itr Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia Mleko Stana w wersji Race - zakaz przez wentyl w instrukcji . Mleko Stana zwykłe wlewam też do opony , ale potem ... gdy koło usycha nowe porcje - przez rurkę zaworka- spuścić, powietrze wykręcić zaworek z tutki, odetkać zator zapałką i prosto ze strzykawki wtłaczałem w tutkę, robiąc przed tym trochę podciśnienia w oponie żeby ssała mleko i go nie oddawała. Trzeba podawać staranie, aby ze strzkawki nie tryskało na boki. Z Finezją. Mleko przed zassaniem do strzykawki musi być solidnie pomieszane, bo gdy nabieramy z góry zassiemy samo rzadkie, a z dołu to samo gęste. Cytuj
Wojcio Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia Stans Race to specjalny produkt, inny, rzeczywiście na zawody, a nie codziennie. Stąd ten zakaz. Cytuj
Mandoleran Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia U mnie dobrze się sprawdzają te buteleczki 60 ml o Stansa, dziubek dobrze pasuje do wentyla jest czysto i szybko. 1 Cytuj
NerfMe Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia Caffelatex zdecydowanie odradzam, najgorsze mleko jakie miałem (może na równi z zaschnietym juz w opakowaniu Trezado). Strasznie szybko zasycha i powstają takie wielkie gluty w oponie. Ogólnie masakra. Już lepiej z Decathlonu... Od przygody z Caffelatex i Trezado, już nie ryzykuje i używam tylko klasycznego Stansa. Cytuj
Wojcio Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia 11 godzin temu, Mandoleran napisał: U mnie dobrze się sprawdzają te buteleczki 60 ml o Stansa, dziubek dobrze pasuje do wentyla jest czysto i szybko. Dokładnie - podanie z buteleczki jest najwygodniejsze - może być droższe, ale jak się dobrze kupi, to buteleczka zapewnia zero kontaktu z mlekiem - ja mleczę w salonie. 1 Cytuj
itr Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia Nie mlecz w salonie , opony czasem spadają z obręczy, i latex mleka reaguje z lateksem w farbach ścian, jest jedna taka struga, rozbryzg po pomieszczeniu, sufit w kroplach, plus siwy dym, który osadza się wszędzie, część zmyjesz, ale po jakimś czasie zaczynają się odbarwienia i odpadają łuski. Do dziś nie wiem dlaczego wybuchały , obręcz Ztr Arch idealna, jeżdzę do dzisiaj. Wybuchały już po napompowaniu. Kilka minut po. Zwykłą pompką. Marka Schwalbe, Ciśnienie MTB . Opony po wybuchu były uszkodzone, pękał kord po jednej ze stron. 1 Cytuj
cervandes Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia Skoro recenzujemy to moja opinia: Top: Stans. Równomierne zalateksowanie opony od wewnątrz, przy dużej dziurze wyszczał sporo ale i tak uszczelnił, wystarczyło po powrocie dopompować i tak starą już oponę. ZERO zastrzeżeń. Vittoria TNT - już nie produkują, ale na równi była ze stansem. Nie zawiodła, bardzo łatwo mi się ją usuwało z opon - jak wylinka z węża. Opony to wtedy były Mezcale G+. X-Sauce - może być. Też nie zawiodło, ale szybciej niż dwa pierwsze wysychało, dodałem też miarkę granulatu x-sauce żeby niby szybciej zalepiało większe otworki. Efekt? Zrobiło się ciut glutków, do tego mocno zalepiło komin wentyla. Trezado syf. Finish Line Sealant - miał nie wysychać i uszczelniać jak inne uszczelniacze. Efekty? Wysycha na galaretkę i prawie niczego nie uszczelnia, pod rowerem cyklicznie plamy. Jedyna zaleta to taka, że wodą daje się go po prostu wypłukać. W sumie to chyba nawet przestali go produkować. Nie dziwię się. W planach mam przy kolejnym tubelessowaniu przejść na Dubnitale Trail i uszczelniacz Continentala. Ale to raczej już nie w tym roku, bo zapasów to ja mam... oj mam. 1 Cytuj
szamysz83 Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia (edytowane) Tak sobie was tutaj pczytałem, i chyba wejdę w tego Stansa. Mimo co będę próbował lać przez wentyl, pobawię się 😉 A tak na zaś jeszcze zapytam, widzę że koledzy obcykani jak i zaprawieni w temacie tubelessa - ile wlać tego Stansa? Tak z praktyki ktoś podpowie? Opona rozmiar 29x.2.35 Edytowane 24 Stycznia przez szamysz83 literówka Cytuj
Wojcio Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia Stans pisze 105ml. Ja leję 90 do 2.5 i nie narzekam. 1 Cytuj
cervandes Napisano 25 Stycznia Napisano 25 Stycznia @szamysz83 Ja nawet mniej. 70 w przednie i nigdy nie złapałem żadnego kapcia. Przednie koło generalnie się nudzi. W tył możesz wlać te 100ml. Im mniej wlejesz tym częściej powinieneś zaglądać. Warto mieć strzykawkę z wężykiem (ja mam x-sauce i chińskie riderace) żeby czasem ustawić koło wentylem w dół, wykręcić rdzeń, wyssać z koła uszczelniacz i uzyskać odpowiedź ile go tam jeszcze zostało. Wtedy precyzyjnie można uzupełnić braki bez rozbierania koła. 1 Cytuj
Eathan Napisano 25 Stycznia Napisano 25 Stycznia Używam Stansa i strzykawki z zestawu Milkit. Sprawdza się świetnie. Co prawda wentyle Milkita olałem już jakiś czas temu, ale strzykawka robi robotę. Podobnie jak @cervandes raz na jakiś czas ściągam mleko, wlewam nowe. W MTB lałem 120. Do Gravela jedna zawartość strzykawki (nie jestem pewien, ale to chyba 60 albo 80 ml). Poza tym w podsiodłówce mam buteleczkę ze Stansem. Mała, poręczna i to na wypadek, gdy zalepi się dziura, ale wypsika całe mleko. Do tego jedna TPU na wypadek, gdy knoty nie pomogą. 2 Cytuj
Maciorra Napisano 25 Stycznia Napisano 25 Stycznia Ja z kolei używam największej strzykawki z lokalnej apteki (chyba 100ml) która w zestawie miała plastikową końcówkę idealnie pasującą do wentyla i kosztowała jakieś grosze. Do opon 2.4/2.5 cala leję ok 90ml Stansa. Jak przestaje chlupać po kilku miesiącach dolewam ok 60ml. Nie odsysam starego nie rozbebeszam opon itd. I tak powtarzam póki opona żyje. Cytuj
Eathan Napisano 25 Stycznia Napisano 25 Stycznia O tak z tym rozbebeszaniem to nie ma sensu. Dolewam i jeżdżę. Jak opona dokona żywota to wtedy czyszczenie obręczy, etc. i nowa guma. Rozbebeszam jedynie jak muszę włożyć awaryjnie dętkę (na szczęście tylko raz przerabiałem i mile nie wspominam). 3 Cytuj
szamysz83 Napisano 25 Stycznia Napisano 25 Stycznia (edytowane) Jakieś duże strzykawki, wężyki, rurki to ja znajdę - będę kombnować. Uszczelniacz wezmę albo Stans,albo SchwalbeBlue. Bardzo fajny temat się tutaj zrobił, jesy co poczytać 😉 Dziękuję za podpowiedzi ! Edytowane 25 Stycznia przez szamysz83 1 Cytuj
szamysz83 Napisano 27 Stycznia Napisano 27 Stycznia Dzisiaj mi przyszedł DocBlue którego zamawiałem w CR. W zestawie jest taka mała buteleczka 60ml - na upartego myślę że da radę z niej wlać w oponę. Ewentualnie buteleczka w sakwę, czy torbę - w razie W trochę mleka ze sobą wozić. Cytuj
szamysz83 Napisano wczoraj o 10:24 Napisano wczoraj o 10:24 Odgrzeję tamat po czasie (jakoś teraz go mam więcej 🙂) A więc opony założone - nawet trzymają ciśnienie bez mleka już drugi dzień, dzisiaj je zaleję uszczelniaczem. Te Ray I Ralph wszerokosci 2.35 są wizualnie większe od Racekingów 2.2 które miałem wcześniej. Mam nadzieję że to szerzej będzie na plus 😁A teraz z innej beczki pytanie: poleci ktoś jakąś małą pompkę na CO2 - taką co by się zmieściła do jak najmniejszej torby podsiodłowej któej zresztą też szukam. Coś ktoś poleci? Może być od braci Azjatów, skądkolwiek. Torba do której zmiesci się owa pompka, diwe łyżki, zestaw do załatania dziury i mały multitool. Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 10:37 Napisano wczoraj o 10:37 @szamysz83 szukaj małej głowic np. coś w tym stylu: https://www.decathlon.pl/p/mp/peaty-s/pompe-gonfleur-co2-holeshot-peaty-s/_/R-p-638fcee1-a892-4f4b-b7ff-7f8d3944a91f?mc=638fcee1-a892-4f4b-b7ff-7f8d3944a91f_c250c27 https://allegro.pl/produkt/pompka-na-naboje-co2-lezyne-1-c2-ctrldr-v304-czarny-447b7d25-38ec-4f95-8da5-16f95f316f7f?offerId=17665134204 Są też patenty w stylu tego: https://allegro.pl/produkt/kluczyk-wielofunkcyjny-lezyne-rap-ii-25-kluczy-czarny-674d879a-8866-4836-9b3b-fc47b5790169?offerId=12454774884 gdzie głowica jest w multitoolu. Zostaje temat nabojów. Tutaj albo chowasz do torby albo wybierasz rozwiązanie tego typu: https://www.aliexpress.com/item/1005006384672160.html Używam tego od dawna i sprawdza się świetnie. Oczywiście musisz iść w naboje z gwintem. Cytuj
szamysz83 Napisano wczoraj o 10:54 Napisano wczoraj o 10:54 @EathanMyślałem nad takimi głowicami, nawet oglądałem gotowe zestawy: https://allegro.pl/produkt/pompka-na-naboje-co2-zefal-ez-big-shot-czarny-ceff5d0b-db77-40ef-8844-c12682b5a883?offerId=17215896300 A czy naboje do tych głowic są takie same? Nie ma problemów później z dokupieniem? W sumie to taki nabój jak kiedyś były do syfonów. Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 11:01 Napisano wczoraj o 11:01 Naboje są uniwersalne. Są dwa rodzaje z gwintem albo bez. Głowica którą podałeś wymaga wersji z gwintem. Naboje mają różne pojemności np. 16 albo 20g. 16g pompowałem oponę 29 cali (2,25) do ~2 barów. Naboje kupisz w różnych miejscach. Pamiętaj, że te z gwintowanym końcem są droższe niż wersja bez gwintu. Dla wersji bez gwintu musisz mieć inną głowicę z dokręcaną rączką w której chowasz nabój. Będzie to zdecydowanie większe niż sama głowica. 1 Cytuj
szamysz83 Napisano wczoraj o 11:07 Napisano wczoraj o 11:07 @Eathandzięk, teraz już wiem co mam wybrać. Teraz poszukam podsiodłówki 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi