Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam roweru górskiego do około 5500 PLN. Zależy mi na dobrej ramie i niezłych komponentach których nie będę musiał zmieniać po 1/2 latach jazdy. Rower ma być do jazdy zarówno na ścieżkach rowerowych, jak i różnego rodzaju szutrach i drogach leśnych. Najbardziej jestem skłonny w stronę XC, jednak nie chcę zbyt agresywnej postawy na rowerze, chcę czuć się wygodnie jadąc trasę 30-40km. Po dużych nierównościach również nie mam zamiaru jeździć stąd deklaracja raczej tylko na przedni amortyzator, enduro nie zostanie wykorzystane. Co sądzicie o carbonie? Nie wiem czy jest sens w tej cenie iść w niego czy lepiej aluminium z lepszym komponentami i podobną wagą przez to.

Napisano

Co tu pisać ... oba bardzo dobre rowery :)  dla 80% użytkowników - i do tego jak będą użytkowane - nie zauważy różnicy ;) 

A nie ma co ukrywać, w porównaniu Sensa Fiori Evo Pro wypada lepiej i do tego w teorii powinna być bardziej "komfortowa". 

Cytat

jednak nie chcę zbyt agresywnej postawy na rowerze, chcę czuć się wygodnie jadąc trasę 30-40km

"wygodnie" dla każdego to może być co innego dla jednego "miejski", dla drugiego "szosowy" ;) 

Tak czy inaczej przy dobrze ustawionym/dopasowanym rowerze, pewnym poziomie kondycji i nie zdiagnozowanych jakiś problemach zdrowotnych to te 50km powinno być zawsze do przejechania bez żadnych dolegliwości == wygodnie:D.

Napisano (edytowane)

Patrząc przyszłościowo jakbym chciał zamontować SID'a to warto bardziej Sense? Trochę boję się o carbon, nie wiem jakiej jakości jest w rowerze za takie pieniądze. 

Edytowane przez Normalguy
Napisano

Focus. Rower ciekawy. Dziwna główka - prosta. Nie taperowana ? Blat 30T - za mało. Brak blokady amora to duży minus. Opony 2,4". Lepsze byłyby węższe. Czyli 2,25". Pisze to z własnego doświadczenia użytkowanego XC i uwzględniam oczekiwania autora wątku. W sumie. Cena nie mała, a trochę minusów jest.

• Zmieszany 1
Napisano

Może ktoś ma jeszcze jakieś propozycje? w ogóle dlaczego rowery na sezon 2026 roku są tak ciężko dostępne? Są jakieś braki na magazynach czy polskie firmy czekają na wyprzedaż leżaków z 2024 i 2025 roku??

Napisano
W dniu 19.05.2026 o 20:59, leotdipl napisał:

Dziwna główka - prosta. Nie taperowana ?

Ona jest cała 1.5 cala, dół i góra.

W dniu 19.05.2026 o 23:28, Normalguy napisał:

Tak, tego focusa odrzuciłem od razu z racji opon i korby.

Nie odrzucałbym roweru z racji opon jeżeli co innego pasuje. Co do zębatki warto dopytać, poszukać jaka większa wejdzie.

A w Gate 90 co Ci nie pasuje?

https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-8.0-3

Napisano

A jaka dla Ciebie różnica czy rower nazywa się kolekcja 2026 czy 2025? Patrz tylko na cenę i co za to dostajesz. Co do przyczyn - to zasadniczo brak sprzedaży stanów magazynowych z poprzednich lat. Nie wiem dlaczego 50km na tym Focusie miałoby być męką, na pewno nie przez opony.

Jeżeli uważasz że opony 2.4 w MTB to za dużo, to powinieneś szukać innego roweru niż MTB, na co też wskazuje pierwszy post (szutry, drogi leśne i ścieżki rowerowe to nie jest teren dla roweru MTB). Ktoś może jeszcze robi rowery crossowe, moją preferencja byłby gravel ale niekoniecznie Tobie będzie pasował. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Otóż to, 2.4 cala to obecnie standard w MTB, a Rekony się całkiem spoko toczą na łatwych trasach. Ten Focus z pewnością będzie miał wygodniejsza pozycję niż typowe XC.

Aczkolwiek to rower z bardziej trailowym zacięciem niż jazda po leśnych ścieżkach.

Edytowane przez NerfMe
Napisano
6 godzin temu, chudzinki napisał:

Nie odrzucałbym roweru z racji opon jeżeli co innego pasuje. Co do zębatki warto dopytać, poszukać jaka większa wejdzie.

A w Gate 90 co Ci nie pasuje?

https://www.bike-discount.de/en/radon-jealous-al-8.0-3

Tam pamiętam, że też jest FOX o którym naczytałem się, że są większe koszty serwisowe - sądzę też, że po prostu nie wykorzystam tego amortyzatora. Jeździłem na Gate 90, Sensie Fiori Evo Elite (bo nie było wersji Evo PRO - Pan mówił, że ramy te same, a przez to położenie i sylwetka) oraz superior xp 6.6 2024 i najgorzej jechało mi się na tym Gate, czułem się bardzo niepewnie nie potrafię stwierdzić dlaczego pomimo, że każdy z rowerów był dostosowywany pod mój wzrost.

6 godzin temu, olo850 napisał:

Jeżeli uważasz że opony 2.4 w MTB to za dużo, to powinieneś szukać innego roweru niż MTB, na co też wskazuje pierwszy post (szutry, drogi leśne i ścieżki rowerowe to nie jest teren dla roweru MTB). Ktoś może jeszcze robi rowery crossowe, moją preferencja byłby gravel ale niekoniecznie Tobie będzie pasował. 

Bardziej zależy mi na uniwersalności, myślałem o gravelu ale po prostu ręce mnie bolą od niego, jeździłem na gravelu znajomego i doszedłem do wniosku, że potrzebuję amortyzacji z przodu - to dla mnie priorytet, nie musi być to topowy amor ważne żeby był.

Znalazłem Panowie jeszcze takie rowery jeden trochę ponad budżet:

Merida Big Nine TR Limited 2025
https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-merida-big-nine-tr-limited-2025-zloto-zielony

oraz taki superior-xp-6-6

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-superior-xp-6-6-pd51881/?v_Id=288489

Napisano

Co do kosztów serwisu widelców to dzisiaj znajomy był w serwisie zapytać ile kosztowałby serwis RS Judy. Powiedzieli że 400 zł.

W tym samym serwisie mojego Foxa 34 serwisują za 450-500. Chyba że w tym roku mocno ceny podnieśli i jeszcze o tym nie wiem ...

Napisano

A co sądzisz o propozycjach wyżej które podałem? Nie chcę kupić głupio, a coraz więcej emocji w chęci zakupu roweru jak widzę, że pogoda za oknem się poprawia. 

• Mod Team
Napisano

1. zawsze lepiej mieć zapas miejsca na opony, niż jego brak - węższe opony można założyć jakby co, a do niektórych ram szersze nie wchodzą (patrz Radon Jealous)

2. u mnie Fox lepiej pracuje od Reby - co prawda dzieli je kilka lat, ale Reba jest mniej czuła, a Fox wybiera przysłowiowe liście

3. nowsza geometria progresywna bywa wygodniejsza niż może się czasem wydawać

@olo850 grawele są nieco przereklamowane...

Ja np. nie wyobrażam sobie jazdy czymś całkiem sztywnym już na terenie MPK (Mazowiecki Park Krajobrazowy), gdzie jest jednak trochę korzeni, no i w warunkach suchych można miejscami trafić kopny piach, albo czasem zeskoczyć z 30 -40 cm - jak ktoś ma zacięcie przełajowe, to proszę bardzo, ale fakty są takie, że na kilkadziesiąt jazd, widziałem tam grawele góra kilka razy, z czego jeden stał przy korzennym uskoku, a dwa były pchane pod piaszczystą górkę... W skali MTB jest to teren łatwy - chyba, że ktoś zna tylko DDR'y... 

Napisano

Właśnie, pytanie czy nie wystarczy Ci jakiś rower crossowy. Fakt, że wybór się ogranicza do kilku modeli, ale jak chcesz mieć amortyzator i nie będziesz się zapuszczał w teren to warto spróbować choćby się przymierzyć i kawałek przejechać.

Np.

https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-giant-roam-1-2026?sku=1082015287&gad_source=1&gad_campaignid=23445175150&gclid=Cj0KCQjw_b_QBhCSARIsAP6hR4eWXk73dQ65BRS0x01HX2TNBs4BruIQbVigA12hXI1Fi6dU-lLqg-AaAhTiEALw_wcB

Z rowerów, które wybrałeś, dla siebie bym wybrał albo Focusa, albo Meride, ale to ze względu na trailowe zacięcie tych rowerów. Ty, jak rozumiem z opisu, szukasz czegoś do turystycznej jazdy raczej na ubitych drogach i ścieżkach.

• Mod Team
Napisano

Ja bym się zastanawiał raczej, czy nie lepiej iść w karbon, zwłaszcza że jest już osiągalny w tym budżecie (jak w/w Sup 929, czy KTM Myroon Pro, gdzie po wymianie amora i tak mieścimy się w budżecie - w CR np. Recon Gold za 650, a Fox 34 za 1100 zł, no a Judy przecież za stówę pójdzie, i to z pocałowaniem ręki ;))...

Napisano
1 godzinę temu, KrissDeValnor napisał:

nowsza geometria progresywna bywa wygodniejsza niż może się czasem wydawać

No właśnie też tak myślę, tym bardziej, że chce ten rower na dłuższy czas. Powoli w głowie układam sobie plan na jeden HT, a w przeszłości full jeśli by mi się spodobało. Na chwilę obecną moja jazda jest tak jak pisałem bardziej rekreacja ale właśnie chyba nie chce pakować się w stare ramy które są mniej "elastyczne" patrząc na ewentualne rozwój roweru.

55 minut temu, leotdipl napisał:

Z tych dwóch Superior XP 6.6. Cena i wyposażenie. Amor? Nie przejmuj się. Jeśli tylko geometra pasuje (rozmiar?) to będzie ok.

Od tygodnia na niego "choruję" ale po przejechaniu się już ten efekt wow znikł. O ile osprzęt w cenie okej o tyle właśnie ta rama ehh... Im więcej czytam tym mniej wiem...

Jeszcze co do tego KTM i Supa 929, nie wiem jak to jest z ramą carbonową i czy naprawdę tego potrzebuje. W trakcie testów na w sklepie rowerowym nie jestem w stanie znaleźć różnic, a nikt mnie nie puści na trasę testową ze sklepu.