Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
Napisano

Znajomy serwisował takiego Recona z 2017 roku i po serwisie amortyzator ugina się jedynie 2 cm. Podejrzewamy, że jest jakiś problem z tłumikiem, macie jakieś wskazówki co może być nie tak? - dodam że serwis był robiony krok po kroku według manuala.

Napisano (edytowane)

Jezeli jest to Recon z blokada z manetki, to chyba zalozyliscie manetke? Bo tam, aby odblokowac, to trzeba naciagnac..., a to troche wyglada jakby MC bylo zablokowane i gate was nie puszczal. Chyba, ze jest to Recon bez MC z Turnkeyem, ale wtedy nie wiem jak to dziala.

Tak patrze duzo wyzej w posty, to masz identycznego co tam wyzej?

Edytowane przez Gość
Napisano (edytowane)

Jest to Recon z Turnkeyem właśnie, też podejrzewam że jest to zablokowany przepłwy oleju i nie mam pojęcia jak stwierdzić po wyglądzie dampera, kiedy przepływ oleju jest otwarty, a kiedy zamknięty.

Edytowane przez mesqueun
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Mam taki amorek, chciałbym go odchdzic i wymienić te stalowe lagi na jakieś magnezowe. Czy od strony technicznej jest to wykonalne i opłacalne? 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć :)

Zrobiłem dziś przegląd swojego RS 30 Gold TK Solo Air. Pracował już słabo, a nie zaglądałem do niego od nowości. Sama operacja obyła się bez problemów, nie mam tam nic bardzo skomplikowanego. Jedynie jedna rzecz dała mi do myślenia. Po wyjęciu sprężyny powietrznej wypadła mi podkładka stalowa, widać ją na poniższym zdjęciu. Oglądałem ją i wyglądała tak jakby pękła, ale drugiej części nie znalazłem. Zastanawiałem się czy ją wyrzucić czy włożyć. Ostatecznie włożyłem. Może ktoś kto ogarnia te tematy pomoże mi ustalić jak powinno być. Manuala do mojego rocznika nie mam,  ale oglądałem na YT film, gdzie gość robił serwis takiego samego amora i tam dało się zauważyć dwie takie same podkładki stalowe. 

IMG_20190526_120839.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Posiada ktos moze manual do silver tk 2015 29 taper? Nie potrafie znalezc. Strona sram posiada manual, na ktorym nie ma wartosci. Chyba, ze zle szukam. Chodzi mi jedynie o ilosci ml i wt.

Edytowane przez Koralowiec
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Witam, 

pytanie od laika: Recon Silver TK, blokada z manetki na kierownicy. Po zablokowaniu amor, w ograniczonym zakresie ale jednak, pracuje. Czy blokada ma za zadanie zablokować go kompletnie na sztywno ? Zero tolerancji ? Nie był serwisowany od 1,5 roku...

• 2 miesiące temu...
Napisano

Weź pod uwagę, że e-bike swoje waży. Dołóż 10kg do swojego i wtedy próbuj. Druga sprawa - tłumienie odbicia jest od tego a nie ciśnienie. Poza tym amortyzator ma działać w czasie jazdy a nie w czasie rzucania rowerem.

Napisano (edytowane)

U ciebie odbija się na oponie ew. wiotkiej ramie nie na amortyzatorze. A tam jest za ciężki  i za sztywny żeby się odbić. Poza tym co ci po takim "teście"? Kiedyś tłumienie się ustawiało tak, żeby się koło nie oderwalo od podłoża ale nie po upuszczeniu roweru na koło ale po szybkim puszczeniu kierownicy uprzednio wciśniętej w kierunku podłoża aby doprowadzić do max kompresji amortyzatora. Jeśli nie możesz znaleźć nastawy tłumienia takiej aby koło nie oderwalo się od ziemii to wtedy masz powody do zmartwień. No i pewnie masz zbyt duże ciśnienie powietrza w kole.

Edytowane przez Dokumosa
  • 7 miesięcy temu...
Napisano

Cześć ;)

Zrobiłem serwis amora RS Recon silver tk solo air z 2017 roku. Rower przejechał max 300 km. Wlałem do tlumika 150 ml i do dolnego golenia 6 ml. Uszczelki były w dobrym stanie, więc wyczyściłem i włożyłem na smar. Lecz zauważyłem, że spod regulacji tłumienia cieknie olej. Na początku po pokrętle od regulacji (imbus z rączka plastikową), a później po spodzie amorka:confused: Czy zalałem za dużo oleju? Czy może coś jest nieszczelne i trzeba jeszcze raz rozbierać? Amor działa prawidłowo, regulacja tłumienia działa, blokada też. 

Napisano

Ostatnio właśnie u siebie też zobaczyłem ślady oleju w tym samym miejscu. Mała tłusta plama z przyklejonym kurzem. Na razie wywarłem i będę obserwował. Serwis robiony na wiosnę przez mechanika. Wcześniej na pewno było sucho.

Napisano

"Jeździć, obserwować" ;)

Ten tłok tłumika, który skręcasz śrubą by przykręcić dolne golenie ma otwór właśnie na tego imbusa. Jak zalewałeś goleń olejem (przez otwór na śrubę), to mogło tam się wlać odrobinę. Jeśli nie jest tego dużo, to pewnie wypłynął właśnie z tego otworu. Jeśli jednak pojawia się po każdym przetarciu, to warto byłoby popatrzeć na uszczelki. 

Napisano

Wylałem oleju z tłumika (150 ml na 120 ml - około) nic to nie zmieniło.

Na pewno trochę oleju się wlało, ale jak rower stoi to jest sucho, a po krótkiej jeździe imbus jest mokry. Więc tak jak pisałeś, zobaczę dzisiaj uszczelki, prawdopodobnie wymienię wszystkie i wtedy się okaże. Nurtuje mnie tylko ilość oleju w tłumiku. Według manuala powinno być 150 ml. A znalazłem taki katalog, gdzie są opisane amorki z RS i tam dla mojego amora dla kół 26 cali jest 150 ml, lecz ja mam 27,5 i według tego powinno być 118 ml. Spora różnica i nie wiem ile zalać. 

Napisano
W dniu 20.07.2020 o 17:19, Jarek50 napisał:

spod regulacji tłumienia cieknie olej

Też tak miałem jak użyłem starej (czyli używanej) uszczelki 'cruch washer'; to te czarne plastikowe kółeczko, które dokręcasz razem z aluminiową podkładką 'crush washer retainer'. Jak sugeruje nazwa 'crush', uszczelka jest miażdżona. Nawet chyba rockshox zaleca zawsze montować nową uszczelkę. W każdym razie u mnie, po zamontowaniu nowej jest sucho.

Napisano

Dałem starą, ale delikatnie lepszym silikonem posmarowałem. Wymieniłem oring ten na śrubie i jak na razie sucho. Tłumik działa, to na razie nie będę ruszać 

Napisano

Masz rację. Ale trochę zbiło mnie z tropu to, że gdy rower stał całą noc to nic nie ciekło. A jak już przejechałem się chwilę to było już mokro. Problem ogarnięty. Dziękuję za pomoc :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

ku pamięci - oringi o jakich wymiarach zawiera zestaw serwisowy nr: 00.4315.032.410

• 27x1.9 1szt
  • 27x1.7 1szt
  • 20x2.5 2szt
  • 24x2.5 1szt
  • 21x1.9 1szt
  • 10x3 1szt

do usłyszenia