itr Napisano Piątek o 20:24 Napisano Piątek o 20:24 Mleko Stana w wersji Race - zakaz przez wentyl w instrukcji . Mleko Stana zwykłe wlewam też do opony , ale potem ... gdy koło usycha nowe porcje - przez rurkę zaworka- spuścić, powietrze wykręcić zaworek z tutki, odetkać zator zapałką i prosto ze strzykawki wtłaczałem w tutkę, robiąc przed tym trochę podciśnienia w oponie żeby ssała mleko i go nie oddawała. Trzeba podawać staranie, aby ze strzkawki nie tryskało na boki. Z Finezją. Mleko przed zassaniem do strzykawki musi być solidnie pomieszane, bo gdy nabieramy z góry zassiemy samo rzadkie, a z dołu to samo gęste. Cytuj
Wojcio Napisano Piątek o 21:09 Napisano Piątek o 21:09 Stans Race to specjalny produkt, inny, rzeczywiście na zawody, a nie codziennie. Stąd ten zakaz. Cytuj
Mandoleran Napisano Piątek o 21:45 Napisano Piątek o 21:45 U mnie dobrze się sprawdzają te buteleczki 60 ml o Stansa, dziubek dobrze pasuje do wentyla jest czysto i szybko. 1 Cytuj
NerfMe Napisano Piątek o 22:47 Napisano Piątek o 22:47 Caffelatex zdecydowanie odradzam, najgorsze mleko jakie miałem (może na równi z zaschnietym juz w opakowaniu Trezado). Strasznie szybko zasycha i powstają takie wielkie gluty w oponie. Ogólnie masakra. Już lepiej z Decathlonu... Od przygody z Caffelatex i Trezado, już nie ryzykuje i używam tylko klasycznego Stansa. Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 09:12 Napisano wczoraj o 09:12 11 godzin temu, Mandoleran napisał: U mnie dobrze się sprawdzają te buteleczki 60 ml o Stansa, dziubek dobrze pasuje do wentyla jest czysto i szybko. Dokładnie - podanie z buteleczki jest najwygodniejsze - może być droższe, ale jak się dobrze kupi, to buteleczka zapewnia zero kontaktu z mlekiem - ja mleczę w salonie. 1 Cytuj
itr Napisano wczoraj o 11:31 Napisano wczoraj o 11:31 Nie mlecz w salonie , opony czasem spadają z obręczy, i latex mleka reaguje z lateksem w farbach ścian, jest jedna taka struga, rozbryzg po pomieszczeniu, sufit w kroplach, plus siwy dym, który osadza się wszędzie, część zmyjesz, ale po jakimś czasie zaczynają się odbarwienia i odpadają łuski. Do dziś nie wiem dlaczego wybuchały , obręcz Ztr Arch idealna, jeżdzę do dzisiaj. Wybuchały już po napompowaniu. Kilka minut po. Zwykłą pompką. Marka Schwalbe, Ciśnienie MTB . Opony po wybuchu były uszkodzone, pękał kord po jednej ze stron. 1 Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 12:06 Napisano wczoraj o 12:06 Skoro recenzujemy to moja opinia: Top: Stans. Równomierne zalateksowanie opony od wewnątrz, przy dużej dziurze wyszczał sporo ale i tak uszczelnił, wystarczyło po powrocie dopompować i tak starą już oponę. ZERO zastrzeżeń. Vittoria TNT - już nie produkują, ale na równi była ze stansem. Nie zawiodła, bardzo łatwo mi się ją usuwało z opon - jak wylinka z węża. Opony to wtedy były Mezcale G+. X-Sauce - może być. Też nie zawiodło, ale szybciej niż dwa pierwsze wysychało, dodałem też miarkę granulatu x-sauce żeby niby szybciej zalepiało większe otworki. Efekt? Zrobiło się ciut glutków, do tego mocno zalepiło komin wentyla. Trezado syf. Finish Line Sealant - miał nie wysychać i uszczelniać jak inne uszczelniacze. Efekty? Wysycha na galaretkę i prawie niczego nie uszczelnia, pod rowerem cyklicznie plamy. Jedyna zaleta to taka, że wodą daje się go po prostu wypłukać. W sumie to chyba nawet przestali go produkować. Nie dziwię się. W planach mam przy kolejnym tubelessowaniu przejść na Dubnitale Trail i uszczelniacz Continentala. Ale to raczej już nie w tym roku, bo zapasów to ja mam... oj mam. 1 Cytuj
szamysz83 Napisano wczoraj o 14:48 Napisano wczoraj o 14:48 (edytowane) Tak sobie was tutaj pczytałem, i chyba wejdę w tego Stansa. Mimo co będę próbował lać przez wentyl, pobawię się 😉 A tak na zaś jeszcze zapytam, widzę że koledzy obcykani jak i zaprawieni w temacie tubelessa - ile wlać tego Stansa? Tak z praktyki ktoś podpowie? Opona rozmiar 29x.2.35 Edytowane wczoraj o 14:52 przez szamysz83 literówka Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 15:41 Napisano wczoraj o 15:41 Stans pisze 105ml. Ja leję 90 do 2.5 i nie narzekam. 1 Cytuj
cervandes Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu @szamysz83 Ja nawet mniej. 70 w przednie i nigdy nie złapałem żadnego kapcia. Przednie koło generalnie się nudzi. W tył możesz wlać te 100ml. Im mniej wlejesz tym częściej powinieneś zaglądać. Warto mieć strzykawkę z wężykiem (ja mam x-sauce i chińskie riderace) żeby czasem ustawić koło wentylem w dół, wykręcić rdzeń, wyssać z koła uszczelniacz i uzyskać odpowiedź ile go tam jeszcze zostało. Wtedy precyzyjnie można uzupełnić braki bez rozbierania koła. 1 Cytuj
Eathan Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Używam Stansa i strzykawki z zestawu Milkit. Sprawdza się świetnie. Co prawda wentyle Milkita olałem już jakiś czas temu, ale strzykawka robi robotę. Podobnie jak @cervandes raz na jakiś czas ściągam mleko, wlewam nowe. W MTB lałem 120. Do Gravela jedna zawartość strzykawki (nie jestem pewien, ale to chyba 60 albo 80 ml). Poza tym w podsiodłówce mam buteleczkę ze Stansem. Mała, poręczna i to na wypadek, gdy zalepi się dziura, ale wypsika całe mleko. Do tego jedna TPU na wypadek, gdy knoty nie pomogą. 2 Cytuj
Maciorra Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Ja z kolei używam największej strzykawki z lokalnej apteki (chyba 100ml) która w zestawie miała plastikową końcówkę idealnie pasującą do wentyla i kosztowała jakieś grosze. Do opon 2.4/2.5 cala leję ok 90ml Stansa. Jak przestaje chlupać po kilku miesiącach dolewam ok 60ml. Nie odsysam starego nie rozbebeszam opon itd. I tak powtarzam póki opona żyje. Cytuj
Eathan Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu O tak z tym rozbebeszaniem to nie ma sensu. Dolewam i jeżdżę. Jak opona dokona żywota to wtedy czyszczenie obręczy, etc. i nowa guma. Rozbebeszam jedynie jak muszę włożyć awaryjnie dętkę (na szczęście tylko raz przerabiałem i mile nie wspominam). 3 Cytuj
szamysz83 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Jakieś duże strzykawki, wężyki, rurki to ja znajdę - będę kombnować. Uszczelniacz wezmę albo Stans,albo SchwalbeBlue. Bardzo fajny temat się tutaj zrobił, jesy co poczytać 😉 Dziękuję za podpowiedzi ! Edytowane 3 godziny temu przez szamysz83 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi