Turysta05 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Już wcześniej pisałem, teraz przypomnę, zamiast tych blaszek pomiarowych do łańcucha (na ogół wątpliwej jakości) kupcie długą suwmiarkę, na pewno przyda się we warsztacie, a łańcuch zmierzycie naprawdę dokładnie.. Faktem jest, że jest trudność: suwmiarką trzeba umieć zmierzyć 0,05mm, i jeszcze policzyć procenty, dla tych którzy akurat przysnęli na tej lekcji, tu przypomnę: Mój nowy łańcuch po ~1ooo km: 0,2mm rozciągnięcie, praktycznie żadne 254mm baza pomiaru 10" czyli 20 ogniw 0,2mm/254mm*100%=0,07874% jeszcze długo pojeździ do 0,5% i pierwszej zmiany. Mój stary rower po kilku tysiącach km: 0,7mm/254mm*100%=0,27559% jeszcze spokojnie, gdy będzie 0,4-0,5% to założę nowy łańcuch, który już czeka, a potem może rotacyjnie🤔 kolejne? Mierzymy ostrzami suwmiarki od pinu do pinu, i to co ponad 254mm jest oczywiście zużyciem na odcinku 20 ogniw (np.254,7). Bez problemu można zmierzyć z dokładnością 0.1mm. Cytuj
Dokumosa Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Dobrze działającą blachą dostaje się od razu informację zero-jedynkową bez myślenia, bez liczenia itd. Cytuj
chester_jds Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Godzinę temu, Turysta05 napisał: Już wcześniej pisałem, teraz przypomnę, zamiast tych blaszek pomiarowych do łańcucha (na ogół wątpliwej jakości) kupcie długą suwmiarkę, na pewno przyda się we warsztacie, a łańcuch zmierzycie naprawdę dokładnie.. Ponieważ nie wiesz, o czym mówisz, to mówisz średnio prawdziwie. najpierw weź odszukaj film na kanale unbroken reed, o łańcuchach i pomiarach ich wydłużenia i zakuwaj o co chodzi z tą problematyką. I czemu zwykłe blaszki do pomiaru, a nawet suwmiarki to nie to. I potem możesz przejść do dalszej części filmu, z której się dowiesz, czemu ten Polski wynalazek jest tak dobry. Cytuj
Turysta05 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu @chester_jds ja projektowałem przekładnie łańcuchowe i pasowe, i wiem w jakich "ceglastych knipach" temat jest opisany. Jeśli Ty chcesz rozwijać temat łańcuchów "kosmicznie/galaktycznie"😄 to proszę, pisz i rozwijaj😉. Nie chcę deprecjonować miernika p. Bronisława, bo jest rzetelnie wykonany (jak każdy inny z zaczepem na rolkę), ale w praktyce to sprawdza się jak słynna onegdaj Turbinka Kowalskiego. Zejdźmy na poziom inżynierii praktycznej, prędzej zgodzę się ze stanowiskiem: Godzinę temu, Dokumosa napisał: Dobrze działającą blachą dostaje się od razu informację zero-jedynkową bez myślenia, bez liczenia itd. To racja, proponuję jednak na początku porównać wskazania posiadanej "blaszki" z metodą pomiarową, aby mieć pewność, że wskazania są rzetelne, potem już łatwizna😉, sprawdzamy szybko i w miarę często👍. Cytuj
Dokumosa Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Pisząc blacha mam na myśli te sprawdzine, które nie rozpychają rolek w przeciwne strony, np. ParkTool CC4 Edytowane 16 godzin temu przez Dokumosa Cytuj
chester_jds Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Godzinę temu, Turysta05 napisał: Nie chcę deprecjonować miernika p. Bronisława, I o to mnie się rozchodzi. Btw, Miłej zabawy z suwmiarką. Cytuj
kazafaza Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu No i właśnie w tym rzecz, że moja blaszka wedle opinii jest takase zatem miast pompować imperium parkowych narzędzi postanowiłem wesprzeć rodzimą myśl techniczną i posiąść gadżecik budzący kontrowersje Cytuj
chester_jds Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @kazafaza , przyrząd nie budzi żadnych kontrowersji, po prostu przy okazji wylazła z ukrycia opcja „make life harder” i próbuje przekonać że pomiar narzędziem do tego niedostosowanym, wymagającym już pewnych umiejętności, a kosztującym porównywalnie, jest lepszy. No nie jest. Sam nie wiem, czemu nagle stałem się orędownikiem tego narzędzia, ale po prostu od momentu, gdy to kupiłem resztę przeróżnych miarek odstawiłem do kąta. 1 Cytuj
Wojcio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Rozumiem, że na Forum jest zgoda, że liczy się przyrząd Bronisława, OK są markowe przymiary kompensujące luz na rolkach (jak CC-4), da się użyć suwmiarki (jak się umie) oraz porównać z nowym łańcuchem (jak się zdejmie), natomiast zwykłe blaszki służą do naciągania klientów na nowy łańcuch. Cytuj
dfq Napisano 18 minut temu Napisano 18 minut temu Bawiłem się kiedyś suwmiarką kilka razy i mi się odechciało kiedy kupiłem przyrząd Pana B. ze 2 lata temu (albo i więcej?). Regularna wymiana łańcuchów 11, 12rz przy 0.5" wg wskazania tego cudu (gdzie "blaszki" już dawno wpadają) i kasety przyjmują nowe łańcuchy bez problemu. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi