Wojcio Napisano 24 Marca Napisano 24 Marca Godzinę temu, chudzinki napisał: @Wojcio zakładam, że to ta sama rama. Jak szeroka opona wejdzie z tyłu? W FS rama jest "suspension adjusted" - pewnie inna główka ale nie sądzę, że inna rama. W zwykłym wchodzą opony 2.1 (Miałem Vittoria terrano zero XC) i z przodu i z tyłu. 1 Cytuj
leotdipl Napisano 24 Marca Napisano 24 Marca Z tych dwóch Merida vs. Scott - zdecydowanie Merida dla komfortu, którego Przemek15 oczekuje. Bardziej wyprostowana i komfortowa pozycja. Opona 2,2 jest OK. Sam mam 2,25 i uważam, że ten zakres to złoty środek dla ciebie. Ocenę osprzętu pomijam. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Marca Mod Team Napisano 24 Marca Scott w fatalnym malowaniu, i cenie, za którą można mieć już nawet karbon z amorem... Cytuj
uzurpator Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca W dniu 23.03.2026 o 12:49, lelek2 napisał: Co do kasety. Dokupi 2 łańcuchy i robi rotacje z trzech łańcuchów. Może 10k km wytrzyma. Mi wytrzymała kaseta około 5k km ale dużo interwałów i czasówek + odpowiednia waga Nie chodzi o to, że wytrzyma 10k, ale o to, ze z dwunastorzędowego napędu ma w praktyuce 1x5, a zapłacił, niemało, za całość. W dniu 23.03.2026 o 15:15, Przemek15 napisał: Nie toleruję baranka. Szeroka opona z agresywnym bieżnikiem daje mi poczucie bezpieczeństwa na luźnych kamieniach i wystających korzeniach w lesie. Lubię amortyzator z przodu. Są różne baranki. W tym takie o szerokości chwytu rzędu 50cm: https://www.centrumrowerowe.pl/kierownica-gravelowa-ritchey-comp-beacon-xl-pd40419/?v_Id=221739&gad_campaignid=16059005709 Lub więcej. Klamkomanetki w górnym chwycie, przy dużym rozkroku kierownicy zapewniają bardzo wygodny chwyt, podobny do rogów w klasycznym mtb. Kupując rower tak czy inaczej trzeba brać pod uwagę wymianę takich spraw jak rurki ( kierownica/sztyca/mostek), sodła lub pedałów dostosowując rower pod siebie. Współczesne grawele biorą na pokład opony 2" i większe. Zaś problem ze współczesnym MTB jest taki, że ma uniwersalnie napęd z zębatką wielkości pięciozłotówki, co do set-kilometrowych przebieżek na płaskim nadaje się 'tak se'. Na dobrą sprawę pierwszą rzeczą którą trzebaby zrobić w takim rowerze dostosowując do płaskopolski jest zmiana zębatki na jak największą i zmiana kasety na 1x-3x - czyli szosową. Cytuj
Greg1 Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca Ta Merida wydaje się być rozsądnym wyborem. Na pewno zapewni Ci w miarę wyprostowaną pozycję. Napęd 2x11 da Ci zarówno prędkość dzięki dużemu blatowi korby w rozmiarze 36T jak i odpowiedni zakres miękkich przełożeń dzięki małemu blatowi 22T i kasecie 11-45T. Ja w swoim mtb mam Deore 2x10, oryginalnie z korbą 36/26T i kasetą 11-36T i czadami na podjazdach bywało trochę twardo więc mały blat wymieniłem na 22T i teraz mam podobnie jak w tej Metodzie: 36/22T z przodu i 11-36T z tyłu i nie brakuje mi ani prędkości na gładkich, płaskich szutrach ani miękkich przełożeń na pagórkach. Oponu Maxxis Ikon nie są złe, są uniwersalne ale raczej "terenowe" niż "szybkie". Możesz wymienić je na coś szybszego, np. Continental Race King (ciężko trafić na proste, dużo egzemplarzy ma bicie), Maxxis Recon Race albo inne. Ja w swoim mam Maxxis Recon Race a na jesień i zimę jak jest częściej mokro i więcej błota z przodu zakładam Maxxis Recon dla większej przyczepności (Maxxis Ikon też by się nadał na przód jako opona "trakcyjna") Cytuj
wojtt80 Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca 14 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Scott w fatalnym malowaniu, i cenie, za którą można mieć już nawet karbon z amorem... Właśnie malowanie ma fajne😁 ale to już kwestia gustu. Karbon z amorem pewnie można mieć, ale co to będzie? Cena, no cóż jest to jedna z marek gdzie płaci się za "napis" m.in. @leotdipl Merida wygrywa ceną, na plus jeszcze boost i to było by na tyle. Można ją ulepszyć z czasem, jest tam kilka rzeczy które prędzej czy później będzie chciało się zmienić. Cytuj
HSM Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca (edytowane) 23 godziny temu, chudzinki napisał: @Wojcio zakładam, że to ta sama rama. Jak szeroka opona wejdzie z tyłu? Z geometrii wynika, że rama nie jest dokładnie ta sama - tzn. tył jak najbardziej (takie same chainstaye, kąt podsiodłowej i długość podsiodłowej), ale z przodu są nieznaczne różnice (sztywny ma o 1st większy kąt główki, główka jest dłuższa o 20-30 mm, reach mniejszy o te 20 mm i ma krótszą efektywną górną rurę). Z kolei z recenzji wynika że do FS też wchodzą z tyłu opony 2.1. Edytowane 25 Marca przez HSM Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Marca Mod Team Napisano 25 Marca @wojtt80 W CR za 5 -6 k są już Ghost'y, jest też Sup, tyle że to nie jest geometria Cube'a Acid... Cytuj
wojtt80 Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca @KrissDeValnor znaleźć można, to prawda. Co do geometrii to już jakiś czas temu przekonałem się że teoria i geo na papierze nie zawsze przekłada się na odczucia w praktyce. Autor wątku pewnie i tak nie skorzystałby z mojej propozycji, na pierwszy rzut oka komfortowy to on się nie wydaje 😉. Cytuj
marvelo Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca (edytowane) 11 godzin temu, Greg1 napisał: Napęd 2x11 da Ci zarówno prędkość dzięki dużemu blatowi korby w rozmiarze 36T jak i odpowiedni zakres miękkich przełożeń dzięki małemu blatowi 22T i kasecie 11-45T. 36 zębów to nie jest "duży blat", to jest śmiesznie mały blat nawet w góralu. Chyba że kaseta ma najmniejszą zębatkę 10 zębów. Edytowane 25 Marca przez marvelo Cytuj
uzurpator Napisano 26 Marca Napisano 26 Marca @marvelo 36T na enduro krowie na oponach 2-ply to kosmicznie wielki blat. Te same 36T na rowerze XC ze szmatkami prawie bez bieżnika to jednak dość mało. Oba to "górale". Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Marca Mod Team Napisano 26 Marca Blaty większe niż 36 są dla koni - w użytkowaniu zgodnie z przeznaczeniem. Do jazdy po płaskim też się nadaje dla większości - jak ktoś jeździ z rozsądną kadencją, to nawet z zapasem. Koronka 10 zębów to właściwie norma, ale na płaskim się jej raczej nie używa, albo sporadycznie, bo to prędkości >40 km/h, a jak komuś "brakuje twardego" biegu, mimo że nie przekracza +/- 30 km/h, to znaczy, że zamula, i tyle w temacie. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi