Pawel198808 Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca (edytowane) Witajcie, Drodzy kolarze, jestem na etapie doboru kompletnego napędu 1x10 do roweru typu full (Dartmoor Thunderbird Superenduro, rozmiar M, koła 29"). Mam już wstępny zarys komponentów, tylko proszę ekspertów o ocenę i ewentualne sugestie / uwagi 🙂 Kołarowerowe 1. Mechanizm korbowy Shimano Deore FC-M5100 32T (już kupiony, z konsultacją forumową 🙂) z suportem SM-BB52 lub BB-MT501, 2. Kaseta Shimano Deore CS-HG50-10 11-36T, ewentualnie CS-M4100-10 11-42, 3. Przerzutka Shimano Deore RD-M6000 (długi wózek przy HG50, średni przy M4100) 4. Manetka Shimano Deore SL-M6000 10 rz., 5. Łańcuch KMC X10EL 10 (5,9 - 6,2mm) srebrny. Czy powyższa specyfikacja ma szansę działać bezawaryjnie i w miarę płynnie? Dodam jeszcze, że przerzutka jest ze sprzęgłem. Pozdrawiam Edytowane 23 Lipca przez Pawel198808 Cytuj
Dokumosa Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca 3. Przerzutka Shimano Deore RD-M6000 (długi wózek przy HG50, średni przy M4100) Długi wózek w tym zastosowaniu to zły pomysł. Czemu ma być długi dla kasety o zakresie 11-36? Cytuj
Pawel198808 Napisano 23 Lipca Autor Napisano 23 Lipca No właśnie też wydawało mi się, że lepiej będzie na średnim wózku, ale w jakiejś specyfikacji znalazłem takie info (nie koniecznie prawdziwe, dlatego proszę o weryfikację :-)) A jakie konkretnie argumety przemawiają za tym, że długi wózek w moim przypadku nie jest dobrym pomysłem? Dziękuję za odzew Cytuj
Wojcio Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Według Shimano SGS jest dla napędu 3x i kaset od 32 do 36 zębów a GS dla 2x i kaset 41 zębów. Czyli odwrotnie niż intuicja przewiduje długą jest do mniejszych kaset bo obsługuje większy zakres z przodu. Jak rozumiem napęd tylko do zjazdów i dojazd po płaskim, bo pod górkę to nie poszalejesz. 1 Cytuj
uzurpator Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Jak pisze @Wojcio RD-M6000-SGS to jest klasyczna przerzutka shadow do 3x. Do roweru ęduro nadaje się to średnio. Jeżeli ma to mieć kasetę 11-36, to sugeruję klasycznie - Zee/Saint lub nieco awangardowo - chińskie S-Ride M500DH. Mam te ostatnie w rowerze tego kalibru i jest rewelacyjna - mocna sprężyna, sprzęgło i solidna konstrukcja i spokojnie obsłuży kasety 11-36 jak i 11-21. Co do kasety 11-42, to deore RD-M6000-GS jest OK. Cytuj
Pawel198808 Napisano 23 Lipca Autor Napisano 23 Lipca WOJCIO, czyli rozumiem, że do napędu 1 x X powinien również być średni wózek? Czy napęd do zjazdów i jazdy po płaskim... hmmm... jest to mój pierwszy full a zarazem pierwszy rower z napędem 1 x X, dokładnie jeszcze nie wiem jak to wszystko będzie funkcjonowało, jak to mówią, pierwszy rower składaj dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie 🤭 myślę, że jakieś podjazdy na pewno się trafią, choć miałem okazję jeździć na napędzie 11-51 i odniosłem wrażenie, że pierwszego biegu nigdy bym nie użył, bo praktycznie stałem w miejscu. Dlatego pomyślałem o kasecie 11-36, ewentualnie 11-42. Cytuj
Dokumosa Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Kasety o małej rozpiętości były stosowane w typowej grawitacji, zwykle w parze ze stosunkowo sporym blatem jak na dzisiejsze standardy (np. 36T) żeby dokręcać na zjazdach. Jeśli chcesz napęd uniwersalny to uważam, że lepiej iść w 1x11 i do tego faktycznie kasetę 11-42 (np. M51200, która ma przyjemne stopniowanie ...15, 17, 19... zamiast ...15, 18, 21... jak w 10s o tej rozpiętości). Przerzutka M6000-GS będzie pasować. Wielkość blatu dobierz sobie kalkulatorem napędowym do swoich upodobań. Cytuj
