KSikorski Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Accent zapowiadał to między wierszami pokazując razzcala di2. Teraz przy okazji premiery nowego Oiz z Orbea wyszły już gotowe konfiguracje na tym osprzęcie. W czerwcu 2026 będzie oficjalna premiera. Deore M7200, XT M8200 na mechanice. Nie mam przekonania czy jest to jakikolwiek upgrade względem Mx100. Marketing likwidację sprzęgła i zastąpienie go dwiema sprężynami tłumaczył spadkiem jakości działania przerzutki w miarę korodowania i zapychania się sprzęgła. Serwis tegoż sprzęgła zajął mi tydzień temu szalone 30 minut wraz z ponownym wyregulowaniem napędu, więc nie jestem przekonany. Pewnym zyskiem może być niższy profil przerzutki, z drugiej strony stalowa linka nie zapewnia mechanizmu cofania się przy uderzeniu, więc w razie dzwona w kamień przerzutka się urwie zamiast schować. 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Póki mi się nie rozpadnie Mx100 nie myślę nawet o zmianie 1 Cytuj
zekker Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jak wejdzie do GRX, to może coś jeszcze z Shimano będzie 2 godziny temu, KSikorski napisał: z drugiej strony stalowa linka nie zapewnia mechanizmu cofania się przy uderzeniu, więc w razie dzwona w kamień przerzutka się urwie zamiast schować Możesz rozwinąć w czym linka przeszkadza? Przecież przy normalnej sprężynie linka nie pozwala wychylić się na zewnątrz, więc przy uderzeniu wychylenie do koła nadal jest możliwe. Silnik elektryczny trzyma sztywno w pozycji, więc bez dodatkowych zabezpieczeń uszkodzenie byłoby bardziej prawdopodobne. Czy linka, czy elektryka, to i tak potem hamulcem jest łańcuch i koronki, więc tak czy inaczej w pewnym momencie będzie opór i przerzutka, hak swoje dostaną. Tak jak czytam, to te systemy mają głównie chronić silnik, a nie samą przerzutkę. Cytuj
Dokumosa Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Łańcuch nie pozwoli na to żeby wózek się gibnął w tył niezależnie od systemu. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu W sumie ciekawa sprawa. Jeżeli działanie będzie takie samo jak przerzutki ze sprzęgłem, to w zasadzie chyba nie ma wad. Będą lżejsze, mniej skomplikowane, łatwiejsze w serwisie. Tylko obawiam się czy niedługo nie zrobimy kółka i nie dowiemy się o sprzęgle v2, bo dwie sprężyny jednak nie były dobrym pomysłem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi