p4trykx Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Ciekawe czy jest możliwość dobrania jakichś klamkomanetek współpracujących z przerzutką np. Sram GX Eagle 12 ? Wiem, że jest np. sram Apex ale tam największy blat ma 42 zęby, przy Egaleu mamy większy zakres 500% Czy taka kaseta zmieściłaby się na szosowej piaście? Najlepiej jakby była to wersja 10-50 Podejrzewam, że z jakiegoś powodu takie rozwiązanie nie będzie zbyt dobre bo nie znalazłem nic takiego w internecie. Jedynie spotkałem się z gravelem Breezer Radar na Deore 9 rzędowym z tyłu i 2 blatami z przodu.
Mod Team durnykot Napisano 4 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2019 Można wiedzieć, po co w gravelu taki zakres przełożeń?
Mod Team durnykot Napisano 4 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2019 Jeszcze nie, ale oczka się kleją.... Pytam z ciekawości, bo dla mnie w gravelu idealnym będzie zestaw : na bardziej płaskie - korba 42T ( Rival lub Force ) z kasetą XG-1150 ( 10-42 ) na mniej płaskie - korba 38T z tą samą kasetą Lub 2x11 w układzie 46/30 ( lub coś podobnego) z kasetą 11-32/11-34.
p4trykx Napisano 4 Czerwca 2019 Autor Napisano 4 Czerwca 2019 Chodzi o to, żeby mieć uniwersalny rower jednocześnie na płaskie i mniej płaskie tak aby mieć podobny zakres jak 2x11 bez niewygody przedniej przerzutki. Czy ta kaseta XG-1150 będzie współpracować z przerzutką szosową SRAM? Poza tym 10 zębów potrzebuje już chyba innego bębenka. EDIT Będzie. Do tego trzeba https://www.sram.com/sram/road/family/sram-rival-1
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2019 3 godziny temu, p4trykx napisał: Czy taka kaseta zmieściłaby się na szosowej piaście? Śmiem wątpić chyba ze znajdziesz do niej bębenek XD.
Mod Team durnykot Napisano 5 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2019 Jest sporo Graveli na rynku z tą kasetą, choćby Kona Sutra czy GT Grade lub Merida Silex. Kwestia tylko jest taka,czy rama Autora tematu jest kompatybilna z osiami 12x142
p4trykx Napisano 17 Czerwca 2019 Autor Napisano 17 Czerwca 2019 Na razie nie mam żadnego roweru czy ramy dopiero się rozglądam co kupić. Widzę, że max co można wyciągnąć to 10-42t na Sram Force 1 ale to już konkretne koszty lub 11-42 na Apex 1. Mam jeszcze pytanie o szerokość tylnej piasty. Czy w gravelach stosuje się 130 (szosowe) czy raczej MTB (135)? Wspomniana Merida ma 142x12mm sztywną oś ale z tego co rozumiem to odpowiednik QR 135.
wkg Napisano 17 Czerwca 2019 Napisano 17 Czerwca 2019 W dniu 4.06.2019 o 20:11, durnykot napisał: Można wiedzieć, po co w gravelu taki zakres przełożeń? Myślę, że w gravelu właśnie potrzebna jest duża rozpiętość ... chyba, że traktuje go się jako rower na krótkie przejażdżki. Ja np. myślę o gravelu jako uzupełnieniu 29 tak, abym mógł na nim jeździć w okolicach Warszawy i na ścieżkach rowerowych, wałach itd ale czasem założyć sakwy i nawet w górach nie martwić się zbyt twardymi przełożeniami. Tzn traktując ten rower jako endurance i wyprawowy w jednym.
Chleje24na7 Napisano 26 Czerwca 2019 Napisano 26 Czerwca 2019 @wkg on się musi jak zawsze czepiać. Zgadzam się z twoją opinia, że gravel powinien mieć tego jak najwięcej. Ale sram pewnie jeszcze nie widzi potrzeby zrobienia klamkomanetki pod eagle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.