków odnośnie nowego Edge 1060 przebija się niepokojący trend , nowy komputerek ma stuknąć ceną w okolice 5000 zł . Plus dużo dodatkowych funkcji w ramach dodatkowego abonamentu . Cytuj
Eathan Napisano 13 Lipca Napisano 13 Lipca Ło Panie! Za te 5k to on chyba będzie za nas trzaskać każdego KOMa w okolicy... A tak poważnie to nie pamiętam za ile startował 1050, ale dzisiaj co rusz można go kupić po taniości. Zdaje się nawet taniej niż 1040... Z tym to da się jeszcze żyć. Jednak prawdziwym problemem to nowe funkcje schowane za abonamentem. To jest lekki dramat i miejmy nadzieję, że Chińczycy nie pójdą w te ślady w swoich komputerkach. Cytuj
pecio Napisano 13 Lipca Napisano 13 Lipca Pójdą , pójdą. Każdy jest łasy na kasę. A 1050 jak pamiętam startował chyba z okolic 3400 zł . A najlepsze , że 1040 solar jest w cenie i trzyma się twardo . Jak nie zrobią ukłonu w stronę "ultrasów " i każdych rozumnych użytkowników 😉😁 w nowym 1060 , to mamy dalszy bojkot . I poczciwy Edzio 1040 dalej będzie w cenie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi