Franiu Napisano 12 Marca 2014 Napisano 12 Marca 2014 Stoje przed wyborem nowego mechanizmu korbowego do mojego Speca Cambera z 2012. Do tej pory używałem Truvativa Firexa GXP, ale tłucze go już w drugim rowerze przez ponad 5 lat i właśnie czeka mnie wymiana 2 koronek. Postanowiłem więc poszukać czegoś nowego, o większej twardowści (w Truvativie praktycznie co roku wymieniałem wkład suportu, bo podejrzewam że w wyniku mocnej nogi łapał luzy i sztag go trafiał). Pytanie co (liczę tak do 500) można rozsądnego kupić? Ma to bezawaryjnie chodzić (cenie wytrzymałość, a na drugim miejscu dopiero wagę) z komponentami SRAMA: manetki obrotowe X9, łańcuch PC-991, kaseta PG-980 11-34, przerzutka tył X9 i z przednią przerzutką XTR. I jeszcze pytanie dodatkowe: na jakie parametry (wymiary/średnice) mam zwrócić uwagę przy zakupie konkretnej korby? Nigdy tego ustrojstwa nie wymieniałem więc nie wiem co jest istotne, aby to na pewno pasowało do mojej ramy,
Mod Team Puklus Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Napisano 13 Marca 2014 można rozsądnego kupić? Ma to bezawaryjnie chodzić hmmm dekady ci sie pomyliły, taki sprzęt robiona 20 lat temu a nie teraz. Teraz pewnie bym kupił deore i resztę kasy zostawił na wymianę zębatek i ewentualnie suportów Ja mam starką korbę kilkunastoletnią i ciągle jest w lepszym stanie niż niektóre obecnie po 1-2 sezonach I jeszcze pytanie dodatkowe: na jakie parametry (wymiary/średnice) mam zwrócić uwagę przy zakupie konkretnej korby? głownie jeżeli chodzi o korby ze zintegrowaną osią to interesuje ci jaką masz mufę i jaki suport będzie odpowiedni.
Franiu Napisano 13 Marca 2014 Autor Napisano 13 Marca 2014 Teraz pewnie bym kupił deore A SLX? Widziałem w innych postach, że często się przewija jako dobra w przyzwoitej cenie.
Mod Team Puklus Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Napisano 13 Marca 2014 Nie oferuje niczego więcej niż deore poza mniejsza masą i wyglądem.
Franiu Napisano 14 Marca 2014 Autor Napisano 14 Marca 2014 A coś godnego polecenia ze stajni Srama czy Truvativa? Co powiecie o Sramie X.5?
Sagitt77 Napisano 14 Marca 2014 Napisano 14 Marca 2014 O jakiej specyfikacji szukasz korby? Dwu- czy trzy-blatowa? Jakiej wielkości zębatki preferujesz?
Roonin Napisano 14 Marca 2014 Napisano 14 Marca 2014 Też bym brał Deore. Potem zaopatrzył się w suport Accenya żeby bez kombinacji i przeróbek wymieniac sobie łożyska. To w miare trwała korba, nie licząc łożysk suportu ale to akurat dolegliwośc wszystkich korb w tym systemie. Nic specjalnie trwalszego nie znajdziesz, najwyżej lżejszego i co za tym idzie droższego.
Franiu Napisano 14 Marca 2014 Autor Napisano 14 Marca 2014 O jakiej specyfikacji szukasz korby? Dwu- czy trzy-blatowa? Jakiej wielkości zębatki preferujesz? Zawsze jeździłem (teraz też nie chce tego zmieniąć) na trzech blatach 44x32x22 (długość korby 175 mm). Specyfikacja reszty osprzętu na początku postu.
Franiu Napisano 9 Lipca 2014 Autor Napisano 9 Lipca 2014 Odświeżę temat. Zgodnie z Waszymi sugestami wziąłem korbę Deore. Szczeście z niewielkiej kasy dość szybko niestety się skończyło. W mojej konfiguracji mam wyraźny problem ze zrzucaniem łańcucha na najmniejszy blat (głównie jak z tyłu mam przełożenia od 4 w górę i zwykle gdy chce to zrobić szybko, bo zaczyna mi się podjazd). Myślałem, że problem minie jak wszystko się spasuje (razem z wymianą korby wymieniałem łańcuch - na używany od zawsze PC-971 i kasetę na również sprawdzoną PG-980). Minęło jednak kilka miesięcy, zrobiłem ok. 1000 km i nadal jest irytujący problem. Czy jakieś pomysły, aby coś z tym zrobić? Czy tylko pozostaje mi wymiana na inną korbę (a jeśli tak to na jaką)?
Mod Team sznib Napisano 10 Lipca 2014 Mod Team Napisano 10 Lipca 2014 Czy jakieś pomysły, aby coś z tym zrobić? Jasne, wyregulować dobrze przerzutkę .
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2014 Mod Team Napisano 10 Lipca 2014 A ten XTR z przodu to jaki model ? Choć jak masz gripy x9 to tego prawie nie trzeba regulować przecież.
Sagitt77 Napisano 10 Lipca 2014 Napisano 10 Lipca 2014 Może trzeba pozamieniać podkładki w łożyskach suportu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.