Skocz do zawartości

[szprychy] jakie wybrać?

PiotrWie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja jestem purystą więc bardziej boli sama myśl.w głowie że coś pracuje nie tak jak powinno niż że coś tam się stanie ;) Niemniej koła z górnej półki rozpoznawalnych marek produkujących głównie koła są budowane na jednakowych szprychach, symetrycznych obręczach i jednakowych kołnierzach piast. Dają dożywotnią gwarancję jeśli są stosowane zgodnie z przeznaczeniem. Ja na średniopółkowych (dt serii xmc i xm) przejchałem grubo ponad 20kkm  są nadal proste jak w momemcie ich zakupu chociaż mają tylko po 28 cieniowanych szprych a rower+ja to 120kg. Teren może niezbyt ambitny ale jakieś dropy, kamienie i korzenie jak najbardzirj.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Znalazła się przyczyną pęknięcia szprychy - obręcz przy jej nyplu była pęknięta. Tak więc będę miał praktycznie nowe koło - szprychy, obręcz i bebechy piasty. Mam nadzieję że przejeżdżę kolejne kilkanaście tysięcy kilometrów.

Napisano
W dniu 17.11.2023 o 08:27, Maciek.B napisał:

@PiotrWie weź jeszcze poprwakę na stan pozostałych podzespołów.

Po tych 19 tysiacach piasta i obręcz raczej nie są już jak nowe ;)

Co z tego, że dasz jakieś wspaniałe szprychy, jak za chwilę podda się obręcz, albo posypią się łożyska w piaście, czy bębenku.

Choćbyś miał nie wiem jak wspaniałe koło, to taki przebieg z obciążeniem to nie mało.

@PiotrWie - Nie ma za co ;)

P. S.

Nie reanimuj tej piasty.

Jeżeli masz w planach zrobić drugie tyle, to poskładaj nowe koło w całości na nowych komponentach.

Zauważ, że nie pytam o model piasty, bo nawet jeżeli jest to piasta na łożyskach maszynowych to i tak pozostanie stary bębenek i zapadki, które też w końcu się pkddadzą.

A jeżeli to piasta Shimano, czy cokolwiek na klasycznych łożyskach, to tym bardziej śmietnik, bo nie wymienisz bieżni, a konusy i kulki potrafią kosztować więcej niż sama piasta 😛

Ogólnie na co dzień mówię dużo i oczywiście mogę się mylić, ale wiele razy zdarzyło mi się powiedzieć sentencję:

"A nie mówiłem" ;)

Napisano

Tez tak sądzę - zrobiłem na 1 piaście ponad 50 tyś i dalej służy córce w rowerze do dojeżdżania do pracy w mieście, podejrzewam że zużycie na bieżni będzie zauważalne po 100 - 150 tys km. W tej jest niewielkie zużycie na konusach, już widziałem, dałoby się ( choć nie zamierzam) poskładać jak jest i pewnie z 10 tyś kolejne zrobić, to rower do jazdy po szosie i drogach polnych, nie do ekstremalnego walenia po bikeparkach czy singlach😀

Napisano

W sumie. To podłączę się pod temat.

Chcę sobie zrobić dobrze i zrobić koło na płaskich szprychach. Jest coś tańszego od cx-rayów co wejdzie w normalne piasty? bo 15zł za druta to ja płacić nie będę.

Napisano

Masz na allegro od mykena po 9,99 cx- Ray. Masz też tańszą wersję płaskich Sapimów Cx-Sprint. A jaką długość i ilość potrzebujesz ?

Napisano

Wszędzie jest tego pełno, na Allegro, u FormickiegoBike i w innych sklepach, rozstrzał cenowy od 2 do 6pln.

I co z tego że są kute, niech są nawet zakute jak łby i tak tego nie kupię w tak wygórowanej cenie inni zresztą też kręcą nosem że kawałek drutu w tej cenie to przesada.

• 3 miesiące temu...
Napisano
W dniu 17.11.2023 o 21:57, uzurpator napisał:

@Dokumosa

Jak ciężkiej inżynierskiej rozkminy chcesz?

W największym skrócie: koło przenosi obciążenia przez luzowanie szprych. Tym procesem rządzi prawo Hooke'a. Stosowanie odpowiednio dobranych szprych o różnej średnicy powoduje, że lewa i prawa strona uginają się o tę samą wartość. To sprowadza koło do stanu identycznego z kołem idealnie symetrycznym.

Jeżeli zaś masz typowe koło tylne plecione tymi samymi szprychami po obu stronach, to po stronie napędu szprychy luzują się dużo bardziej niż by wynikało z róznicy naprężeń. Co zaprasza uszkodzenie związane z zmęczeniem materiału - najczęściej urywanie łebków szprych - klasycznie.

Będąc analnie upierdliwym, dążymy do tej samej wartości naprężenia podzielonego przez przekrój szprychy. W praktyce - używanie szprych oczko grubszych po stronie napędu niż po stronie tarczy.

Ktoś kto zerowym kosztem chce mieć koła które się nie psują?

Super rozkimna i wszystko jasne 🙂

Czy jeśli zastosowane są takie same szprychy różnej długości (różnica luzów chyba będzie?) to zadziała tak samo to prawo?

Napisano
W dniu 1.12.2023 o 12:39, leejoonidas napisał:

Wszędzie jest tego pełno, na Allegro, u FormickiegoBike i w innych sklepach, rozstrzał cenowy od 2 do 6pln.

I co z tego że są kute, niech są nawet zakute jak łby i tak tego nie kupię w tak wygórowanej cenie inni zresztą też kręcą nosem że kawałek drutu w tej cenie to przesada.

Czy jest jakaś szprycha aero sensownej jakości która nie jest w wygórowanej cenie? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...