Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W zeszłym roku odpadła mi korba (lewa) podczas jazdy. Wyczyściłem wszystko i przykręciłem, lecz w tym roku znowu to samo - odpadła podczas jazdy. Czy jest ryzyko, że gniazdo jest uszkodzone, albo może jakaś wada fabryczna? Rower kupiłem nowy, kupiony w maju 2023 roku. Zrobiłem 2 płatne serwisy (pierwszy po 200km, drugi po roku). Nic w suporcie nie wygląda, żeby się pokrzywiło, ale dziwi mnie, że nowy rower i takie usterki. Niestety to już kolejna, bo wcześniej padł samozamykacz, przerzutki trzeszczą, jeśli ustawiam np. 1-5. Wcześniej miałem Author'a Impulse SX 15 letniego i zero problemów, tylko smarowałem łańcuch. Rower użytkuję rekreacyjnie do jazdy po mieście i czasem jako dojazd do pracy (10km).

Rower: Author Airline, rama 21", 2023 rok. Przebieg: max 3000 km

20260416_141306.jpg

20260419_234854.jpg

Napisano

Nakrętka jest nadal w korbie.

Jak kawałek plastiku, dokręcany na 1.5Nm, ma powstrzymać przed zsuwaniem korby dokręconej na 12-14Nm?

Jeżeli wpusty w korbie nie są wyrobione, to ją zamontuj i dokręć z odpowiednim momentem. Miałem kilka takich korb i nigdy mi się nie poluzowała, tyle że dokręcałem kluczem dynamometrycznym. 12-14Nm to już całkiem sporo i bez doświadczenia raczej ciężko trafić. Dodatkowo, śruby trzeba dokręcać naprzemiennie.

Napisano

Nakrętka jest - widać na fotce korby. Tyle, że ma zjechany gwint pewnie. Ta nakrętka nie ma i tak żadnego znaczenia jeśli korba jest zamocowana poprawnie - tylko służy do kasowania luzów poprzecznych w trakcie montażu. Spadnięciu zapobiega dokręcenie śrub trzymających korbę z prawidłowym momentem i wetknięcie tej zawleczki na korbie. Oraz upewnienie się, że korba weszła w prawidłowej głębokości na wielowypust osi (i tu mała rola tej nakrętki). Ważne po dokręceniu sprawdzenie czy korba nie chodzi na boki

Napisano

Nigdy w życiu mi się ramię od korby nie odkręciło, to musi być ciekawe przeżycie na trasie.

Przykręć to tak jak instrukcja nakazuje - poglądowy filmik z YT z instrukcją :  https://www.youtube.com/watch?v=MFqF9dpuSPc

Możliwe że zostało to na początku źle złożone i tak jeździłeś. Możliwe że są wyrobione gwinty od śrubek i osadzenie korby i ci już śrubki złapały luz. Prawdopodobnie będziesz musiał wkleić śruby na niebieski klej do gwintów.

Jak to nie pomoże i dalej się będzie odkręcać to będziemy kombinować dalej tutaj.

Napisano

Gorzej być raczej nie może więc złóż to do kupy i dokręć naprzemiennie tylko żadnym momentem tylko silnie ręką. Potem po każdej jeżdzie wkładasz imbusa w gniazda i sprawdzasz czy się poluzowało czy nie. Oczywiście sprawdz wizualnie czy gwint na śrubach jest ok i czy w ogóle coś gdzieś nie jest uszkodzone, wyrobione. 

Napisano

Dla jednego "silnie ręką" to będzie 9Nm, a dla drugiego 18Nm. Przecież odczucie zależy nawet od długości używanego klucza. Mam imbus 5mm zarówno standardowej długości jak i sporo dłuższy, gdzie osiągnięcie momentu powyżej 14Nm to nie problem.

Właśnie po to producent definiuje moment i powinno to być dokręcone z zaleceniami, zwłaszcza jeżeli autor ma taki problem.

Napisano

Tego nie napisałem. Natomiast patrząc na fakt że autor zaliczył już dwa razy awarię, ja bym się jednak pokusił o zrobienie tego jak trzeba, zwłaszcza że wyczucie 12-14Nm wcale nie jest takie łatwe. Ten sam klucz co do chociażby zacisków Post Mount, a moment dwa razy większy.

Napisano
8 godzin temu, Seb napisał:

Nigdy w życiu mi się ramię od korby nie odkręciło, to musi być ciekawe przeżycie na trasie.

Przy platformach po prostu noga nagle zostaje w powietrzu, a korba gdzieś z tyłu na drodze. 

Z tym dokręcaniem nie ma co przesadzać (i po wielu latach stwierdzam, że przy dzisiejszych niewielkich kosztach klucza dynamometrycznego to się opłaca go kupić i używać). Za mocne dokręcenie (wszak to ma być solidnie dokręcone, a w szczególności, jak człowiekowi odpadło) może spowodować u.ebanie gniazda hex w śrubie. Już rozwiercałem kiedyś taką śrubeczkę. 

wspomniana naprzemienność dokręcania jest cholernie ważna (z instrukcji Shimano: "The two screws should be tightened alternately in stages rather than each screw being fully tightened at once")

11 godzin temu, uzurpator napisał:

No niby nie ma, ale z praktyki, to jednak ma.

Na fotce autora widać, jak ma - jak korba wypada, to razem z tą nakrętką, przy okazji likwidując kwestię gwintu w owej (plastikowej) nakrętce. 

Można się oczywiście spierać, dla mnie ta zawleczka (nie bez powodu nazywana przez shimano "stopper plate" lub "safety plate") ma być ostatnią deską ratunku, póki korba nie odpadnie na dobre ("This small plate is essential for your safety. It prevents the left crank from falling off if the fixing bolt is not tightened correctly"). Chociaż można też znaleźć wyjaśnienia, że to tylko pozycjoneer, dający pewność dostatecznego usadowienia lewego ramienia na wypuście. Kto co woli. Najlepiej dokręcić odpowiednio te śruby i się nie przejmować tym więcej.

Napisano (edytowane)

Właśnie wróciłem z serwisu. Powiedzieli mi, że korba jest zniszczona przez jeżdżenie na źle zamontowanej korbie (zdarte ząbki na lewej korbie, tej która odpadła). Powiedzieli, że nie ma szans, żeby się odkręciła, musieli źle skręcić przy montażu. Nowa korba 600zł + montaż. W autoryzowanym sklepie Author'a pewnie powiedzą mi, że "sorry, 2 lata minęło". Super. Człowiek myślał, że kupi nowy rower to będzie na lata.

Edytowane przez mzbro
  • Zmieszany 1
Napisano (edytowane)

No to widzisz jacy fachowcy pracują w sklepach i fabryce. Nie bez powodu powtarzam, że nowy rower nadaje się jedynie do rozłożenia i ponownego złożenia.

600 zł? Kup w necie pewnie za połowę ceny.

Edytowane przez przecietny.kolarz
Napisano (edytowane)

Zostawiłeś ten rower w tym serwisie na wymianę? Sporo za korbę i wymianę biorą ale z czegoś trzeba żyć najwidoczniej.

Sam kup w necie korbę taką samą jaką masz lub taką jaką chcesz, jak nie masz kluczy to zanieś do serwisu swoją korbę na wymianę. Albo kup samo ramię lewe jak kolega wyżej podał przykład.

Edytowane przez Seb
Napisano
17 minut temu, sznib napisał:

Już się ucieszyłem, tylko na korbie mam napis 170 TG i widzę, że ona występowała w wersjach 170 i 175, chyba mam właśnie 170.

Jeszcze nie oddałem do serwisu. Spróbuję znaleźć samą lewą korbę.

Napisano (edytowane)

175mm, potrzebuję 170. Chcę też nówkę, żeby uniknąć, ekhm, zminimalizować ryzyko, że coś mi się znowu sypnie.

Edytowane przez sznib
Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości.