Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
mam problem z drętwiejącymi palcami lewej stopy w butach rockrider racer 700, pedały to SHIMANO SPD PD-M520. Wymieniłem już wkładki na specjalized body gemoetry - nic nie dało, blok w lewym bucie cofnięty całkiem do tyłu - również brak poprawy. Cały czas po ok. 20-30 minutach jazdy drętwieją mi środkowe place lewej stopy. Miał może ktoś podobny problem i jakoś go rozwiązał? Buty nie są za ciasne - specjalnie kupiłem rozmiar większy żeby by nie były idealnie dopasowane bo jednak noga puchnie podczas wysiłku, czuje że w środku palce mają miejsce. Myślę, że to nie kwestia przyzwyczajenia bo zrobiłem w nich już kilka tras w tym jedną ponad 200km.
Co może istotne, drętwienie mija praktycznie od razu w momencie wypięcia buta. 

Wcześniej jeździłem na platformach nawet w bardzo wąskich butach i nie było żadnego problemu.
Napisano

Nigdy nie maiłem problemów z butami na góry ale na szosę już tak. Miedzy innymi czasem bolący mały palec w jednej stopie choć nie były ciasne. Dopiero po pół roku wziąłem je w teren i się rozchodziły. Od tego czasu jest wszystko tip top więc jak gdzieś masz trochę lasu by zrobić podejścia, powyginać miedzy czasie to jest to jedna z metod. Każde nowe buty na szosę/szutry jak coś jest nie tak traktuję w ten sposób. 

Napisano (edytowane)

Jesli jesteś "symetryczny" w nogach, to ustaw blok symetrycznie, może oba bloki są źle ustawione ? Oglądałeś filmy jak ustawić bloki  przód/tył ? 

Nawet jeśli jesteś symetryczny, to przez nawyki, dominującą którąś stronę, możesz być zrotowany, skręcony, skrócony.... gdy siedzisz na rowerze nie czujesz że któraś strona kierownicy jest lepsza w chwycie ? wygodniejsza ? Dupsko/pachwiny uciski na siodle symetrycznie czy czasem któraś strona bardziej ? Obie stopy równej długości ? Buty koślawisz ? Któryś bardziej ?  

Korby ocierasz butami przy pedałowaniu ? Stopy idą równo ? kolana ? ktos patrzył na CIebie jak pedałujesz?  Siodło ustawione na dobrej wysokosci ? 

Edytowane przez gnomon
Napisano

Pierwsze co się nasuwa to źle dobrany but. Większy rozmiar oznacza więcej miejsca ale też powoduje, że stopa nie jest odpowiednio stabilizowana i jeżeli rusza się w trakcie jazdy to może powodować dyskomfort. 
Same bloki mogą też powodować takie dolegliwości. Jeżeli podeszwa w bucie jest zbyt miękka to blok powoduje punktowy nacisk na stopę i może skutkować właśnie drętwieniem palców.

Napisano

Mi drętwiała kiedyś prawa stopa, zmieniłem buty spd na inne i przeszło, pewnie trochę inne miejsce bloków spd względem stopy. Teraz w szosie też mi drętwiała, inne buty, spd-sl, przezynąłem blok trochę do tyłu przeszło