acid1234 Napisano wczoraj o 00:28 Napisano wczoraj o 00:28 Koła oparte o starsze piasty DT Swiss 350. Chciałem nasmarować Ratchet i po zdjęciu bębenka z kaseta oraz kół zębatych Ratchet 36. Wyjąłem też ta metalową tuleje dystansowa. U mnie ta tuleja ma wyżłobienie z jednej strony(wygląda na fabrycznie zrobione). Co dziwne na zdjęciach i filmach innych piast DT350 nie ma tego nacięcia.Załączam zdjęcia. Jak powinno być to nacięcie podczas montażu czy do wewnątrz piasty tj. do dołu. Czy jednak do góry w stronę kasety? Czy to nacięcie tulejki dystansowej ma jakieś zdanie? Cytuj
wojtt80 Napisano wczoraj o 06:36 Napisano wczoraj o 06:36 Zobacz czy na end capie masz mały oring wewnątrz, to nacięcie jest po to żeby tam siadł. Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 06:59 Napisano wczoraj o 06:59 No co Ty, gdzie endcap a gdzie ta tulejka. Endcap siada na oś, kilka cm dalej. Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 07:03 Napisano wczoraj o 07:03 Jestem niemal pewien, że w moich 350-kach nie miałem takiego nacięcia. Albo ono jest tak mało widoczne, że przez wiele lat o nim nie wiedziałem i zakładałem bez zwracania na to uwagi Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 07:08 Napisano wczoraj o 07:08 Nie ma, nie ma, to jakiś krótki eksperyment DT musiał być bo nawet w necie ciężko znaleźć o tym info. Tu potrzebny jest ktoś, kto się zetknął i wie. Cytuj
wojtt80 Napisano wczoraj o 07:13 Napisano wczoraj o 07:13 Zajrzę do swojej, możliwe że rzeczywiście trochę za głęboko jest ta tulejka. Cytuj
leejoonidas Napisano wczoraj o 07:19 Napisano wczoraj o 07:19 (edytowane) To nacięcie niczemu nie służy. To może być błąd w produkcji nie wpływający w żaden sposób na działanie piasty. No chyba że chcieli urwać cenne gramy lub miligramy na wadze. Edytowane wczoraj o 07:22 przez leejoonidas Cytuj
acid1234 Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu Wojtt80 dziękuję za sprawdzenie. Właśnie mnie to zdziwiło... Bo jak i Ciebie na filmikach jest tuleja gładka na całej powierzchni. Cytuj
Dokumosa Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Ja mam/miałem tych piast sporo i żadna nie miała nacięcia. Co więcej u mnie powierzchnia tych tulejek zawsze była gładka, bez śladów obróbki, ta ze zdjęć wygląda jakby była wytoczona. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu U mnie ta tulejka jest gładka i raczej identyczna z obu stron Cytuj
cervandes Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu A na sprężynkach nie masz śladu tarcia? Może tam był grany nieprawidłowy montaż albo jakieś przekoszenie i sprężynka tarła w tym miejscu tulejkę i stąd wyżłobienie? W necie nie znalazłem zdjęć ani materiałów z tulejką z rowkiem. A jak mówi stare chińskie przysłowie: "jeśli coś nie istnieje w internecie, to znaczy, że tego nie ma". Można też zadzwonić do DT4You, oni tam mają chłopa co ma milion lat i robi w piastach. Może on będzie wiedział. 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu U mnie tulejka gładka jak pupcia niemowlaka. Mam z nią inny problem - nie chce się dać zdjąć 😬 Jakieś pomysły jak to ogarnąć bez jej uszkodzenia? Cytuj
cervandes Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Ale masz ją w piaście nadal, czy może już masz wybite łożyska i ośkę na zewnątrz z tulejką na niej? Bo jak chcesz ją rekreacyjnie zdjąć i wyczyścić, posmarować - to ja bym ją olał, niech se siedzi zapieczona. Jeśli do wymiany łożyska to będziemy myśleli dalej... Ja bym zamroził oś/piastę a potem zagrzał tylko tulejkę. Science bi**h! Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu @cervandes, łożyska są ok - śmigają aż miło. Na dzisiaj nie planuję ich wymiany. Tulejka siedzi sztywno na osi i ani drgnie. Zaglądam od czasu do czasu pod bębenek do ratcheta i sprężyn, żeby odświeżyć/wyciszyć system. Wszystko ładnie idzie ogarnąć tylko ta tuleja... Nawet nie pamiętam kiedy tak stanęła okoniem. Cytuj
cervandes Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Jak Ci to bardzo potrzebne do szczęścia, to kupujesz lub toczysz ten adapterek do wybijania osi i pukasz parę razy w oś od strony bębenka. Tulejka zaparta o łożysko drgnie względem osi. Potem już z górki - praska i wciśnięcie łożyska po stronie tarczy na miejsce - lub - tu metoda partyzancka - klucz nasadkowy bądź inna tulejka i gotowe. 1 Cytuj
acid1234 Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, cervandes napisał: A na sprężynkach nie masz śladu tarcia? Może tam był grany nieprawidłowy montaż albo jakieś przekoszenie i sprężynka tarła w tym miejscu tulejkę i stąd wyżłobienie? W necie nie znalazłem zdjęć ani materiałów z tulejką z rowkiem. A jak mówi stare chińskie przysłowie: "jeśli coś nie istnieje w internecie, to znaczy, że tego nie ma". Można też zadzwonić do DT4You, oni tam mają chłopa co ma milion lat i robi w piastach. Może on będzie wiedział. Dziękuję, Nie widzę śladów tarcia, wygląda to na fabrycznie... Wygląd na toczone 😉Ale mogę się mylić. Zauważyłem to po wyczyszczeniu. Hmmm. Otrzymałem informacje z firmy która składała koła że to może to być faktycznie wytarcie od sprężynki. Tulejka powinna być według nich gładka. Edytowane 19 godzin temu przez acid1234 Cytuj
Dokumosa Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowane) Masz tą piastę od nowości? Może ktoś kiedyś dorabiał tą tulejkę? 19 minut temu, cervandes napisał: Jak Ci to bardzo potrzebne do szczęścia, to kupujesz lub toczysz ten adapterek do wybijania osi i pukasz parę razy w oś od strony bębenka. Tulejka zaparta o łożysko drgnie względem osi. Potem już z górki - praska i wciśnięcie łożyska po stronie tarczy na miejsce - lub - tu metoda partyzancka - klucz nasadkowy bądź inna tulejka i gotowe. Jeśli łożyska sprawne to szkoda je degradować. Poza tym trzeba się nieco ceregielić z prawidłowym ich osadzeniem (luz roboczy). Edytowane 19 godzin temu przez Dokumosa 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu @cervandes, @Dokumosa dzięki chłopaki. Ponieważ koła się ładnie na obecnych łożyskach kręcą i tulejka im w tym nie przeszkadza, to na razie jej odpuszczę. Piasta od nowości u mnie (razem z całą resztą koła). Raz był cały zestaw był na "serwisie" zewnętrznym jak już nie kręciło ładnie. Od tamtej pory jest super. Tak jak pisałem wcześniej - zaglądam tam tylko jak już mi ratchet wypracuje DT-smar. Następny serwis spróbuję ogarnąć samodzielnie - jakieś tam praski do piast od ZTTO mam na półce. Cytuj
acid1234 Napisano 10 minut temu Autor Napisano 10 minut temu 21 godzin temu, cervandes napisał: A na sprężynkach nie masz śladu tarcia? Może tam był grany nieprawidłowy montaż albo jakieś przekoszenie i sprężynka tarła w tym miejscu tulejkę i stąd wyżłobienie? W necie nie znalazłem zdjęć ani materiałów z tulejką z rowkiem. A jak mówi stare chińskie przysłowie: "jeśli coś nie istnieje w internecie, to znaczy, że tego nie ma". Można też zadzwonić do DT4You, oni tam mają chłopa co ma milion lat i robi w piastach. Może on będzie wiedział. Zamówiłem nowa tuleję w DT4YOU. DZIĘKUJĘ 👍 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi