KSikorski Napisano wczoraj o 05:28 Napisano wczoraj o 05:28 Accent zapowiadał to między wierszami pokazując razzcala di2. Teraz przy okazji premiery nowego Oiz z Orbea wyszły już gotowe konfiguracje na tym osprzęcie. W czerwcu 2026 będzie oficjalna premiera. Deore M7200, XT M8200 na mechanice. Nie mam przekonania czy jest to jakikolwiek upgrade względem Mx100. Marketing likwidację sprzęgła i zastąpienie go dwiema sprężynami tłumaczył spadkiem jakości działania przerzutki w miarę korodowania i zapychania się sprzęgła. Serwis tegoż sprzęgła zajął mi tydzień temu szalone 30 minut wraz z ponownym wyregulowaniem napędu, więc nie jestem przekonany. Pewnym zyskiem może być niższy profil przerzutki, z drugiej strony stalowa linka nie zapewnia mechanizmu cofania się przy uderzeniu, więc w razie dzwona w kamień przerzutka się urwie zamiast schować. 1 Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 06:24 Napisano wczoraj o 06:24 Póki mi się nie rozpadnie Mx100 nie myślę nawet o zmianie 1 Cytuj
zekker Napisano wczoraj o 08:39 Napisano wczoraj o 08:39 Jak wejdzie do GRX, to może coś jeszcze z Shimano będzie 2 godziny temu, KSikorski napisał: z drugiej strony stalowa linka nie zapewnia mechanizmu cofania się przy uderzeniu, więc w razie dzwona w kamień przerzutka się urwie zamiast schować Możesz rozwinąć w czym linka przeszkadza? Przecież przy normalnej sprężynie linka nie pozwala wychylić się na zewnątrz, więc przy uderzeniu wychylenie do koła nadal jest możliwe. Silnik elektryczny trzyma sztywno w pozycji, więc bez dodatkowych zabezpieczeń uszkodzenie byłoby bardziej prawdopodobne. Czy linka, czy elektryka, to i tak potem hamulcem jest łańcuch i koronki, więc tak czy inaczej w pewnym momencie będzie opór i przerzutka, hak swoje dostaną. Tak jak czytam, to te systemy mają głównie chronić silnik, a nie samą przerzutkę. Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 09:36 Napisano wczoraj o 09:36 Łańcuch nie pozwoli na to żeby wózek się gibnął w tył niezależnie od systemu. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano wczoraj o 10:11 Napisano wczoraj o 10:11 W sumie ciekawa sprawa. Jeżeli działanie będzie takie samo jak przerzutki ze sprzęgłem, to w zasadzie chyba nie ma wad. Będą lżejsze, mniej skomplikowane, łatwiejsze w serwisie. Tylko obawiam się czy niedługo nie zrobimy kółka i nie dowiemy się o sprzęgle v2, bo dwie sprężyny jednak nie były dobrym pomysłem. Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 10:41 Autor Napisano wczoraj o 10:41 (edytowane) 2 godziny temu, zekker napisał: Jak wejdzie do GRX, to może coś jeszcze z Shimano będzie Możesz rozwinąć w czym linka przeszkadza? Przecież przy normalnej sprężynie linka nie pozwala wychylić się na zewnątrz, więc przy uderzeniu wychylenie do koła nadal jest możliwe. Silnik elektryczny trzyma sztywno w pozycji, więc bez dodatkowych zabezpieczeń uszkodzenie byłoby bardziej prawdopodobne. Czy linka, czy elektryka, to i tak potem hamulcem jest łańcuch i koronki, więc tak czy inaczej w pewnym momencie będzie opór i przerzutka, hak swoje dostaną. Tak jak czytam, to te systemy mają głównie chronić silnik, a nie samą przerzutkę. W Di2 jak przywalisz przerzutką to silnik wysprzęgla i pantograf może się cofnąć w kierunku wolnych biegów, następnie wraca tam gdzie był. W normalnej przerzutce by taki coś miało miejsce coś musiałoby na moment zluzować linkę. Niestety nie ma mechanizmu luzującego linkę w momencie uderzenia, dlatego w listopadzie 2025 wracałem do domu 15km na singlespeed`zie. Ta funkcja jest dla mnie jedynym chochlikiem mówiącym "kup di2". Cytat W sumie ciekawa sprawa. Jeżeli działanie będzie takie samo jak przerzutki ze sprzęgłem, to w zasadzie chyba nie ma wad. Będą lżejsze, mniej skomplikowane, łatwiejsze w serwisie. Ten system jest na rynku od roku już. Sam nie używałem, więc się nie wypowiem. Recenzenci z pinkbike piszą że telepanie łańcucha jest wyraźnie odczuwalne. Z drugiej strony nikt nie pisał że łańcuch spada. Edytowane wczoraj o 10:46 przez KSikorski Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 11:01 Napisano wczoraj o 11:01 Nie, nie musisz luzować linki. Linka trzyma żeby sprężyna nie ściągałą pantografu w kierunku biegów szybkich. Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 12:38 Autor Napisano wczoraj o 12:38 Pomyliłem się, miałem na myśli cofanie pantografu w stronę biegów szybkich, zgodnie z kierunkiem pracy sprężyny w przerzutce bez silnika. Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 18:01 Napisano wczoraj o 18:01 W elektrycznej to faktycznie połamanie przerzutki to kilka stówek. Ale w mechanicznej, od kiedy używam jako 12s przerzutek M5100 koszt zbliżony do haka ramy (po 68zł w ubiegłym roku 2 szt. na aledrogo). Cytuj
KSikorski Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu Zgadza się, M5100 jest lekiem na wszystkie argumenty o "pełnej serwisowalności" sram transmission, gdzie za cenę wózka z sprzęgłem kupuje się pięć kompletnych deorek. Cytuj
zekker Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Patrząc na zdjęcie, to strzał był na tyle mocny, że nic by nie pomogło, no chyba że miałeś już podobne z Di2 i przerzutka przeżyła. No i tak jak @Dokumosa pisał, zluzowanie linki/silnika nie daje pełnej swobody ruchu przerzutki, bo łańcuch ją zablokuje, więc podobnie przyjmie uderzenie. Tak jak czytam o tym systemie, to ma za zadanie ochronić silnik i resztę wnętrzności przy lekkich uderzeniach, a nie ratować całą przerzutkę przy solidnym strzale. W kwestii ceny, to za jedną XT Di2 ma się 2,5 GX Cytuj
pecio Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Przy takim incydencie jak powyżej to Di2 nawet nie pomoże ( w wysokich grupach potem ręka bardzo boli przy kasie ) . Cofanie "korpusu" w Di2 pomaga przy "otarciu" się o np. kamień. Jak wpadnie "patyczek " / dostanie bogatego strzała bocznego to haczyk UDH ma zrobić robotę ( rozsypać się ) . Cytuj
KSikorski Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Czyli ostatni sens di2 to okoliczność w której kupiło się rower z upierdliwym prowadzeniem kabli i jeździ się na tyle dużo że kable się wymienia więcej niż raz na sezon. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu W szosie Di2 jest bardzo dobrym pomysłem. Natomiast po co to pakować do MTB, nie wiem. Przerzutka jest narażona na uszkodzenie nie każdym kroku. Wymiana jest potwornie droga. Dodatkowo dominujący napęd 1x powoduje że przerzucamy tylko tył, więc kolejne zalety Di2 znikają. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi