Skocz do zawartości

[pedały SPD] Shimano M520 czy VP VX-2000?

Ink

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 2 pary 540 (2010 z odstępem miesiąca czy dwóch) i jedną 520 (2019).

540 ~38k km (głównie po mieście, cały rok) - luz ręką wyczuwalny ale podczas jazdy nie czuję, blok lata góra dół ale wydaje mi się, że trzymają poprawnie (nie testowałem ostatnio)
540 ~20k km (głównie po lasach i za miastem, ostatni sezon bardziej gravelowo) - luz mniejszy ale chyba były raz serwisowane z wymianą łożysk (niekompletne zapiski...), jw. blok lata i niestety nie trzyma za dobrze, przy sprincie prawy potrafi puścić
520 ~7k km (głównie po lasach i za miastem) - lekki luz na łożysku (być może w serwisie rok temu coś skorygowali, braki w notatkach), jw. bloki telepią się, tu też prawy pedał ma problemy z trzymaniem zwłaszcza jedna jego strona

Pod względem łożysk nie narzekam w obu, choć wymiana w 540 była z lekka bez sensu.
Na minus 520 szybsze zużycie, wytarcie się.
Żeby nie było, jeżdżę z blokami sh56 - wielokierunkowymi, więc łatwiej o przypadkowe wypięcie. Jednak nowe 520 trzymały poprawnie. Bloki ostatni raz zmieniane rok temu, więc nie powinny się jeszcze zjechać (około 3k km).

@cervandes@skom25
Możecie coś więcej napisać o tych zacinających się VP?
Dociekaliście w jakich sytuacjach blok może się zaciąć, nie chcieć wyjść? Który element w pedale za to odpowiada?
To były wasze pierwsze zatrzaski, czy któreś z kolei?

Mam vx-2000 i czekają na zamontowanie. Teraz się zastanawiam, w który rower to mniejsze zło full, gross czy mieszczuch.

Ma ktoś doświadczenia z innymi pedałami, np. Look X-Track, Exustar PM211 lub 213?

Napisano

Miałem Look X-Track.

Bardzo dobre pedały, ale według mnie system wpinania/ wypinania działa nieco lepiej w Shimano, mimo że bloki są kompatybilne.

Tak czy inaczej, można je polecić.

Napisano
W dniu 16.05.2022 o 21:32, zekker napisał:

@cervandes@skom25
Możecie coś więcej napisać o tych zacinających się VP?

Łoj, zapomniałem odpowiedzieć. Nie pierwsze, wcześniej miałem przez 20kkm M520. Umiem jeździć w zatrzaskach, zresztą cóż to za filozofia. Zakleszczenie polegało na tym, że czasem, raz na np 30 razy but przekręcony o kąt 45* normalnie strzelał, jakby był wypięty, ale nie dawało się uwolnić stopy i trzeba było ją wyszarpywać w różnych kierunkach. Zdarzyło mi się tak kilkanaście razy, w tym ten jeden, ostatni w sytuacji, gdy mogło z powodu braku wypięcia dojść do tragedii. Spakowałem i won. Butów miałem dwie pary, M089 i XC61, jedne i drugie to Shimano. Te same buty po przejściu na pedałki XT M8100, podobnie jak w M520 - nigdy nie sprawiły nawet najmniejszych kłopotów. 

Napisano
Cytat

Umiem jeździć w zatrzaskach, zresztą cóż to za filozofia.

Kwestia przyzwyczajenia i wyrobienia nogi. Na początku pod koniec dłuższych wypadów miewałem problemy z wypinaniem, tak jakby pedały za mocno trzymały lub mechanizm się zacinał (540 żeby nie było, że jakieś wynalazki).

Napisano

To raczej kwestia brudu. Ja mam ustawione na minimum, bo w Gravelu jest mała szansa przypadkowego wypięcia. Wypinanie i wpinanie jest bardzo lekkie i w Shimano nigdy nie miałem problemu.

Za to w Look, zaliczyłem dwa razy glebę, mimo że to było rok temu...

Napisano

Wtedy też tak myślałem, że po tych powiedzmy 60km naleciało w nie syfu i się ciężej wypina.
Tylko teraz miewam bardziej usyfione, sprężyny mocniej skręcone, a takich problemów nie mam.

Także wyrobiły się pedały lub moje nogi ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Generalnie nie wiem czy dołożenie do 540 miało jakiś sens. Pedały mają ze 150km zauważyłem, że z lewego wypchnęło sporo więcej smaru. Lewy kręci się sporo lżej (robi przynajmniej jeden obrót więcej przy zakręceniu z tą samą siłą), a prawy z wyraźnym oporem (jak nowy). Nie ma co prawda luzu w żadnym z nich ale spodziewałem się, że skręcają to w jakiś powtarzalny, a nie losowy sposób. 

Wrażenia z przesiadki na SPD bezcenne. Zastanawiam się dlaczego dopiero teraz założyłem to do roweru:D

Napisano

Luzem masz się martwić a nie wyciśniętym smarem z korpusu. Składa to człowiek, jeden wciśnie więcej smaru, inny mniej. To ile obrotów robi pedał po uderzeniu w niego nie ma znacznia - ma się kręcić płynnie, z minimalnym oporem. A 150km to żadne dotarcie.

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 5.06.2022 o 10:02, cervandes napisał:

Luzem masz się martwić a nie wyciśniętym smarem z korpusu. Składa to człowiek, jeden wciśnie więcej smaru, inny mniej. To ile obrotów robi pedał po uderzeniu w niego nie ma znacznia - ma się kręcić płynnie, z minimalnym oporem. A 150km to żadne dotarcie.

Kolejny update. Pedały mają 660km i lewy z  którego wylazło więcej smaru, ma już lekki luz :down::devil: Takiej porażki się nie spodziewałem. Moim zdaniem to dokładnie ten sam szajs co M520.

Napisano

Otwórz sobie dokumentację Shimano i zobacz jaka jest różnica w konstrukcji. Piasty Shimano mają podobną przypadłość.

Ja twierdzę że 540 są lepsze, alw to moje zdanie.

Napisano

Chociażby Look, który ma luzy prosto z fabryki :P

Napisano

Moje X-Track nie maja luzu.

Na razie jestem tylko po jednej jeździe około 50km.
Może nieco za mocno skręciłem regulację albo faktycznie wypięcie jest mniej płynne niż w 540. Kilka razy mało brakowało do gleby.
Na zdecydowany plus brak latania góra dół, nie mam w końcu tego telepania i stukania przy pedałowaniu z ciągnięciem.
Wydają się też mieć ciut lepsze podparcie buta.

VX-2000 na razie nie udało mi się wypróbować, chciałem założyć do mieszczucha ale nie dałem rady odkręcić starych.

Napisano

Ustaw na minimum.

Założyłem X-Track i od razu dwie czy trzy gleby, kiedy na Shimano wywaliłem się niewiele więcej od 2014 roku.

Napisano

Na minimum nie będą prawidłowo trzymać - jeżdżę z blokami wielokierunkowymi.
Jak w domu ustawiałem, to wydawało się, że mniejsza siła będzie groziła przypadkowemu wypinaniu ale może trzeba jednak spróbować.

• 11 miesięcy temu...
Napisano

Mała aktualizacja po roku używania X-Tracków.

Na tyle dobrze się sprawują, że weszły za mocno już wyrobione 540 w drugim rowerze.
Po kropli shimanowskiego ptfe na osie sprężyn i wypinanie jest odczuwalnie płynniejsze. Warto spróbować jak komuś się zacinają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...