kkorlik Napisano 7 Marca Napisano 7 Marca (edytowane) Hej, Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad wymianą mojego aktualnego roweru (husar london w zalaczniku) i.. nie moge dojsc do zadnej konkluzji, dlatego zdecydowałem się zweryfikować moją wiedzę/spostrzezenia na tym forum. Potrzebuje roweru w miare wszechstronnego - chcialbym uzywac go caly rok, na dojazdy do pracy, i na trasy. Czyli dla kontekstu rower bedzie pokonywal jakies 60km tygodniowo w kazdych warunkach, calorocznie. Jest to spowodowane mieszkaniem w bloku i brakiem miejsca, rozważalem zostawienie aktualnego roweru i uzywanie go w trudnych warunkach (tj zima) i dokupienie samej szosy na wyjazdy, ale w takim przypadku budzet na szose to bylby okolo 1500zl wiec mialbym kiepski rower na zime i kiepski rower na trasy, co chyba nie ma sensu? Eksplorujac rynek, wydaje mi sie ze najlepszym wyborem byloby kupienie roweru z 2022/2023 z pewną historią np. jakiegos Rometa/Krossa ktory nowy kosztowal 4.5 tys/5 tys a teraz mozna go dorwac za 2/2.5 tys najlepiej na aluminiowej ramie i widelcu karbonowym + osprzet GRX (1x11), zalezy mi na jak najnizszych kosztach serwisowania i mozliwie dobrej cenie/wydajnosc, bo nie wiem czy przy 183cm wzrostu i 100kg wagi baranek bedzie odpowiedni. Minusem tego rozwiazania jest brak blotnikow/bagaznika co raczej jest niezbedne przy mojej jezdzie. Uzywka jest troche ryzykowna, szczegolnie ze nie jestem jakis mocno ogarniety technicznie - ale sprawdzic czy kasety nie sa zuzyte i czy nie ma luzow potrafie, takze jestem w stanie poniesc takie ryzyko - chyba ze to glupi pomysl i lepiej doplacic do nowego roweru? Czy moje rozumowanie jest prawidlowe i to jest wlasnie kierunek, ktory powinienem obrac? Rozwazalem jeszcze kupno karbonowego roweru uzywanego zeby za wszelka cene stlumic wibracje(przesiadam sie z amorka przod/siodelko), ale starsze szosy maja bardzo waskie opony typu 23/25c, co nie sprawdzi sie w moim zastosowaniu - wolalbym minimum 32c (szczegolnie ze podobno ten uzysk w oporach toczenia jest nieadekwatny - wibracje przez podloze powodują ze taka 30/32c ma podobne wlasciwosci co 23/25c nie w testach laboratoryjnych) a graveli raczej nie ma uzywanych na karbonie w tej cenie. Dzieki za odpowiedzi husar london.webp Edytowane 7 Marca przez kkorlik Cytuj
WaGiant Napisano 7 Marca Napisano 7 Marca A jeździłeś już na rowerze z barankiem? Nie każdemu to pasuje, a do jazdy miejskiej wydaje się średnim pomysłem. Bardziej uniwersalnym rowerem i bezpieczniejszym zakupem będzie rower crossowy. Ale gravelem on nie jest i baranka nie założysz. Cytuj
kkorlik Napisano 7 Marca Autor Napisano 7 Marca Nie, nie jezdzilem nigdy rowerem z barankiem, ale chcialbym sprobowac stad tez mniejszy budzet - wydaje mi sie to sensowniejsze niz przymiarka "po sklepie" lub wypozyczony na kilka chwil, choc moze zle mysle Crossowy tez mi przelecial przez glowe, aczkolwiek wydaje sie jako maly upgrade - chcialbym osiagnac chociaz te 25kmh sredniej predkosci, aktualnie to blizej 17-18kmh (prawdopodobnie przez rower) Cytuj
Greg1 Napisano 7 Marca Napisano 7 Marca W Decathlonie możesz wynająć grawela nie tylko na kilka chwil ale i na kilka dni, np. na weekend i zobaczyć czy baranek podejdzie. Jak nie to jeszcze są fitnessy, zwane też grawelami z prostą kierownicą, i np. takiego Cube SL Road kupisz już za 2-2,5k zł Cytuj