Pawel198808 Napisano 18 Sierpnia Autor Napisano 18 Sierpnia (edytowane) Panowie, został mi już w zasadzie tylko zakup napędu (za wyjątkiem korby). I tak sobie myślę, czy zostać przy: 1. Mechanizm korbowy Shimano Deore FC-M5100 32T z suportem SM-BB52 lub BB-MT501, 2. Kaseta Shimano Deore CS-HG50-10 11-36T, ewentualnie CS-M4100-10 11-42, 3. Przerzutka Shimano Deore RD-M6000 (długi wózek przy HG50, średni przy M4100) 4. Manetka Shimano Deore SL-M6000 10 rz., 5. Łańcuch KMC X10EL 10 (5,9 - 6,2mm) srebrny. Czy jednak zdecydować się na: 1. Mechanizm korbowy Shimano Deore FC-M5100 32T z suportem SM-BB52 lub BB-MT501, 2. Kaseta Shimano Deore CS-M5100 11rz. 11-51, 3. Przerzutka Shimano Deore RD-M5100, 4. Manetka Shimano Deore SL-M5100 11rz., 5. Łańcuch KMC X11EL srebrny. Czy napęd 11s z kasetą 11-51 ma rzeczywiście większy sens niż 10s z kasetą 11-42? Jeżeli chodzi o cenę, to różnica praktycznie rzędu stówki, więc raczej kwestia pomijalna. Pozdrawiam Edytowane 18 Sierpnia przez Pawel198808 Cytuj
leejoonidas Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia Ze względu na lepszą współpracę i kompatybilność komponentów z tej samej firmy sugeruję użyć łańcucha Shimano z kasetą Shimano zamiast łańcucha KMC. 1 Cytuj
Pawel198808 Napisano 18 Sierpnia Autor Napisano 18 Sierpnia Jasne, nie widzę problemu. W takim razie łańcuch będzie CN-HG601-11. Łańcuchy Shimano dość szybko mi się wyciągały, KMC wytrzymywało nieco dłużej, stąd taka była moja propozycja, ale jeżeli kultura pracy ma być wyższa na takim zestawieniu, to nie widzę problemu w takim rozwiązaniu. Cytuj
Dokumosa Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia Z 11rz shimano to trwałe są cn-lg500 (ale tylko ptod. japońskiej) oraz cn-hg701. Cytuj
Pawel198808 Napisano 18 Sierpnia Autor Napisano 18 Sierpnia A jakieś opinie na temat kasety? Widziałem sporo materiałów o łapanii luzów na pająku, ktoś ma tę kasetę i może potwierdzić lub zaprzeczyć? Cytuj
Dokumosa Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia Rozpiętość kasety musisz sobie dobrać do potrzeb. Jeśli nie potrzebujesz takiej patelni z tylu to po co tą masę ze sobą wozić. Poza tym 11-51 na "dziurę" w stopniowaniu 15-18T, w kasetach 11-42 czy 11-46 tej dziury nie ma (11-13-15-17-19). Nie miałem przypadku żeby 11s 11-51 się rozlazły. Natomiast w 12s owszem. Cytuj
Maciorra Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia (edytowane) Jeśli zamierzasz tego roweru używać zgodnie z przeznaczeniem, czyli na solidnych górskich trasach i w górę będziesz jeździł o własnych siłach, a nie wyciągami to przełożenie 32-36 Cię błyskawicznie sprowadzi do parteru. Chyba, że jesteś super koniem, to sprowadzi Cię trochę później:) 42z z tyłu to już trochę lepiej, ale i tak przy 32 zębach na korbie wolałbym więcej na kasecie. Jeśli rower będzie widział też płaskie trasy to lepiej 11, lub 12 biegów - przy tej samej rozpiętości będziesz miał ciut lepsze stopniowanie. Jeśli w planie są tylko góry to moim zdaniem 10 biegów jest ok. Sam w górach jeżdżę na 10b, tyle, że z przodu mam 28z lub 30z, a z tyłu 11-46. Edytowane 19 Sierpnia przez Maciorra Cytuj
uzurpator Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia Pełne Deore 11rz to wybór patrycjuszy. Jeżeli będziesz ciorać góry, to zębatka z przodu 30 lub 32. Jeżeli niekoniecznie, to zębatka największa jaka wejdzie w ramę. Cytuj
Pawel198808 Napisano 19 Sierpnia Autor Napisano 19 Sierpnia Nie ma się co oszukiwać, płaskie tereny też będzie widział, choć nie jest to mój jedyny rower, oczywiście w górach również mam zamiar bywać. Kiedyś miałem okazję jechać na 11-51 i wydawało mi się to zbędne, ale w sumie nie zaliczyłem tym jakiegoś specjalnego terenu i sam już nie wiem co o tym myśleć. Z kasetą 11-42 nie miałem styczności, jest to znaczna różnica względem 11-51? Na 11-42 przy 32T z przodu przełożenie wynosi 0.76 a na 11-51 wynosi 0.63. Generalnie w jednym z rowerów mam napęd 3x8 i na najlżejszym biegu mam przełożenie 0.69 i w zasadzie rzadko go używam, lecz to jest rower do nieco innego zastosowania. Zapewne po pierwszym sezonie będą konieczne jakieś zmiany w częściach, choć wolał bym, żeby za dużo ich nie było 🙂 Cytuj
uzurpator Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia Problem polega na tym, że taki kanoniczny napęd 1xX z mamucią kasetą jest przeznaczony właśnie do orki w górach. Gdzie siłą rzeczy większość czasu się pod górę jeździ. Poza nimi to sprawdza się średnio, gdyż jakkolwiek byś tego nie zestawił, będziesz wozić zbędne biegi i ograniczysz dostępne do 6-8 z 11. Lub odwrotnie - jak optymalnie zestawisz napęd na 'płaskie' to w górach braknie przełożenia. Za czasów złej, niedobrej, fuj, obrzydliwej przedniej przerzutki można to było ze sobą pożenić, ale to było dawno temu, wujowe i powodowało raka. 2 Cytuj
Maciorra Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia (edytowane) W BB jest wypożyczalnia Dartmoora, mają też Thunderbirda, zapewne ze współczesnym górskim napędem. Weź go sobie na 1 dzień, pojeździj sobie w górę i w dół po bielskich trasach i będziesz wiedział, czy duża kaseta jest przydatna w górach, czy nie. Spoiler alert: jest przydatna:) Edyta dodaje, że jeśli to nie jest Twój jedyny rower, to nie ma się co zastanawiać nad napędem na płaskie tereny - taką krową i tak się kiepsko jeździ po łatwych płaskich trasach, więc lepiej tu władować napęd typowo górski, a lokalne na lokalne trasy brać drugi rower. Edytowane 19 Sierpnia przez Maciorra 2 Cytuj
uzurpator Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia 2 minuty temu, uzurpator napisał: Za czasów złej, niedobrej, fuj, obrzydliwej przedniej przerzutki można to było ze sobą pożenić, ale to było dawno temu, wujowe i powodowało raka. O, tak można było zrobić. Dźwiga mnie od samego patrzenia. Cytuj
uzurpator Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia (edytowane) @Maciorra To nie mój rower! Znalazłem w internecie! W życiu bym czegoś takiego! Edytowane 19 Sierpnia przez uzurpator 2 Cytuj
chudzinki Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia (edytowane) W dniu 23.07.2026 o 23:51, Pawel198808 napisał: myślę, że jakieś podjazdy na pewno się trafią, choć miałem okazję jeździć na napędzie 11-51 i odniosłem wrażenie, że pierwszego biegu nigdy bym nie użył, bo praktycznie stałem w miejscu. A gdzie masz zamiar jeździć...? Bo jeżeli w górach to przód 30t i tył 51 będziesz używał bardzo dużo. EDIT. Widzę, że pisałeś w górach. A jakie konkretnie podjazdy? Edytowane 19 Sierpnia przez chudzinki Cytuj
Pawel198808 Napisano 19 Sierpnia Autor Napisano 19 Sierpnia (edytowane) Konkretnych tras jeszcze nie mam doprecyzowanych, składam pierwszego full'a i dopiero muszę się "wkopać" w temat. Po latach wracam do kolarstwa, hmm... powiedzmy niespokojnego 🙂 i od czasów kiedy nałogowo jeździłem / latałem, dość sporo się w sprzęcie zmieniło i w zasadzie czuję się jakbym dopiero zaczynał przygodę z kolarstwem 🙂 Co do tego wożenia zbędnych biegów, jak napisał kolega UZURPATOR, coś w tym jest, może właśnie kaseta 10s 11-42 byłaby takim złotym środkiem? Dziękuję panowie za żywą dyskusję 🙂 Edytowane 19 Sierpnia przez Pawel198808 Cytuj
mgmarcingrychtol Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia Jest jeszcze taka kaseta 11-50 serii CUES, ona nie ma tej dziury z 15t na 18t. U siebie mam XT 11-46 a na przód wrzuciłem blat 38T owalny - muszę przyznać że trochę pomaga, nawet na SPD jest minimalnie mniejszy martwy punkt więc te 46T mi wystarcza, ale po fest górach nie jeżdżę. Cytuj
chudzinki Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia Cytat może właśnie kaseta 10s 11-42 byłaby takim złotym środkiem? + korba 32t Może jak masz wyjątkowo mocną nogę albo jak zrezygnujesz z górskich podjazdów to tak. 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi