acid1234 Napisano wczoraj o 00:28 Napisano wczoraj o 00:28 Koła oparte o starsze piasty DT Swiss 350. Chciałem nasmarować Ratchet i po zdjęciu bębenka z kaseta oraz kół zębatych Ratchet 36. Wyjąłem też ta metalową tuleje dystansowa. U mnie ta tuleja ma wyżłobienie z jednej strony(wygląda na fabrycznie zrobione). Co dziwne na zdjęciach i filmach innych piast DT350 nie ma tego nacięcia.Załączam zdjęcia. Jak powinno być to nacięcie podczas montażu czy do wewnątrz piasty tj. do dołu. Czy jednak do góry w stronę kasety? Czy to nacięcie tulejki dystansowej ma jakieś zdanie? Cytuj
wojtt80 Napisano wczoraj o 06:36 Napisano wczoraj o 06:36 Zobacz czy na end capie masz mały oring wewnątrz, to nacięcie jest po to żeby tam siadł. Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 06:59 Napisano wczoraj o 06:59 No co Ty, gdzie endcap a gdzie ta tulejka. Endcap siada na oś, kilka cm dalej. Cytuj
Eathan Napisano wczoraj o 07:03 Napisano wczoraj o 07:03 Jestem niemal pewien, że w moich 350-kach nie miałem takiego nacięcia. Albo ono jest tak mało widoczne, że przez wiele lat o nim nie wiedziałem i zakładałem bez zwracania na to uwagi Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 07:08 Napisano wczoraj o 07:08 Nie ma, nie ma, to jakiś krótki eksperyment DT musiał być bo nawet w necie ciężko znaleźć o tym info. Tu potrzebny jest ktoś, kto się zetknął i wie. Cytuj
wojtt80 Napisano wczoraj o 07:13 Napisano wczoraj o 07:13 Zajrzę do swojej, możliwe że rzeczywiście trochę za głęboko jest ta tulejka. Cytuj
leejoonidas Napisano wczoraj o 07:19 Napisano wczoraj o 07:19 (edytowane) To nacięcie niczemu nie służy. To może być błąd w produkcji nie wpływający w żaden sposób na działanie piasty. No chyba że chcieli urwać cenne gramy lub miligramy na wadze. Edytowane wczoraj o 07:22 przez leejoonidas Cytuj
acid1234 Napisano wczoraj o 08:03 Autor Napisano wczoraj o 08:03 Wojtt80 dziękuję za sprawdzenie. Właśnie mnie to zdziwiło... Bo jak i Ciebie na filmikach jest tuleja gładka na całej powierzchni. Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 08:29 Napisano wczoraj o 08:29 Ja mam/miałem tych piast sporo i żadna nie miała nacięcia. Co więcej u mnie powierzchnia tych tulejek zawsze była gładka, bez śladów obróbki, ta ze zdjęć wygląda jakby była wytoczona. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano wczoraj o 08:57 Napisano wczoraj o 08:57 U mnie ta tulejka jest gładka i raczej identyczna z obu stron Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 09:41 Napisano wczoraj o 09:41 A na sprężynkach nie masz śladu tarcia? Może tam był grany nieprawidłowy montaż albo jakieś przekoszenie i sprężynka tarła w tym miejscu tulejkę i stąd wyżłobienie? W necie nie znalazłem zdjęć ani materiałów z tulejką z rowkiem. A jak mówi stare chińskie przysłowie: "jeśli coś nie istnieje w internecie, to znaczy, że tego nie ma". Można też zadzwonić do DT4You, oni tam mają chłopa co ma milion lat i robi w piastach. Może on będzie wiedział. 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano wczoraj o 09:45 Napisano wczoraj o 09:45 U mnie tulejka gładka jak pupcia niemowlaka. Mam z nią inny problem - nie chce się dać zdjąć 😬 Jakieś pomysły jak to ogarnąć bez jej uszkodzenia? Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 10:24 Napisano wczoraj o 10:24 Ale masz ją w piaście nadal, czy może już masz wybite łożyska i ośkę na zewnątrz z tulejką na niej? Bo jak chcesz ją rekreacyjnie zdjąć i wyczyścić, posmarować - to ja bym ją olał, niech se siedzi zapieczona. Jeśli do wymiany łożyska to będziemy myśleli dalej... Ja bym zamroził oś/piastę a potem zagrzał tylko tulejkę. Science bi**h! Cytuj