kkorlik Napisano 22 Marca Autor Napisano 22 Marca Postanowilem sprawdzic kupujac najtansze co mi w reke wpadlo - szukalem gravela/szosy allroad Skonczylem z tribanem 520 (starszym na sorze) w rozmiarze L (183cm wzrostu) Same opony 25c to bardzo duze zdziwienie na plus - wydaje mi sie ze szosa bedzie dla mnie a nie gravel Mam tylko pytanie odnosnie geometrii - czy ten triban 520 to taki wlasnie gravel/endurance czy nowoczesne gravele jednak maja bardziej komfortowa pozycje? Jest dosc niewygodnie czy to w pupe czy kregoslup, jeszcze majstruje z ustawieniami ale lepiej nie bedzie.. A jesli to juz endurance to albo sie przystosuje albo trzeba wrocic do flatbara :P Cytuj
Miro1970 Napisano 23 Marca Napisano 23 Marca (edytowane) Nie wiadomo, czy masz źle dopasowany, ustawiony rower czy masz rower dobry rozmiarowo, ale o nieodpowiedniej dla ciebie geometrii. Tego się nie rozstrzygnie na odległość. Decydują cm, a często mm. Endurance to bardzo pojemna kategoria, taki worek bez dna, w którym mieszczą się bardzo różne rowery. Trzeba mieć konkretny rower dobrze dopasowany i ustawiony pod siebie. Nowoczesne gravele mają najróżniejsze, często krańcowo różne geometrie. Mam wrażenie, że kupiłeś rower o wymagającej dla siebie geometrii, nie mając za bardzo pojęcia o podstawach tejże geometrii. Edytowane 23 Marca przez Miro1970 Cytuj
kkorlik Napisano 24 Marca Autor Napisano 24 Marca (edytowane) Jezdze, obserwuje jak to mawiaja Wydaje mi sie ze rower jest odpowiedni na moj wzrost - przekrok mam ok 83cm co daje 3 palce miedzy pupa a gorna czescia ramy https://zapodaj.net/plik-crdXmcxsuN Aczkolwiek waze 96kg - borykam sie aktualnie z 2 problemami: 1) prawdopodobnie zle siodelko fabryczne bez wyciecia powoduje dretwienie w kroczu (pochylenie go w przod o jakies -6 niweluje ten efekt ale wtedy od razu czuje barki) 2) zbyt pochylona pozycja do przodu przez mostek 110mm, blokuje mi to przepone chyba bo w tlenie nie moglem jezdzic oddychajac nosem. Mostek niestety juz jest najwyzej, takze chyba kupie 60mm +35 stopniowy kąt na poczatek. Z moja waga chyba nie ma innej mozliwosci, dopoki nie schudne Edytowane 24 Marca przez kkorlik Cytuj
Miro1970 Napisano 25 Marca Napisano 25 Marca (edytowane) Przez tak drastyczną zmianę mostka ”zmniejszysz” rower o co najmniej dwa rozmiary - skrócenie o 5 cm + podniesienie o ponad 2 cm. Może daj jakiś najtańszy mostek 8 cm że wzniosem 17-25? To już będzie duża zmiana. Najwyżej ten mostek sprzedasz i kupisz jeszcze krótszy. Ja bym zmieniał ewolucyjnie, nie rewolucyjnie, ale to tylko moje podejście. Mostek 6 cm może sprawić, że rower stanie się troszkę za nerwowy, jeśli ten Triban ma duży kąt główki i spory offset widelca. Jakie on ma te parametry? Edytowane 25 Marca przez Miro1970 Cytuj
kkorlik Napisano 30 Marca Autor Napisano 30 Marca (edytowane) Dzieki za porade, duzo sie jednak pozmienialo - finalnie skonczylem z Giantem Revoltem 2, ktory o dziwo jako gravel jest dluzszy tj agresywniejszy jesli chodzi o geometrie od tego tribana AR Generalnie tak jak mowiles - mostek 80mm 12 stopni sprawdzilem i dalej minimalnie brakuje reachu wiec czekam na ten 70mm 35st i powinno byc idealnie bo wczoraj po trasie 100km niedomagaly tylko ledzwie. No i.. przekonalem sie ze Gravel nie bedzie dla mnie, tylko tak jak myslalem - szosa endurance 32/34c. Jedna kwestia zostaje otwarta; Czy sa jakies szosy AR ktore mialyby shimano cuesa (lub odpowiedniki SRAM/Microshifta?) Taki Giant Defy Advanced wydaje mi sie idealny - ale wlasnie brakuje mu cuesa (ktory jest grupa gravelowa - ale sora niby jest szosowa a mam w swoim gravelu..) Edytowane 30 Marca przez kkorlik Cytuj
Greg1 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca (edytowane) A można wiedzieć dlaczego chcesz w szosie napęd Cues? Cues nie jest grupą grawelową. Cues został stworzony, żeby zastąpić najtańsze 7-8-9 rzędowe grupy mtb/crossowe/trekkingowe typu Tourney, Alivio, Altus. Co prawda też występuje jako grupa 10-rzędowa ale też Deore jest już 12-rzędowe a nie 10-rzędowe jak kiedyś. Cues z założenia ma być wytrzymały, trudny do zajechania przez użytkowników, którzy za bardzo nie przejmują się czyszczeniem, smarowaniem czy innymi tego typu bzdurami. Jest cięższy, bo musi być bardziej wytrzymały, mniej precezyjny w działaniu, bo nie wymaga się tego od niego bo ma po prostu działać. W szosach są napędy szosowe, no chyba, że chcesz świadomie Cuesa z wszystkimi jego wadami i zaletami Edytowane 30 Marca przez Greg1 1 Cytuj
bashey_pl Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca @Greg1 No już mamy Cuesa dla graveli. https://bike.shimano.com/pl-PL/stories/article/shimano-cues-for-drop-bar.html @kkorlik raczej ciężko będzie znaleźć takiego. Prędzej wymiana napędu we własnym zakresie ale raczej nieopłacalne. Cytuj
Greg1 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca (edytowane) @bashey_pl ja wiem, że jest już też Cues w wersji pod baranek, zresztą trochę tych "tańszych" (tańszych nie znaczy tanich w zakupie ale podstawowych u danego producenta) graweli pojawiło się na rynku z Cuesem ale, tak jak napisałem, Cues nie pi to został stworzony, to jest jakby pójście za ciosem i wejście w rynek tych "tańszych" graweli czy szos Road+ przeznaczonych do codziennego ciurania, commuterów i innych wołów roboczych a nie do maszyn przeznaczonych do polerowania, wieszania na ścianie w salonie i wzdychania do nich 😁 Edytowane 30 Marca przez Greg1 Cytuj
kkorlik Napisano 30 Marca Autor Napisano 30 Marca 2 godziny temu, Greg1 napisał: A można wiedzieć dlaczego chcesz w szosie napęd Cues? Cues nie jest grupą grawelową. Cues został stworzony, żeby zastąpić najtańsze 7-8-9 rzędowe grupy mtb/crossowe/trekkingowe typu Tourney, Alivio, Altus. Co prawda też występuje jako grupa 10-rzędowa ale też Deore jest już 12-rzędowe a nie 10-rzędowe jak kiedyś. Cues z założenia ma być wytrzymały, trudny do zajechania przez użytkowników, którzy za bardzo nie przejmują się czyszczeniem, smarowaniem czy innymi tego typu bzdurami. Jest cięższy, bo musi być bardziej wytrzymały, mniej precezyjny w działaniu, bo nie wymaga się tego od niego bo ma po prostu działać. W szosach są napędy szosowe, no chyba, że chcesz świadomie Cuesa z wszystkimi jego wadami i zaletami Chcialbym w szosie naped cues z dwoch powodow: 1. "Pancernosc" - nie szanuje sprzetu, jest jezdzony calorocznie, trzymany pod chmura, jezdzony w zime po soli. Szukam kompromisu miedzy jakoscia (jak najwyzsza) trwaloscia (jak najwyzsza) i cena (jak najnizsza) i wydaje sie to najlepszym wyborem 2. Jak mialem przerzutki 3x9 (w tribanie, ale tez 3x8 w husarze) to kadencja taka na 2x6 byla idealna zeby utrzymac te 20 kmh. Niestety, sora w moim gravelu (giant revolt 2) ma tylko 2x8 i nie moge dobrac kadencji - 2x4 pomimo "polbiegu" robi crosschain. Przejechalem sie cuesem kolegi i nie "zastanawiam sie" na ktorym przelozeniu jest przedni blat tylko za wolna kadencja - zmniejszam bieg, za szybka - zwiekszam. Piekna sprawa 2 godziny temu, bashey_pl napisał: @Greg1 No już mamy Cuesa dla graveli. https://bike.shimano.com/pl-PL/stories/article/shimano-cues-for-drop-bar.html @kkorlik raczej ciężko będzie znaleźć takiego. Prędzej wymiana napędu we własnym zakresie ale raczej nieopłacalne. Tak, dla graveli tak ale gravel jednak nie jest dla mnie, na razie bede go uzywal pewnie rok-dwa i jak juz sie na nim naucze SPDk'ow etc. to kupie szose karbonowa. Ten gravel aluminiowy na pewno wiecej wybaczy wypadkow. Dlatego zadalem pytanie - ale moze sie tez to zmienic za rok/dwa Cytuj
