Skocz do zawartości

[napęd] strzelanie, najprawdopodobniej piasta (singlespeed mtb dirt street)

kurwes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od razu powiem że za bardzo się na tym nie znam.

Jestem posiadaczem mtb do dirtu/streetu.

Mam problem z napędem, otóż chodzi o to że przy większej sile coś strzela, najprawdopodobniej piasta, bo korba nowa (shimano deore m590), łańcuch raczej krzywy nie jest (ale nie jestem pewien), a piasta przeskakuje w jednym miejscu, kiedy próbuję przekręcać zębatkę ręką, przy wykręconym kole, jest to jedno miejsce. O dziwo piasta po rozkręceniu wydaje się być ok, rowki na zapadki nie wyrobione. Problem (tak mi się wydaje) tkwi w samych zapadkach, bo gdy napnę sprężynę, jest CHYBA lepiej (tak mi się wydaje), ale problem zaraz wraca. W czym może jeszcze tkwić problem, jak to naprawić?

P.S. piasta ns rotary pro

Napisano

Tyle ze tutaj napiąłem sprężynkę, dlatego zapadki idą do góry

EDIT

zdjęcie z telefonu nie poszło, zaraz przerzucę na komputer i wyślę :)

No i zapadki nawet przy świeżo napiętej sprężynie i tak nie idą tak bardzo w górę.

Zdjęcie w takiej jakości, na jaką pozwolił limit 200kb  :icon_confused:

post-164105-0-34280700-1381392784_thumb.jpg

Napisano

Sprawdż jeszcze mocowania pedałów z korbą. Ja miałem podobnie i po wielu bojach zidentyfikowania problemu pomogło odkręcenie pedałów, nasmarowańie i jak "ręką odjął".

Tak samo bardziej strzelało gdy używałem większej siły nacisku przy kręcenie.

Sent from my iPad using Tapatalk - now Free

Napisano

Sprawdzę, bo to możliwe, smaru tam chyba za wiele nie ma (o ile jest jakikolwiek), a ciężko powiedzieć co to, bo ta piasta mimo wszystko jakoś wydaje mi się, że jest ok, choć oczywiście mogę się mylić

• Mod Team
Napisano

No zapadki wyglądają ok a jk bębenek? Ząbki są ok ? nic nie wyszczerbione ? 

Pisząc przeskakuje masz na myśli ze gdzieś mechanizmie coś przepuszcza ?? W sensie ze korba sie kreci a koło nie ? 

Bo opcji jest tylko 2:

- mechanizm zapadkowy, zwykle w jednym miejscu by przeskakiwał tam gdzie jest wyrobiony

- łańcuch na zębatce z tyłu, rzadziej z przodu.

Nie ma innej opcji przy takiej korbie żeby coś przeskakiwało.

Napisano

przeskakuje w piaście, tak, że korba się kręci, koło nie, czasem też po prostu coś strzeli tak, że nawet tego nie czuć, ale bębenek wydaje się być ok. Co dziwne, tylko w jednym miejscu NA ZĘBATCE NA KORBIE, nie na zębatce z tyłu przeskakuje tak, że koło się nie kręci, a przecież 1 obrót korby to kilka obrotów koła, więc to trochę dziwne.

co więcej, ''rowki na zapadki'' (nie wiem jak to nazwać, nie znam się  :teehee: ) wydają się być nie wyrobione, do tego z nalazłem do kupienia zapadki i sprężynę. sprężyna jest tam połączona, u mnie jakby przecięta, ale wydaje mi się, że chyba tak ma być  :icon_confused:

• Mod Team
Napisano

Hmm może za dużo smaru było i zapadki sie zawieszały, wyczyść to i złóż tym czasowo na sucho, obserwuj, później ewentualnie poskładaj na oleju, taki gęstym przekładniowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...