Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam nawigacji na rower i zastanawiam sie nad dwoma Garminami jak w tytule, wiem, że 540 ma więcej funkcji pod treningi, i ponoć lepszego gpsa. Co byście wybrali?

540 ma wgrane mapy całej Europy? Zależy mi najbardziej na mapie Polski, Czech i Niemiec

Napisano
Cytat

Urządzenia z serii Edge® 540 / 840 / 1030 Plus / 1040 / 1050 / Edge® Explore 2/Edge®  MTB nie wymagają zakupu map Garmin TopoActive; urządzenia te umożliwiają bezpłatną wymianę i aktualizację map za pośrednictwem oprogramowania Garmin Express™

Źródło: Garmin

Reszta to kwestia gustu, ale ja dziś w nic poniżej serii x40 bym nie szedł, jeśli bym wybierał Garmina.
W 2026 roku nowy sprzęt powinien mieć multi-band, kompas, w miarę płynny interfejs, dobre wykonanie i pewne mocowanie.

Napisano

Właśnie tylko ponoć 540 ma mało pamięci, a wybór mapy na np. Europę Środkową spowoduje, że nie będą Niemcy, Czechy, ale nie będzie Polski jak dobrze rozumiem z tej grafiki? GARMIN Edge 540 + Mapa Topograficzna [010-02694-31]

Napisano (edytowane)

Kupić wyższy model 840 lub 1040, wtedy na 100% wejdzie cała Europa i jeszcze sporo miejsca zostanie.

EDIT: Chociaż trochę dziwne, bo ja mam 16 GB w jednym z urządzeń turystycznych Garmina i tam jakoś cała Europa wchodzi. Wszystko zależy ile miejsca z tych 16 GB jest dostępne dla użytkownika.
To się musisz zapytać użytkowników Edge 540. Sam się nigdy tym modelem nie interesowałem, bo dla mnie to maleństwo. Wolę wyświetlacze 3 - 3.5" i dotyk.

Edytowane przez SanchoPancha
Napisano (edytowane)

@szwlaw Pierwsze  co po zakupie Garmina  robimy to wywalamy kiepskie fabryczne mapy.  Te mapy  są z przed pół roku tak na" bidę " . Są serwisy które oferują doskonałe mapy  , a w dodatku są całkowicie za darmo . Najstarsza  ma pokrycie zawsze z około tygodnia.  Mapy w takich serwisach dobierasz sobie państwami które Ciebie interesują., 

Po drugie Explore 2 to mocno wykastrowany sprzętowo i programowo 1040.  Generalnie jest to sprzęt do turystyki. 

Jak chcesz już liznąć tematu "upalania " to w zależności od budżetu  celuj w rodzinkę 540/840/1040 lub 550/850/1050.

Kolejny aspekt  ,w tym roku  wyjdzie już za chwilę topowy 1060. Reszta czyli 560/860 będzie mieć premierę w 2017.

Osobiście złotym środkiem jest 840/850 i w taki szpej bym celował .Jak chcesz mieć fajny  czytelny ekran  to 850. 

Edytowane przez pecio
Napisano

Do Garmina jest sporo nieoficjalnych map:

Typowo rowerowe: VeloMap, OpenMTB, OpenFietsMap
Turystyczne: V0174, VasaM, OpenTopoMap, Freizeitkarte, Frikart, UserBeam, MapRando
Turystyczne płatne: TalkyToaster
Samochodowe: OpenMapChest, AlternativasLibres, OSMapa, Polska OSM Auto

Teoretycznie wszystkie bazują na OpenStreetMap, ale różnią się tym jakie elementy zawierają, graficzną prezentacją, a także routingiem (różne trasy dostaniemy na różnych mapach, przy tych samych ustawieniach).
Oryginalne mapy Garmin TopoActive też bazują na OpenStreeMap, ale mają tzw aktywny routing. Znaczy to, że dla różnych profili dostaniemy całkowicie różne trasy, tj.: inną dla kolarstwa drogowego, inną dla kolarstwa rekreacyjnego, a jeszcze inną dla górskiego.
Na mapach nieoficjalnych nie ma tej funkcji i sama tylko zmiana profili zdaje się mieć niewielki wpływ na trasowanie.

Napisano (edytowane)

Aktywny routing  to domena urządzenia  a nie mapy.   Dla przykładu w Edge 1040  możesz ustawić urządzenie tak, aby obliczało trasę na podstawie typu aktywności.  Jak masz w profilu ustawione kolarstwo szosowe  to będzie wytyczać trasy tylko po asfalcie.  Jak ustawisz kolarstwo górskie to będzie Ciebie czołgać po" krzakach " .  W podkładach OSM na których opiera się 99 % map dla każdej linii masz zdefiniowany tym nawierzchni i wiele innych parametrów.  Owszem czasami  z powodu niedbalstwa  pewnych członków społeczności OSM  na mapie w danym rejonie  , pewna droga może mieć błędne dane .  I dla tego może czasami nas na szosie  wpuścić  na "piękną szutrówkę" .  

Tak ,że ten aktywny routing działa  na mapach   tych nie garminowskich.  

W dodatku porównując mapy  dla mojego rejonu  np. VeloMap  kontra Garmin  ,  to te firmowe wypadają bardzo bladziutko jeżeli  chodzi o pokrycie ścieżek /dróżek i innych obiektów. 

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Garmin ActiveRouting został wprowadzony w 2012 roku, a w ślad za tym poszły aktualizacje map i oprogramowania dla odbiorników.

Ja nie testowałem na serii Edge (bo nie mam aktualnie), ale testowałem na turystycznych. I jakąkolwiek mapę nieoficjalną nie wezmę, to zmiana aktywności (kolarstwo, kolarstwo rekreacyjne, piesze wędrówki, itp.) nic nie daje. Cały czas wylicza mi tą samą trasę.
Oczywiście na kształt trasy mają wpływ inne ustawienia, tj. jakich dróg ma unikać (np gruntowych), czy ma unikać zawracania, punkty pośrednie i tak dalej.
Ale już sama tylko zmiana profilu/aktywności jest ignorowana, tzn przeliczy trasę, ale wyliczy to samo.

Sytuacja jest zgoła inna mapach Garminowskich (takich jak TopoActive). Tutaj każda zmiana profilu/aktywności ma natychmiastowy, bardzo wyraźny wpływ na trasę. Trasy wyliczane dla poszczególnych aktywności są po prostu diametralnie różne i nawet z grubsza się nie pokrywają.

Podobnie jest z innymi (płatnymi) mapami, które sprzedaje Garmin (np. TOPO Niemcy), gdzie również chwalą funkcję ActiveRouting.

Natomiast z tego co czytałem, to te nieoficjalne mapy bazują na tzw inżyniery wstecznej. Tzn. ktoś rozgryzł format map Garmina ponad 20 lat temu i na tej podstawie stworzył narzędzia do tworzenia własnych, nieoficjalnych map. Stało się to bez sprzeciwu, ale i bez pomocy firmy Garmin.
Problem polega na tym, że kiedy Garmin zaczął wprowadzać nowe ficzery, to one się już w nieoficjalnych mapach nie pojawiły.

Nawiasem mówiąc, sytuacja jest bardzo widoczna w mapach samochodowych/motocyklowych.
Tam, na nieoficjalnych mapach, nie ma nowowprowadzonych ficzerów, jak: ograniczenia prędkości, asystent pasa ruchu, itp.
A na oficjalnych City Navigator już te ficzery są.

Edytowane przez SanchoPancha