Greg1 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca O.k., czyli świadomy wybór Cuesa, fajnie, że wiesz czego chcesz. Właśnie dlatego, co zresztą napisałem w kolejnym moim wpisie, stworzono wersję Cuesa do baranka - do wszystkich tych graweli, które wiodą ciężki żywot jako commutery, codzienne woły robocze. Jednak wątpię, żeby trafił ten napęd do karbonowych szos, które z reguły nie są pierwszym wyborem jak ktoś szuka woła roboczego do codziennego użytku... Cytuj
kkorlik Napisano 30 Marca Autor Napisano 30 Marca (edytowane) Fakt, niecodzienne polaczenie, coz w takim razie zostanie mi przekladka, ewentualnie jakis gravel. Nie lubie za bardzo customowych rozwiazan, wybralem tego gianta bo mial jedna z cienszych opon (38c) czy znalazlbym jakiegos gravela ktoremu blizej by bylo do szosy endurance? A jeszcze tak na boku - dlaczego Cuesa zrownujesz z najnizszymi grupami? Myslalem ze to ekwiwalent srednich grup - taka Sora tylko gravel? No bo jesli to poziom Acery.. to tez troche zmienia perspektywe. Aktualna Sora moglaby byc lepsza - mysle ze jakas Tiagra/105 by mi wystarczyla, myslalem ze ten Cues to bedzie taka Sora? Edytowane 30 Marca przez kkorlik Cytuj
clavdivs Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca (edytowane) Co to za komunistyczne komunały, że Cues nie jest do graveli czy szosy? Tym bardziej ze ten Cues to taki farbowany grx600 lub Tiagra Pierwszy przykład z brzegu Kross Alta. Edytowane 30 Marca przez clavdivs Cytuj
kkorlik Napisano 30 Marca Autor Napisano 30 Marca No blisko tylko to jest 2x12 a wolalbym 1x12, i tez to Kross - raczej chce sie trzymac wiekszych firm Cytuj
Greg1 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Na początku Cues powstał, żeby zastąpić najniższe grupy 7-, 8- i 9-rzędowe typu Tourney, Acera, Alivio. I to nie są komunistyczne komunały. Tych grup już nie ma na oficjalnej stronie Shimano i najniższą jest Cues przed Deore. Przy okazji też została stworzona wersja 10-rzędowa bo Deore było już 12-rzędowe. Przy wprowadzeniu wersji na baranek zrobiono też wersję 11-rzędową bo Claris, Sora i Tiagra niby jeszcze występują na stronie Shimano ale pewnie niedługo wymrą śmiercią naturalną zastąpione Cuesem a 105 też jest już 12-rzędowy jak Deore. Są różne grupy Cuesa, te najprostsze serii U4000 i te trochę lepsze serii U6000 i U8000. Cytuj
kkorlik Napisano 30 Marca Autor Napisano 30 Marca (edytowane) No coz, za rok/dwa moze cues sie bardziej spopularyzuje i bedzie dostepny w budzetówkach szos endurance w wersji 1x12 - chyba nie ma sensu teraz nad tym dywagować, dzieki wszystkim za dyskusje Edytowane 30 Marca przez kkorlik Cytuj
clavdivs Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca (edytowane) A Essa? Z takim wolumenem jakiego sie dorobił Shimano grupa, typ, pod typ, wersja, gdzie już zaczęli sie w tym gubić, taki logistyczny krokodyl co może utopić firmę. Nie dziwie się że to ogarnęli. Tylko skąd wnioski ze to się nie nadaje do graveli, czy szosy zwłaszcza tych dla "seniorów"? @kkorlik Wrzuć do tego roweru co masz najdroższe opony szosowe na jakie cię stać w rozmiarze 32c , psiknij 5bar i masz endurance. Edytowane 30 Marca przez clavdivs Cytuj
