Xzc Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia Witam, Po wielu latach użytkowania garmina 530, postanowiłem wymienić go na coś nowego, po przeczytaniu wielu recenzji i opinii skłaniam się ku karoo 3, czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami z tym licznikiem lub innymi konkurencyjnymi, nie ukrywam, że jego dostępność w cenie 1.6k jest mocno atrakcyjna w porównaniu z nowymi garminami i najchętniej poczytałbym o porównaniu liczników w podobnym budżecie. Zależy mi na czytelności ekranu i ogólnej funkcjonalności urządzenia. Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj
wolek Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia Mnie najbardziej boli częste ładowania, czyli stosunkowo krótka praca na jednym ładowaniu. Ekan jest czytelny, mapy ładne, dużo dodatków tworzobych przez użytkowników. Cytuj
Lextalionis Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia Porównania bezpośredniego z Garminem nie mam ale po ponad 2 latach z Karoo mogę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Czytelność ekranu jest bardzo dobra, ustawienie wszystkich ekranów jest dość intuicyjne (chociaż gdyby dało się to zrobić z poziomu telefonu było by wygodniej), nawigacja cała bardzo dobrze i sprawnie przelicza trasę po wyjechaniu poza trasę. Dla mnie bateria nie jest problemem bo wystarcza spokojnie na ok15h jazdy z nawigacją a mam w planach żadnych wyjazdów na 300/400km longiem. Jeżeli ktoś używa Di2 to też może nie być do końca zadowolony bo Shimano nie chce się dzielić łącznością i komunikacja z urządzeniem Srama jest niemożliwa oficjalnie - być może na tym etapie już powstała aplikacja, która łączy Di2 z Karoo ale ja tego nie śledzę. Cytuj
Wojcio Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia Do Di2 to może iGPSport Bi Navi - zalety - tani, duży ekran, stabilna praca, bateria na kilkadziesiąt godzin, dużo ekranów i łatwa konfiguracja. Bardzo polubiłem go. A wady - brak wifi (co sprawia, że synchronizacja nie jest tak szybka i w tle), nie gada ludzkim głosem (głosowa nawigacja opiera na się na telefonie i aplikacji). Wcześniej miałem Wahoo - też bardzo OK, ale malutki ekran i Garmina (Explore 2) - problemy z softem. Karoo jest bardzo sexy i na pewno super w systemie SRAM AXS, ale nie używałem. 1 Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Sierpnia Mod Team Napisano 18 Sierpnia @Wojcio BSC 500 gada bez telefonu i ma nawet dzwonek , ale bateria raczej słaba przy non stop włączonym ekranie (ok. 12 g.) - przynajmniej u mnie, bo u niektórych wytrzymuje rzekomo 2 -3 x więcej... Czytelność ekranu bardzo dobra, także w słońcu było OK (nie wiem, może pod palącym słońcem Afryki byłoby gorzej - jak chcą niektórzy). Na plus szybkie łapanie sygnału, i podejrzanie długi czas działania przy wygaszonym ekranie (6 g. i tylko 1% spadku - z 15 na 14%, a po kolejnych 2.5 g. już zeszło do 9%), choć to pewnie przez brak podświetlenia (które można zmniejszyć, ale na razie nie bawiłem się specjalnie ustawieniami). Cytuj
Wojcio Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia To nowszy model. Jak kupowałem nie było. Fajny i cena niesamowita. Ciekaw jestem jak responsywny. Czy ekran jest transrefleksyjny czy LCD, bo ciekawe, że według specyfikacji bateria większa a życie krótsze. BiNavi w pełnym słońcu widać dobrze bez podświetlania, tylko jak jest bardzo jasno a licznik w cieniu, to gorzej. Ciekawe, że tańszy ma głośnik. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Sierpnia Mod Team Napisano 18 Sierpnia PS w jednym z polskich sklepów widnieje cena 593 zł, ale czekają na dostawę Cytuj
SanchoPancha Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia (edytowane) 3 godziny temu, Wojcio napisał: Czy ekran jest transrefleksyjny czy LCD, bo ciekawe, że według specyfikacji bateria większa a życie krótsze. Wszystkie są LCD. Tylko jedne są transfleksyjne, a drugie refleksyjne. Przy transfleksyjnych światło przechodzi pomiędzy rzędami pikseli, a pod spodem jest warstwa refleksyjna. To światło wtedy działa jako naturalne podświetlenie. Przy refleksyjnych nic nie przechodzi, a światło odbija się od powierzchni. Jak jest mocne słońce, to widzisz odbite słońce, czyli nic nie widzisz. Chyba, że podświetlenie diodowe podkręcisz tak mocno, że jest mocniejsze niż słońce odbijające się od zewnętrznej powierzchni. Tak samo to działa w komórkach czy zegarkach (LCD, AMOLED). Problem polega na tym, że podświetlenie żre baterię jak szalone. Jak bardzo ? No podam przykład mojego iGPSPORT BSC200S - bateria 600 mAh, a na każde ponad 50 minut jazdy zjada mi ~2%, co daje jakieś 40 godzin jazdy. Podświetlenie niepotrzebne, bo ekran transfleksyjny i kontrast świetny (lepszy nawet niż w BiNavi). I teraz porównajcie to do BSC500 z refleksyjnym ekranem, baterią 2300 mAh, który trzyma ok 12 godzin. A podświetlenie musi być włączone, bo inaczej widoczność jest zerowa. Nie muszę chyba pisać, że to nie są "drobne różnice". Edytowane 18 Sierpnia przez SanchoPancha Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Sierpnia Mod Team Napisano 18 Sierpnia Tak jak napisałem - u mnie orientacyjnie wyszło te +/- 12 g., ale inni mówią o 20, 30, czy nawet 40 g. W to ostatnie nie wierzę, ale te 20 g. może być realne - na w/w filmiku jest mowa o zużyciu baterii na poziomie 49% w 11 g. Zasadnicze różnice z mojej (i nie tylko) perspektywy, to : - słabsza bateria w BSC 500 (pojemność większa, ale szybciej pada przez podświetlenie) - zbyt ciemny ekran w Bi Navi (sporo osób to podkreśla) , a że żyjemy w kraju, gdzie przeważają dni pochmurne, to BSC wypada lepiej (nie zarejestrowałem dużo gorszej czytelności w słońcu, które jest u nas widocznie za słabe )... PS cena x 2, ale niektórzy chwalą Coros Dura - np. @michalr75 Cytuj
SanchoPancha Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia (edytowane) Cytat zbyt ciemny ekran w Bi Navi (sporo osób to podkreśla) Sporo z tych osób BiNavi nigdy nie miało 😉 Cytat a że żyjemy w kraju, gdzie przeważają dni pochmurne, No to mogę sobie ustawić np 60% w dzień, 30% w nocy, jak ktoś ma problem. Natomiast w BSC200S kontrast jest tak dobry, że nawet słońca nie musi być. Wystarczy, że jest dzień i jest rewelacja. No chyba, że ktoś ma problem ze wzrokiem. Ja problemów nie mam. Inna sprawa, kluczowa, to fakt, że przez 90% nie patrzę na wyświetlacz. Na wyświetlacz zerkam jak czuję potrzebę (skrzyżowanie, radar, sprawdzanie dystansu, itp), a tak to patrzę przed siebie. Ale jak już zerkam, to chcę by był włączony, by nie odrywać rąk od kierownicy w celu jego (ręcznego) wybudzenia. Dlatego dla mnie transfleksyjne wyświetlacze to 100x lepsze rozwiązanie. A co do baterii, to zapas daje komfort. No i sprawność baterii spada z czasem. W BSC500 masz baterię kobaltową, które mają najmniejszą trwałość (liczbę cykli ładowania), z chyba wszystkiego co jest dostępne na rynku. Do tego w zimę (nie wiem czy jeździłeś), podziel sobie baterię przez 2. To nie jest więc takie proste jak piszesz. PS. Sam znam przypadek, że osoba musiała wymieniać Karoo po 2 latach, tylko dlatego, że bateria mocno podupadła. Może to tylko wadliwy egzemplarz, ale gdyby zużycie prądu było niewielkie od początku, to by dalej działał. Edytowane 18 Sierpnia przez SanchoPancha Cytuj
michalr75 Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia (edytowane) 12 godzin temu, KrissDeValnor napisał: , a że żyjemy w kraju, gdzie przeważają dni pochmurne, to BSC wypada lepiej (nie zarejestrowałem dużo gorszej czytelności w słońcu, które jest u nas widocznie za słabe )... PS cena x 2, ale niektórzy chwalą Coros Dura - np. @michalr75 W naszym kraju ostatnio przeważają dni słoneczne jednak Coros w temacie baterii nie ma konkurencji. Obecnie ten licznik jest nie do kupienia. Edytowane 19 Sierpnia przez michalr75 Cytuj
wojtasin Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia Moja koleżanka używa Karoo od 1 edycji - każdy ma jakieś wady, ale da się z nimi żyć. Ja miałem turystyczne garminy, teraz mam binavi i każda nawigacja ma jakieś wady, po analizie wyszło mi, że wolę błędy, wolne działanie i słabszą baterię explore 2, niż gorszy ekran, kiepskie wyszukiwanie obiektów i uciążliwe przewijanie mapy w binavi. Cytuj
SanchoPancha Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia Cytat kiepskie wyszukiwanie obiektów i uciążliwe przewijanie mapy w binavi. Wszystkie chinczyki, a także Wahoo, służą wyłącznie do prowadzenia. Założenie jest takie, że masz komórkę (jakąkolwiek) i to w niej przeglądasz mapy, planujesz. Albo wcześniej na komputerze. Jeśli chcesz to robić w liczniku, to pozostaje ci Garmin lub Karoo. 3 godziny temu, michalr75 napisał: Coros w temacie baterii nie ma konkurencji. Obecnie ten licznik jest nie do kupienia. Tak, oni pozostawili sobie z resztą taki cel by zdeklasować na tym polu konkurencję. Dla mnie ideałem byłby iGPSPORT BiNavi z ekranem od iGPSPORT BSC200S. Zaskoczył mnie dobry kontrast w tym ostatnim, ale jak doczytałem jest to spowodowane brakiem panelu dotykowego (działa on jak filtr), który z resztą i tak uważam za zbędny w outdoorze. Gdyby wywalili panel dotykowy z BiNavi i dali taki ekran, byłaby bajka. Natomiast refleksyjne ekrany to nie jest dobra droga. Czytałem na hiszpańskim forum, że komuś BiNavi Air wytrzymuje 3 jazdy po 8 godzin, a BSC500 nie wytrzymuje nawet 2. Tylko, że BiNavi Air ma baterię 1020 mAh, a BSC500 ma 2300 mAh - większą nawet niż IGS800. BSC500 powinien na swojej baterii wytrzymać minimum 50 godzin, a nie nędznie 12. Tak więc narzut energetyczny spowodowany jego super-ekranikiem jest gigantyczny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi