Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuje za pomoc z kasetą, ale skoro jest ona w takim złym stanie proszę jeszcze o to aby pan rzucił okiem na zębatki mechanizmu korbowego. 

post-186252-0-69203200-1441031139_thumb.jpg

post-186252-0-76384900-1441031148_thumb.jpg

Napisano

Witam kolegów dogada się z nowym łańcuchem?

Sram-PG 970 X.7 9rz. kaseta MTB 11-32

ba7415ffdcb89de5c8ddcc60cbb51535.jpg

396dd6a22d814beb3f95e7943443ac27.jpg

11cc776ab078454757d68e1569bf3ab7.jpg

Dla porównania tak wygląda nowa:

big_PG970.jpg?lm=1424015552

• Mod Team
Napisano

Mam mieszane odczucia na temat 7 biegu, reszta wgląda w miarę ok.

Czy kaseta przyjmie nowy łańcuch, jest sens kupować?

11, 10 i 9 wyglądają niepokojąco, jednak na pewno bym ta kasetę reanimował w razie potrzeby, to nie jest najtańsza 11 srama z tego co widzę. Najtańszy xx1 jest czarny.

Napisano

.

Mam mieszane odczucia na temat 7 biegu, reszta wgląda w miarę ok.

moje doświadczenie (znaczy w moim rowerze) mówi, że ta 7ka jest całkiem spoko - skakać nie będzie, co najwyżej zmiana biegów będzie mniej płynna

a reszta wygląda jak prawie nówki

• Mod Team
Napisano

Witam, proszę o ocenę stanu napędu oraz czy przyjmie on nowy łańcuch?

Korba ok, do reszty sie nie wypowiadam.

Napisano

.

moje doświadczenie (znaczy w moim rowerze) mówi, że ta 7ka jest całkiem spoko - skakać nie będzie, co najwyżej zmiana biegów będzie mniej płynna

a reszta wygląda jak prawie nówki

Super w takim razie kupuję nowy łańcuszek. Jeszcze raz ślicznie dziękuję za dobre wieści z frontu.
  • Mod Team
Napisano

Jak nie będziesz cisnął na pedały :)
Trójka zjechana, czwórka zjechana że powoli robią się rekiny a przynajmniej księżyce, piątka dostała swoje, nawet szóstka i jak wspomniał Puklus siódemeczka nosi ślad czasu (choć na tej ciągnie taka ilość łańcucha, że pójdzie) :) 
Ja takie kasety zostawiam na zimę.
Napisano

Super w takim razie kupuję nowy łańcuszek. Jeszcze raz ślicznie dziękuję za dobre wieści z frontu.

sory za zamieszanie - pomyliłem posty - bezi - twoja kaste wygląda trochę słabo, akurat 7ke w kasecie 11s kolegi miałem na myśli

ale moim zdaniem jest jeszcze szansa na dogadanie z nowym łańcuchem, najwyżej będziesz miał nowy łańcuch do nowej kasety :P

udzielam sobie upomnienia :icon_redface:

Napisano

Witam kolegów

Przepraszam za jakość zdjęć, ale się śpieszę bo wyjeżdżam i nie jestem w stanie zrobić lepszych zdjęć.

Da radę coś zobaczyć i ocenić? 

c1aefaf0d2837056med.jpg

1bc746936076d7bemed.jpg

b86472e3403b6e7emed.jpg

6043a3eba0a8cd39med.jpg

c24bb44784635bb8med.jpg

e24d8c0a2a61d969med.jpg

PS. Przejechałem na tym 2k km.
Napisano

Czy takie zurzycie zębatek może powodować hałas z okolicy suportu: trzaski, delikatne strzelanie w momencie największego nacisku na pedał? Kilka dni temu korby i suport demontowałem, czyściłem (shakowałem łańcuch) i smarowałem gdzie trzeba. Suport chodzi płynnie lecz z lekkim tarciem, może być tak, że podczas wakacji dostało się do uszczelnionych łożysk kilka ziaren piasku.

W moim przypadku winowajcą trzaskania był wolnobieg. U mnie wyglądało to tak:

Przy zaciśniętym hamulcu przednim naciskam mocno na pedał - jest cyknięcie, przy odpuszczaniu również. Z drugiej strony to samo. Wkład suportu nowy. Łożyska w kole też nie były przyczyną, bo były na nowo smarowane i wymieniane konusy. Po założeniu innego wolnobiegu cykanie ustało. Nie wiem jak to wygląda przy kasecie, bo nie wiem jak się ma wytrzymałość bębenka do wolnobiegu..

Napisano

Witam, korba FC-M171 ma około 4000-5000 przebiegu.

Ostatnio na łańcuchu conexant 804 zrobiłem 1300km (wchodzi miarka 0.7). Wydaje mi się, że to mało tym bardziej, że przełożenia stosuję miękkie i 80% asfalt. Kaseta HG51 nowa.

Proszę więc o ocenę poniższej korby.

Dziękuję z góry.

5a66352d30f30e99med.jpg

• Mod Team
Napisano

Nada sie to jeszcze do długiej jazdy

Kaseta wygląda ok, ale przed ostatnia to jakaś niewyraźna, a rutinoscorbin jej nie pomoże.

Witam. Proszę o ocenę napędu i czy przyjmie nowy łańcuch.

Marne szanse, a i w korbie 2ka powoli zgonuje.

Witam, korba FC-M171 ma około 4000-5000 przebiegu.

Jest ok, 3ka najbardziej zjedzona ale można jeździć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...