Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zastanawiam się jaki rower kupić i im dłużej szukam i czytam tym większy mam mętlik w głowie. Sama jeżdżę na starym 20 letnim mtb, opony 26", amortyzator sztywny (pewnie nie działa) 

Marzy mi się gravel jeśli by mi pasowała pozycja, ale pewnie na górskie szlaki się nie nada. 

Moje trasy wyglądają tak, że połowę pokonuję ulicą, a połowę lasem. Są duże przewyższenia. 

Jeżdżę rekreacyjnie, bardziej wycieczkowo, ale przez to na jakim terenie mieszkam to niestety lekko nie jest

Na niektórych singletrackach jeździłam i tym starym rowerem dawałam radę. Nie jestem zaawansowana, nie umiem skakać na rowerze i w ogóle boję się jakiś ekstremalnych manewrów.

Pytanie, czy na takie trasy koniecznie muszę kupić rower mtb?

Przykładowe trasy to Bielice-Daimilova Rozchledna

Lutynia-Wrzosówka-Wojtówka

Jazda po łąkach, lekkich szutrach, drogach rowerowych 

Obawiam się że rower mtb będzie mnie spowalniał na asfalcie, albo że będzie mi się ciężej jeździć 

• Mod Team
Napisano

MTB w górach ma o niebo większy sens niż gravel. Jeśli na starym dawałaś radę, to na nowym będzie tylko lepiej. Napęd w MTB ma lżejsze niż w grawelu przełożenia - podjazdy będą łatwiejsze. Jeżeli nie szukasz dużych prędkości na asfaltowych zjazdach, to nie potrzebne są twarde przełożenia - na typowym MTB przedział 40 -50 km/h jest osiągalny bez problemu.

Uprzedzenia do MTB jako "nie chcącego jechać" wynikają po części z :

1. np. dużej masy tych najtańszych rowerów

2. kiepskich opon stwarzających duże opory toczenia 

3. słabej kondycji lub nawyku pedałowania z niską kadencją na twardszych/cięższych przełożeniach - potem padają stwierdzenia, że brakuje biegów i prędkości (ale to raczej u tzw. asfaltowych wojowników) 

Rower MTB został od podstaw zaprojektowany do jazdy w terenie, nie na darmo ma w nazwie "górski", i dlatego jest tam najbardziej uniwersalny. Proste.

Napisano (edytowane)

Potwierdzam to co napisał kolega powyżej - grawel w teren średnio się nadaje, o wiele lepszy będzie mtb. Mtb ma lżejsze przełożenia (łatwiej będzie pod górę), ma szeroką i prostą kierownicę, która daje większą kontrolę w terenie, no i ma amortyzator, który też pomaga przy jeździe w terenie. Wystarczy, że założysz szybkie opony typu Continental Race King czy jakieś Schwalbe Thunder Burt to nie będziesz zamulać na asfalcie i na drogach rowerowych. Zawsze z czasem można kupić grawela jako drugi rower 😁

Edytowane przez Greg1
Napisano (edytowane)

Nie napiszę tu nic nowego co koledzy wyżej napisali. Rower MTB nie będzie cię spowalniał na asfaltach ponieważ spowalnianie na asfaltach zależy od wagi roweru i od opon jakie masz (grube opony większe opory, cienkie opony szybsze ale gorsze w terenie) od twojej kondycji itp

Zapodaj jakieś dane typu mniej więcej waga i wzrost bo to ma wpływ na rozmiar ramy, ile możesz przeznaczyć i coś tutaj się wymyśli :)

EDIT1: Osprzęt w rowerze bardzo często decyduje jak bardzo przyjemnie się jeździ na rowerze najczęściej im drożej tym lepiej ale to też zależy, kombinacji osprzętu w rowerze jest absurdalnie dużo i trzeba często iść na kompromisy typu lepszy amor gorsza przerzutka lub hamulce, lub gorszy amor lepszy napęd itp.

Edytowane przez Seb
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, natalia2577 napisał:

A jaki rower byłby lepszy?

MTB XC Rockrider Race 540 czy 

Trek Marlin 6 gen 3

Z tych dwóch wg mnie zdecydowanie Rockrider jest lepszy. Trek jak zwykle przewartościowany, płacisz za napis na ramie a osprzęt taki se.

Cytat

grube opony większe opory, cienkie opony szybsze

Następny mędrca 😁, nie wprowadzaj ludzi w błąd - jest wiele opon szerokich, które mają niższe opory toczenia niż inne cieńsze, to nie zależy od "grubości" tylko od mieszanki gumy i bieżnika. Polecam postudiować stronę Bicycle Rolling Resistance 

Edytowane przez Greg1
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, natalia2577 napisał:

A jaki rower byłby lepszy?

MTB XC Rockrider Race 540 czy 

Trek Marlin 6 gen 3

Żaden. Oba paści choć ten z Deca ujdzie a jak już ma być z suportem wciskanym to coś typu Superior w CR tylko z tysiaka trzeba dorzucić. Ja jednak polecam też w CR Kellysa Gate 70 na Reconie, czymś co już hamuje i suport gwintowany; https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-kellys-gate-70-pd22109/?v_Id=266872

Edytowane przez Tyfon79
Napisano

Mam race 540 i polecam tylko hamulce do zmiany. Kellys Gate 70 jest 1.5kg cięższy i też ma pressfit. Fajny rower ale to już pytanie co wolisz, cięższy lepszy osprzęt czy tańszy lżejszy i jakieś modyfikacje w czasie

Napisano (edytowane)

Gate ma suport gwintowany chyba że foty i video zakłamują rzeczywistość. Chyba lukałem nie na to co trzeba jak idzie o 540 race. Całkiem spoko tylko heble do wywalenia choć nie koniecznie od razu. 

Edytowane przez Tyfon79
Napisano

Hamulce idą do wymiany jako pierwsze, koszt 400zł ale wjeżdżają Deore M6100. Wiadomo Kellys jest lepszy osprzętowo ale RR tańszy (ja dałem 3100 gdy Kellys kosztował 4700), lżejszy no i gwarancja Decathlon jest bardzo dobra tymczasem w CR opinie nie są ciekawe.

• Mod Team
Napisano

W 1.5 kg różnicy nie wierzę - nawet bym się nie zdziwił, gdyby ważyły podobnie, albo Gate był lżejszy ;) No i ta "kontrola trajektorii" w Decu - jakby ktoś miał tym na Marsa lecieć :icon_lol:

Osprzętowo lepszy Kellys - poza kołami (wąskie obręcze i podstawowe opony).

Napisano (edytowane)

Kurcze różnica wynikała z tego że podawałem wagę gate 30 - 13.9 w rozmiarze M, race 540 to 12.2. Nie wiem ile oficjalnie waży gate 70

No i te 2 rowery porównywałem bezpośrednio i było czuć różnice w masie. Tak więc trzeba poszukać wagi gate 70. Jeśli wprowadziłem w błąd - przepraszam.

Oczywiście Gate jest lepszym osprzętowo rowerem, tego nie neguje. Ale nie ma co Rockridera nazywać śmietnikiem no chyba że tyle samo kosztuje

# tak poza tym to nie wiemy jaki jest budżet na rower :)

Edytowane przez Nurbon
Napisano

Budżet do 4 tysięcy. Więcej nie widzę sensu wydawać skoro jeżdżę na 20 letnim rowerze i w sumie to jest okej i daje radę, a właśnie mam upatrzonego treka marlin i ten z Decathlona tylko widzę, że już nie ma mojego rozmiaru.

Mam 154 cm

IMG_20260328_165517360_HDR.jpg

• Mod Team
Napisano

@Nurbon Nie ma za co przepraszać, ale wyraźnie pisałeś o Gate 70 - dobra, niech będzie, że to chochlik drukarski ;) Ja z kolei niedowierzam, bo CR podaje aż 13.34 kg, co teoretycznie jest możliwe, a w praktyce nie widzę tam nic wyjątkowo ciężkiego - koła pewnie najlżejsze nie są, mimo że obręcze mają tylko 21 mm wewnętrznie, ale Sunringle raczej mniej nie ważą, a karbonowa sztyca i być może nieco lżejsza rama w Race 540 to za mało na 1.15 kg różnicy. Nawet jeśli na oponach i dętkach jest z 0.5 kg, to i tak część masy gdzieś się gubi - chyba, że Race jest realnie cięższy, a wtedy różnica będzie mniejsza.

@natalia2577 Przy takim wzroście mogłabyś się lepiej czuć na kole 27.5" (pod względem dopasowania właściwej wielkości ramy i osiągnięcia w miarę wygodnej pozycji), tylko ten rozmiar koła jest mało popularny, i trzeba by poszukać (Trek w małych rozmiarach montował mniejsze koła, ale jako droższa marka daje słabszy osprzęt).

PS  z tak podniesioną kierownicą, to chyba siedziałaś prawie na baczność :icon_wink:, i serio myślałaś o grawelu (pochylona pozycja) :icon_question:

Napisano

Patrząc na tę kierownicę, to warto się zastanowić, czy w ogóle warto myśleć o MTB, a nie jakimś rowerze rekreacyjnym. Bo jak chcesz nadal mieć taką pozycję, to co nie kupisz z MTB, a tym bardziej typowych XC, to będzie trzeba przerabiać - mówiąc szczerze - popsuć. Dopuszczasz układ, w którym kierownica jest na wysokości siodełka?

Napisano

Na stronie CR piszą, że Gate 70 waży 13,34 kg ale ta sama waga jest przy M, L i XL:

Screenshot_2026-04-25-10-20-50-855_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.ef8f238f248f336da95f1c0cbe04724c.jpg

Według "ynteligencji" Gate 70 waży 12,78 kg ale nie znalazłem tego na stronie Kellysa:

Screenshot_2026-04-25-10-21-53-831_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.9c0713a14d157b3797004a0f5094698c.jpg

Trek ma bardzo kiepski stosunek zamontowanego osprzętu do ceny. Naprawdę warto dołożyć do tego Gate 70 bo ma osprzęt już z najwyższej półki w dość dobrej cenie - w Treku za ten osprzęt byś zapłaciła pewnie z 8 tys. zł. 

Jest jeszcze Kellys Gate 30, który odprzętowo jest porównywalny z Rockriderem Race 540 i mieści się w budżecie ale raczej kiepsko będzie z takim małym rozmiarem.

No i na współczesnych rowerach mtb xc pozycja na pewno będzie bardziej wyciągnięta niż na tym Twoim staruszku zze zdjęcia.

Był tu na forum wątek gdzie szukaliśmy roweru dla kobiety mniej więcej Twojego wzrostu, poszukaj

Napisano
Godzinę temu, Wojcio napisał:

Patrząc na tę kierownicę, to warto się zastanowić, czy w ogóle warto myśleć o MTB, a nie jakimś rowerze rekreacyjnym. Bo jak chcesz nadal mieć taką pozycję, to co nie kupisz z MTB, a tym bardziej typowych XC, to będzie trzeba przerabiać - mówiąc szczerze - popsuć. Dopuszczasz układ, w którym kierownica jest na wysokości siodełka?

Rekreacyjny rower to niby jaki? Miejski? Pozycja może być inna, nigdy nie jeździłam na innym rowerze, więc to kwestia dopasowania pod siebie

Napisano

To może inaczej. Szukam roweru który nie jest szalenie drogi, do jeżdżenia po górach, trasy do 60km, duże przewyższenia, więc raczej jakiś górski. Nie ścigam się, nie jeżdżę sportowo, tylko wycieczkowo.