Greg1 Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca Cytat A Essa? Ach, zapomniałem wspomnieć o wręcz idealnym napędzie do rowerów szosowych, który występuje tylko i wyłącznie w wersji 1x8... Jak to napisali w jakimś tam artykule opisującym tę grupę: "umarł Tourney, niech żyje Essa". No, chyba, że chodziło Ci o cytat z pewnej kultowej, polskiej komedii 😁: https://youtu.be/1ImYQ2wsOtI?is=7cqhWM1BI0YFg5qg Cytat Tylko skąd wnioski ze to się nie nadaje do graveli, czy szosy Jeśli do mnie to stwierdzenie to nigdzie nie napisałem, że Cues się nie nadaje do graweli czy szos. Napisałem, że wariant do baranka został stworzony do graweli i szos Road+ używanych jako commutery czy inne codziennego użytku woły robocze i, że raczej Cuesa nikt nie zamontuje w karbonowej szosie z wyższej półki. Czytanie ze zrozumieniem... Cytuj
PiotrWie Napisano 30 Marca Napisano 30 Marca 2 godziny temu, Greg1 napisał: Na początku Cues powstał, żeby zastąpić najniższe grupy 7-, 8- i 9-rzędowe typu Tourney, Acera, Alivio. I to nie są komunistyczne komunały. Tych grup już nie ma na oficjalnej stronie Shimano i najniższą jest Cues przed Deore. Przy okazji też została stworzona wersja 10-rzędowa bo Deore było już 12-rzędowe. Przy wprowadzeniu wersji na baranek zrobiono też wersję 11-rzędową bo Claris, Sora i Tiagra niby jeszcze występują na stronie Shimano ale pewnie niedługo wymrą śmiercią naturalną zastąpione Cuesem a 105 też jest już 12-rzędowy jak Deore. Są różne grupy Cuesa, te najprostsze serii U4000 i te trochę lepsze serii U6000 i U8000. Na początku - w 2022r powstały 10 rzędowy Deore LG (5130) i 11 rzędowy Deore XT LG ( 8130) jako grupy o zwiększonej trwałości - według Shimano 3 krotnej) jaka będzie to się okaże. Dopiero potem powstała cała koncepcja Cues - jako upowszechnienie koncepcji Linkglide, poczynając od U3000 zastępującej najprostsze Tourneye aż do 11 rzędowego Cues serii 8000 a ostatnio uzupełnione o 10 i 11 rzędowy Di2 - 6050 i 8050. Cues to cała seria od podstawowych do dość wyrafinowanych rozwiązań, nie pojedyncza grupa. Cytuj
kkorlik Napisano 22 Maja Autor Napisano 22 Maja (edytowane) Hej wracam do tematu bo troche sie pozmienialo Triban rc520 byl zbyt agresywny Giant revolt 2 nawet okej ale mi nie podpasowal Szukam znow roweru teraz budzet do 5 tys. Kellys soot 80 jest aktualnie za 5k nowy, ma GRX400 i karbon rame (choc wazy az 10.7kg mimo to) Czy warto w to isc? Szukam jak najbardziej komfortowej pozycji bo mam mega przykrucze.. Chcialbym zobaczyc jak karbonowa rama tłumi drgania, ale boje sie tak malego producenta (podobno gorszy niz Kross? ktory juz jest slaby?) 183cm wzrostu przekrok 81cm i zastanawiam sie miedzy M a L.. (chat GPT i sprzedawca radzą mi rozmiar M) Chyba ze cos lepszego w tej kasie? Idealnie chcialbym 1x11-1x13 i opony 32c (szosa endurance jakos) Edytowane 22 Maja przez kkorlik Cytuj
Greg1 Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja Odnośnie rozmiaru Kellysa to Ci podpowiem, że ja mając też 183 cm wzrostu ale przekrok 87 cm kupiłem L (Kellys Soot 50) i musiałem wymienić mostek na 2 cm krótszy, żeby było wygodnie bo byłem zbyt wyciągnięty i naturalnie trzymałem kierownicę jakieś 2-3 cm przed łapami. W L też mogłaby być rama trochę za wysoko, trochę za blisko klejnotów, więc raczej brałbym M. Mam mtb Kellys Gate w rozmiarze M i nie jest za mały. Kellys wcale nie jest zły, ja swojego Soota mam już 2 lata a Gate 5 lat i nic się z nimi nie dzieje a za bardzo się z nimi nie pieszczę i nie poleruję ich po każdej jeździe Cytuj
kaido2 Napisano 22 Maja Napisano 22 Maja 80-ka stoi na FE-02 od Flyxii,- bardzo komfortowa rama. Z tymi kołami i tak wyposażony niestety będzie ważył te 10. W tej kasie na karbonie ciężko, następny stary Romet NYK na tej ramie na Apexie 1x11. 700x32c będą wyglądać w tej ramie komicznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi