przecietny.kolarz Napisano wczoraj o 17:50 Napisano wczoraj o 17:50 Cześć, Mam już od kilku lat pulsometr, a właściwie pas piersiowy Lezyne. Nie miałem z nim dotychczas problemów. Połączony jest z Garmin Edge 530. Ostatnio padła mi bateria, wymieniłem na nową i coś jest nie tak. Po pierwsze, mam wrażenie że odczyt pulsu jest dużo rzadszy, a czasami wręcz zacina się na jednej wartości. Druga sprawa to to, że odczyty pojawiają się jakby z opóźnieniem. Dwa przykłady z ostatnich kilku kilometrów: 1. Podjeżdżam pod wiadukt z prędkością 30 km/h. Puls to około 145 BPM, co już jest raczej za niską wartością. Zaczynam zjeżdżać, nie pedałuję, puls się utrzymuje na poziomie 154 BPM i tak sobie stoi. Dojeżdżam na dół, zaczynam pedałować i dopiero po kilkuset metrach puls zaczyna się zmieniać. 2. Stoję na światłach, szybko rozpędzam się do 40 km/h a odczyt pulsu to jakieś 140 BPM, dokładnie tyle ile miałem stojąc. Ogólnie te odczyty nie bardzo mają sens, tak jak napisałem powyżej. Próbowałem go odpinać od pasa, przesuwać pas na klatce piersiowej, luzować i zaciskać. Nic. Przez chwilę ma się wrażenie że wszystko wraca do normy, a potem od nowa klops i totalne głupoty. Nie jest tak że pokazuje dane zupełnie z czapy, ale nie pokazuje też danych którym można zaufać. Styki są czyste, pas przecierem co 2-3 jazdy na mokro. No i teraz pytanie kluczowe: Miał ktoś z Was podobny problem? Zastanawiam się czy próbować go jeszcze jakoś reanimować (jeżeli tak, to jak?), czy raczej to już jego ostatnie tchnienia i wrzucić go śmietnika. Cytuj
luker7 Napisano wczoraj o 18:01 Napisano wczoraj o 18:01 wymień może opaske, one też się zużywają 2 Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 19:22 Napisano wczoraj o 19:22 (edytowane) @przecietny.kolarz odepnij od pasa pudełko z pulsometrem . Spróbuj izopropanolem wyczyścić styki na pasie i te w jednostce. Jeżeli to nic nie da to wymień sam pas. Przy wymianie baterii w środku wszystko jest jak nówka czy już przeżarte od potu ? Sprawdź , uszczelnienia uszczelnieniami a w środku może być sieczka. Edytowane wczoraj o 19:26 przez pecio 1 Cytuj
NerfMe Napisano wczoraj o 19:28 Napisano wczoraj o 19:28 U mnie coś takiego się działo jak pasek był już mocno przetyrany. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Dzięki. Wszystko czyste w środku, więc kupię nowy pas. Cytuj
KNKS Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu U mnie rzadko zdarza się żeby pulsometr wytrzymał 3 sezony. 1 Cytuj
KSikorski Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Mi pulsometr żyje mniej więcej dwa lata. Zawsze zabija go korozja zatrzasków, propagująca do wnętrza obudowy. 1 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Zamówiłem jakiś No Name pas z Allegro za 33 zł. Jeżeli będzie poprawa, to przynajmniej wiadomo gdzie było źródło problemu. Jeżeli nie, to bez wahania wywalam i kupuję nowy. Cytuj
pecio Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Te nie odpinalne Garminy u mnie szybko szlag trafiał. W środku była jedna skorodowana sieczka. Polar wytrzymywał jakieś trzy lata. Obecnego Garniaka mam już chyba trzeci sezon , pas piorę w pralce i jak na razie po za wymianą baterii i pasa jest super. Cytuj
luker7 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu ja wciąż mam pulsometr adidasa polecany na forum i jedynie zmieniam opaski. Przez przypadek zaliczył jedno pranie w pralce i taki odświeżony działa do dziś. Cytuj
gnomon Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Zawsze warto też sprawdzić nową baterie miernikiem, bo niestety zdarzają sie lipne pastylki. Dużo tego rpzerabiam i rzadko ale zdarza mi sie trafić marną baterie. A co do pulsometrów, też mam pulsometr Adidasa z takiego zestawu MiCoach - on ma chyba juz z 12lat i ciągle działa 😉 a taki np Garmin - ten z tych nowszych na stałe przymocowanych do pasa, kiedyś coś poszło nie tak, chyba przy dokręcaniu za mocno było i nieco pekła obudowa przy gwincie - i to niestety wystarczyło żeby stracił szczelność i łapał wilogć z potu....i zdechło mu się, A jak jest na stałe przylepiony do paska...tak można smiało zezłomować cały pasek - a to chyba nie był tani pulsometr, cos ze 300pln Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi