Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Polećcie jakiś uniwersalny rower na ustawki oraz na dojazdy do pracy 100km.

Treningi to szosą całkiem dobrej jakości. Do pracy 5 dych ale z krótkimi odcinkami szutrowymi pełnymi ostrych kamyczków.

Pierwszą szosą potrenowałem 2 lata na odcinkach 50-70km. Caad alu ale 7,5kg z oponkani 23/25.

Jednak po pierwsze ustawki robią się dłuższe,  100+ czasem ponad 120km. Po 2 trafiają się szuterki w drodze do pracy.

Powinienem kupić gravela ale.. mogę to opędzić jednym rowerem.

Patrzyłem na chińskie ramy Ceccotti, Hygge i na ich napędy elektryczne ale na patrzeniu się skończyło.

Chce kupić szosę 32c bo szerzej chyba nie ma którą pocisne z szosowcami dystanse 120km nie łamiąc przy tym kręgosłupa, która da radę w trudniejszych warunkach typu szuter i deszcz.

Koszty zakupu to sporo poniżej 10kz.

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-giulia-gf-comp-pd41756/?v_Id=261265

Co myślicie będzie i sport i komfort?!

Edytowane przez pierotez
Napisano

Czyli podsumowując:

1.Zostaje jeden rower na kołach 32c.
2."Do pracy 5 dych ale z krótkimi odcinkami szutrowymi pełnymi ostrych kamyczków" - to stała trasa na co dzień?

Cytat

Co myślicie będzie i sport i komfort?!

Będzie, ale osobiście bym tym rowerem nie zjeżdżał poza asfalt :) 

Napisano
W dniu 3.02.2026 o 23:56, pierotez napisał:

Caad alu ale 7,5kg z oponkani 23/25.

7,5 kontra 9,4 i śmierć dzwoni już na pierwszej górce ;)

W dniu 3.02.2026 o 23:56, pierotez napisał:

Do pracy 5 dych ale z krótkimi odcinkami szutrowymi pełnymi ostrych kamyczków.

Drugi set  treningowych kół na contact speedach  700x25 i można sobie jeździć nawet po szkle ;)

Napisano (edytowane)
W dniu 6.02.2026 o 21:19, StrayRider napisał:

Będzie, ale osobiście bym tym rowerem nie zjeżdżał poza asfalt :) 

Czyli będzie dylemat sport vs komfort i sensą na 32c nie podjadę pod górkę 🙄

Z drugiej strony na 32 też nie pojadę na wycieczkę w nieznane 😉

A więc co, jednak gravel?

Minimum pewnie endurans 35c.

Ed.

Na 25c GP ultra sport 5,5 at + tpu zjeżdżałem z asfaltu na 50-100 m ale komfortu nie było.

Edytowane przez pierotez
Napisano

Nawet na 23 możesz sobie lekki szuter pojechać jak odpowiedzenie opony założysz ale komfortu nie będzie żadnego. Komfort to się od 40 zaczyna a najlepiej 45+

Nie ma opon dobrych na szuter i na asfalt, są takie, które będą wolne na asfalcie albo niewygodne na szutrze ale pojadą tu i tu.

Można sobie zapodać drugi zestaw kół i nie muszą to być super koła, Syncross RP2.0 wystarczą, normalne łożyska, bębenek z zapadkami (piasty albo DTSwiss 370 a przynajmniej prawie identyczne) ważą koło 1750-1800g i opony szutrowe. Jeździłem na nich pierwszy rok gravelem nawet na zawodach. 

Napisano (edytowane)

Szuter można ogolić na 25c, ale to raczej rozwiązanie dla fanatyków. Sensę odpuść przy takich założeniach. Jeśli ma być jeden to musi zawsze być jakiś kompromis. 32c to nawet do Propela wejdzie, ale na szutrach będzie telepało więc raczej trzeba szukać czegoś bardziej komfortowego. Wyjścia następujące:

-Giant TCR adv.2 na s.105, prześwit na opony do 33c, tak więc 32c wejdą, często kupowany sprzęt na ultra, szybki, wygodny, świetnie podjeżdża i zjeżdża, szybki na płaskim no ale te 32c na szutry to ciągle może być mało.

-Giant Defy adv2 na s.105, prześwit na opony ponad 35c, tak więc coś szerszego wejdzie, niby road+ endurancowy, ale to rower, który serio się zbiera i na ustawkach z luzem da radę, nie będzie gwiazdą sprintu jak Propel, ale będzie szybko i komfortowo, na centrumtowerowe.pl są poniżej 8k, zostaje budżet na karbonowe koła CSC i schodzisz z wagą na ok.8kg.

-Superios X-road - jak wyżej, ale wchodzi 40c i chyba nieco gorsza rama. Giant ma większy potencjał na odchudzanie.

Możesz też iść w patent, czyli na dojazdy do roboty 35c na lekkim bieżniku, a na ustawki zmieniasz same opony na coś szybszego. Jeśli mają być opony, które szybko się zmieniają to polecam duro moe joe 35c (370gram, ale nie jest tak szybka jak np.: tufo speedero, które jednak średnio się zakłada, niemniej jednak fajna opona), a na ustawkę maxxis high road 28c (230gram, szybka i bardzo przyczepna opona, dla mnie bardzo pozytywne zaskoczenie, mam contenda ar z oponami 36c na szutry jako gravela, a po zmianie na wspomniane maxxisy okazał się zaskakująco szybki).

Albo latasz na jednej wtedy na mleku conti gp5000 s tr 30 lub 32c, ale choćby nie wiadomo jak zaginać rzeczywistość nie będzie tak dynamicznie jak na 25/28c. Wszystko oczywiście powyżej oparte na moim własnym doświadczeniu. Gdybym miał zostać z jednym uniwersalnym rowerem na szutry, ustawki, zawody to poszedłbym w gianta defiego i albo rotował samymi oponami, albo gotowymi zestawami kół (ale wtedy to muszą być dokładnie takie same zestawy żeby nie pitolić się z ustawieniami hampli, przerzutki itp.).

Edytowane przez nossy
  • +1 pomógł 1
Napisano

Więc Defy lepiej się zbiera niż TCR 🤔

Jeżeli dadzą radę na większości Velo to jest myśl.

Te szutry to u mnie tylko twarde odcinki 50-100 metrów które wolno przejeżdżałem uważając na obręcze.

Tak 2 komplety kół to ma sens bo jak mam zmieniać pare razy w tygodniu to nie!

Bo jak tak dalej pójdzie to zostanę przy szosie race/aero i na siłę będę szukał gruza na teren na OLX 😄

Napisano

Nie napisałem, że Defy lepiej się zbiera....to troszkę inny sprzęt, ale ma mocne zacięcie sportowe.

50-100m to ja swoim Tcr'em 2km szutry na 25-28c na pełnej prędkości robiłem. I było jak na sportową szosę dość komfortowo. Dlatego zostawiłem go sobie na bruki i szutry. Na tych samych szutrach obecny Propel na tych samych kołach i oponach starał się wyrwać mi barki. No ale jednak na hopkach , płaskich, jazda w grupie, zaciągi, czy sprint jest szybszy w stosunku do tor'a. Ogólnie uważam tcr'a za najbardziej uniwersalną szosę jaką jeździłem. Defy jest nieco bardziej komfortowy i niewiele ustępuje pod względem prędkości natomiast wg mnie tcr lepiej bierze zakręty za szybkich zjazdach. 

Ale tak jak napisałem....jeśli miałbym mieć jeden uniwersalny rower na szutry, ustawki, wyścigi szosowe w niemal każdym terenie byłby to Defy