CoolBreezeOne Napisano wczoraj o 11:24 Napisano wczoraj o 11:24 @cervandes, łożyska są ok - śmigają aż miło. Na dzisiaj nie planuję ich wymiany. Tulejka siedzi sztywno na osi i ani drgnie. Zaglądam od czasu do czasu pod bębenek do ratcheta i sprężyn, żeby odświeżyć/wyciszyć system. Wszystko ładnie idzie ogarnąć tylko ta tuleja... Nawet nie pamiętam kiedy tak stanęła okoniem. Cytuj
cervandes Napisano wczoraj o 11:39 Napisano wczoraj o 11:39 Jak Ci to bardzo potrzebne do szczęścia, to kupujesz lub toczysz ten adapterek do wybijania osi i pukasz parę razy w oś od strony bębenka. Tulejka zaparta o łożysko drgnie względem osi. Potem już z górki - praska i wciśnięcie łożyska po stronie tarczy na miejsce - lub - tu metoda partyzancka - klucz nasadkowy bądź inna tulejka i gotowe. 1 Cytuj
acid1234 Napisano wczoraj o 11:43 Autor Napisano wczoraj o 11:43 (edytowane) 2 godziny temu, cervandes napisał: A na sprężynkach nie masz śladu tarcia? Może tam był grany nieprawidłowy montaż albo jakieś przekoszenie i sprężynka tarła w tym miejscu tulejkę i stąd wyżłobienie? W necie nie znalazłem zdjęć ani materiałów z tulejką z rowkiem. A jak mówi stare chińskie przysłowie: "jeśli coś nie istnieje w internecie, to znaczy, że tego nie ma". Można też zadzwonić do DT4You, oni tam mają chłopa co ma milion lat i robi w piastach. Może on będzie wiedział. Dziękuję, Nie widzę śladów tarcia, wygląda to na fabrycznie... Wygląd na toczone 😉Ale mogę się mylić. Zauważyłem to po wyczyszczeniu. Hmmm. Otrzymałem informacje z firmy która składała koła że to może to być faktycznie wytarcie od sprężynki. Tulejka powinna być według nich gładka. Edytowane wczoraj o 11:57 przez acid1234 Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 11:58 Napisano wczoraj o 11:58 (edytowane) Masz tą piastę od nowości? Może ktoś kiedyś dorabiał tą tulejkę? 19 minut temu, cervandes napisał: Jak Ci to bardzo potrzebne do szczęścia, to kupujesz lub toczysz ten adapterek do wybijania osi i pukasz parę razy w oś od strony bębenka. Tulejka zaparta o łożysko drgnie względem osi. Potem już z górki - praska i wciśnięcie łożyska po stronie tarczy na miejsce - lub - tu metoda partyzancka - klucz nasadkowy bądź inna tulejka i gotowe. Jeśli łożyska sprawne to szkoda je degradować. Poza tym trzeba się nieco ceregielić z prawidłowym ich osadzeniem (luz roboczy). Edytowane wczoraj o 12:00 przez Dokumosa 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano wczoraj o 12:27 Napisano wczoraj o 12:27 @cervandes, @Dokumosa dzięki chłopaki. Ponieważ koła się ładnie na obecnych łożyskach kręcą i tulejka im w tym nie przeszkadza, to na razie jej odpuszczę. Piasta od nowości u mnie (razem z całą resztą koła). Raz był cały zestaw był na "serwisie" zewnętrznym jak już nie kręciło ładnie. Od tamtej pory jest super. Tak jak pisałem wcześniej - zaglądam tam tylko jak już mi ratchet wypracuje DT-smar. Następny serwis spróbuję ogarnąć samodzielnie - jakieś tam praski do piast od ZTTO mam na półce. Cytuj
acid1234 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 21 godzin temu, cervandes napisał: A na sprężynkach nie masz śladu tarcia? Może tam był grany nieprawidłowy montaż albo jakieś przekoszenie i sprężynka tarła w tym miejscu tulejkę i stąd wyżłobienie? W necie nie znalazłem zdjęć ani materiałów z tulejką z rowkiem. A jak mówi stare chińskie przysłowie: "jeśli coś nie istnieje w internecie, to znaczy, że tego nie ma". Można też zadzwonić do DT4You, oni tam mają chłopa co ma milion lat i robi w piastach. Może on będzie wiedział. Zamówiłem nowa tuleję w DT4YOU. DZIĘKUJĘ 👍 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi