Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Pomożecie przekonać kolegę, że ta rama już dokonała żywota?  

Ram 27,5-er jak na lekarstwo. Jakiś Kands na allegro wisi w paru kolorach napisów i rozmiarach za 459 zł, ale zawsze to nowe (no i ta pęknięta to też jakiś tani Kross). Coś innego budżetowego?

Edytowane przez marvelo
Napisano

Wystarczy przedstawić prosty rachunek :)

Koszt ramy 500, koszt uzębienia w tysiakach :) 

Stary tani Kross nie oznacza zły. Sam mam monstera na 22 letnim trekkingowym Voyage. Tyle co ta rama zniosła ;) 

Zanim zdecydowałbym się na allegro pojeździł bym po złomach. Czasem można wyrwać fajne ramy w cenie złomu użytkowego ;) 

Napisano

Jak  lubi szlifować asfalt  zadkiem  to niech dalej śmiga  na niej  . To przetarcie  jeszcze jakoś warunkowo ujdzie  ale pęknięcie na haku   kwalifikuje  ta ramę na  przetop.  

Napisano

Ja bym radził krytycznie obejrzeć resztę - bo jak po kupnie ramy okaże się że reszta części też zagraża zdrowiu i życiu to może jednak lepiej nowy rower. Sądząc po stanie ramy to kolega nie dba a jak nie widzi że rama do śmietnika to też chyba się nie zna. Jak mu pomożesz to zreanimować i sobie potem zrobi krzywdę to będą mieli do Ciebie pretensje - bo on się przecież nie zna a Ty mu pomogłeś 

• +1 pomógł 1
Napisano
11 godzin temu, kaido2 napisał:

Stary tani Kross nie oznacza zły. Sam mam monstera na 22 letnim trekkingowym Voyage. Tyle co ta rama zniosła ;) 

Ten Kross przejeździł około 10 lat, a do przetarcia dolnych widełek i pewnie też tego pęknięcia przy haku przyczyniła się pęknięta oś tylnego koła (oryginalna piasta była na wolnobieg).

Napęd miał pozostać 3x7, ale już na kasecie (przeplot koła). Części zostały już kupione (piasta Joytech, korba ty301 42/34/24, suport Neco, kaseta hg200 12-28, łańcuch KMC X8) włącznie z tylną przerzutką (Alivio T4000, w rewelacyjnej cenie w Biostern). Ze starego roweru zostałby widelec z przednim kołem, hamulce, kierownica, mostek, klamkomanetki, siodełko, pedały i tarczówki na linkę (Tektro). 

Widelec wygląda ok, dla bezpieczeństwa może warto jeszcze zmienić kierownicę. 

Kolega został poinformowany o uszkodzeniach ramy i się zastanawia nad tą nową.  

A co sądzicie o tych ramach Kands? 

RAMA KANDS 27,5" ADRENALINE ALU 18" MTB DISC HYBRYDA NA 28" VB C.S. RAM25

Napisano

Co można sądzić o ramie której jedyną cechą jest spełnienie wymogów ekonomicznych? Jak cena pasuje to brać, nie wiem czy z nowych są jakieś alternatywy.