Skocz do zawartości

[osprzęt] Kross Hexagon 5.0 - 8 przerzutek, korba, kaseta łańcuch

PeklMiLancuch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

Posiadam rowerek kross hexagon 5 i planuję wymienić w nim: łańcuch, przerzutki tył i przód, korba i kaseta.

Przeszukując te forum natknąłem się na wątek z hexagonem 5

aczkolwiek on jest skonfigurowany dla 10 przerzutek i moja niewiedza pewnie skutkowałaby tym, że odsyłałbym 3 razy różne konfiguracje dlatego pytanie dla forumowiczów.

Jak odpowiednio skonfigurować i co proponują forumowicze?

Moja trasa to 20% ddr i 80% las, bez błota i wielkich wzniesień, aczkolwiek lubię się wybrać na jakieś dłuższe trasy ~100km, ale bez górskich wypraw.

Łańcuch forumowicze polecają marki KMC aczkolwiek parametry zawsze są per konfiguracja więc z modelem mam problem.

Chciałbym mieć 8 przerzutek z tyłu oraz 3 z przodu. Preferowałbym kierować się wyborem droższych rzeczy aczkolwiek studiując te forum często spotykam się z opinią, że przy tego typu jeździe na tym dość tanim rowerze lepiej jest kupić zestaw tańszy i wymienić go dwa razy niż droższy gdyż na droższym przejedziemy niewiele więcej.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam! 🚴‍♂️

Napisano

Co Ci przeszkadzało w obecnej konfiguracji?

Ile lrzejechałeś km na seryjnym napędzie?

Ile razy zmieniałeś łańcych?

Pokaż zdjęcie kasety.

Napisano

@KSikorski niestety chce 8 przerzutek gdyż musiałbym wymieniać manetki i hamulce.

Na seryjnym przejechałem 6000km. Potem kupiłem tylną przerzutkę, kasetę, korbę i 2x łańcuch i przejechałem 4200km.

Przerzutka acera (nie wiem czy znajdę model), kaseta i korba shimano, łańcuch chyba no-name albo po prostu nie zapisałem.

Oto zdjęcie kasety:

Co do wyboru kasety zastanawiam się jaka będzie różnica pomiędzy SHIMANO Alivio FC-T4060 (290zł) a SHIMANO Alivio FC-T4010 (180zł).

Moja pierwsza konfiguracja (w której nie wiem jakie przerzutki tylnie wybrać):
image.thumb.png.b52cc58427b35165966f75da4960f511.png

Napisano

Właśnie dlatego chciałem zobaczyć foty.

Przy Twoim sposobie użytkowania (zajechane w TRUPA 2 zębatki na kasecie) - pakuj tam cokolwiek = najtańsze co znajdziesz.

Aż szkoda czegoś lepszego na takie warunki - nawet kaseta XTR używana w zimę i jeżdżona na 2 zębatkach podda się tak samo szybko.

Co Ci nie pasuje np. w tej tylnej przerzutce?

Nie wygląda na zajechaną (pomijając kółeczka). Ten model nawet ze sporymi luzami i tak zajechanymi kółkami potrafi działać dość dobrze przy czystych pancerzach.

Moim zdaniem powinieneś wszystko wyczyścić, wymienić pancerze i linki, "wykąpać" solidnie przerzutki w czymś tłustym i po wymianie kasety, łańcucha i ewentualnie korby zamykasz się w 400 zł i cieszysz się napędem, który będzie działać jak nowy.

Nie oszczędzaj na pancerzach i linkach.

W obecnym stanie linek nawet przerzutki ze złota nie będą działać ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano

@Maciek.B dziękuję za pomoc.

Forumowicze jeszcze pytanie jaką tylną przerzutkę wybrać? Z wyszukiwarki ze sklepu wychodzą takie pozycje:
sunrace M5 RDM57
sunrace M4 RDM41
Shimano Alivio RD-M3100
SHIMANO Acera RD-M3020
SHIMANO Claris RD-R2000
SHIMANO Tourney RD-TX800

• Mod Team
Napisano

Z podanych najlepiej Alivio, ewentualnie jeśli dopłata jest spora to Acera.

Clarks jest dedykowany do szosy, a Tourney to marna jakość. Sunrace w ogóle nie brałbym pod uwagę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...