Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest ktoś w stanie powiedzieć mi jaki potrzebuje przewód hamulcowy tylny i przedni do ramy dartmoor hornet pro XL z amortyzatorem rock shox domain r 180mm skoku i kierownicą 780mm

Napisano

Cześć,

Da się to z grubsza policzyć bez większego problemu, no ale właśnie będzie to "z grubsza".

Długość górnej rury + długość tylnych górnych widełek + około 300 mm do kierownicy, bo klamka nie jest na końcu + pewnie z 300 mm zapasu.

Przód to długość od zacisku do klamki + z 200 mm zapasu.

Tyle że to jest tak mało precyzyjne, że nie do końca ma sens. Nikt też Ci tego dokładnie nie powie, bo są różne klamki, różne zaciski, różna ilość podkładek pod mostkiem, można zostawić mniej lub więcej zapasu przewodu.

W czym problem żebyś sobie sam zmierzył używając chociażby sznurka?

Napisano

właśnie mam plan nie docinać przewodów bo wydaje mi się że to za dużo roboty i że coś się zepsuję i chcę przewód który będzie idealny do ramy z lekkim zapasem

Napisano

No to pozostaje życzyć powodzenia ;)

Mówiąc krótko, nie ma takiej opcji że trafisz idealnie. Jak lubisz spaghetti dokoła kierownicy, to będziesz zadowolony. W innym przypadku trzeba docinać.

Nie wiem jak jest teraz i jakie hamulce zakładasz, natomiast mój gotowy zestaw Shimano który kiedyś kupiłem i tak wymagał odpowietrzania. Więc w zasadzie jest jakaś szansa, że połowę roboty i tak będziesz musiał zrobić.

Tak trochę robiąc offtopic. Składasz nowy rower, a nie chce Ci się zrobić tak podstawowej rzeczy jak docięcie przewodów na długość? Jak nie chcesz lub nie umiesz, to zamontuj jak jest i idź do serwisu żeby Ci skrócili i odpowietrzyli. Ogarnięty serwisant zrobi to w 30 minut.

• +1 pomógł 1
Napisano

Jazda cały sezon bez odpowietrzonych hamulców, rowerem ze skokiem 180 czyli zapewne będą jazdy typu enduro... Powodzenia. Dodam tylko, że zestaw do odpowietrzania hamulców i to taki duży z olejem i gdzie połowy rzeczy nie będziesz używał kosztuje jakieś 70 zł

Napisano

Nowe hamulce są sprzedawane z jakąś domyślną długością przewodu. Jeśli nie ma rozróżnienia na klamkę prawą i lewą, to zazwyczaj to jest długość identyczna i dość spora ( z pamięci 180-200 cm). O ile nie będziesz kupował w sklepie który Ci je dotnie i odpowietrzy, to będziesz musiał to zrobić sam i to jest najlepsze wyjście, bo dotniesz sobie do takiej długości jak trzeba, mając już złożony rower, a nie w ciemno...

Napisano

Kupując hamulec na 95% dostaniesz klamkę z zatyczka i oddzielnie zacisk z przewodem zarobiony na ślepo do dociecia. Nie ma opcji żeby to połączyć bez zapowietrzenia.

Mała szansa jest również żeby nowy zestaw zamontowany  na rowerze był odpowietrzony idealnie.

Zamów sobie zestawik z Ali i po problemie. Ja mam jakiś ezmtb i od 4 lat daje radę przy 7-8 rowerach

Napisano

Jak pamiętam, gdy na wyjeździe musiałem awaryjnie kupić hamulec (Shimano Deore) to dało się połączyć tak, że dobrze działał bez odpowietrzania (ale jak pamiętam są zestawy w dwóch wersjach przygotowania). Przewód był trochę za długi, ale dało się jeździć i skrócenie robiłem po powrocie. Jednak jak się montuje w domu, to zestaw do odpowietrzania to właściwie oczywista sprawa. Gorzej, że obcięcie przewodu w wciśnięcie tej "rureczki" też lepiej zrobić odpowiednimi narzędziami, a nie nożem z kuchni.

Napisano

Ja miałem (mam) takie klocki z wcześniejszego zakupu. Ale sprzedawane (przez samo Shimano) wersje są różne. Gotowe zestawy są zwykle w tej wersji odpowietrzonej fabrycznie, z wbitym już insertem, wężykiem zasklepionym jakimś glutem i to się daje złożyć bez specjalnych narzędzi (zalany komplet ale nie połączony). Są też takie, które trzeba odpowietrzać i napełniać - jak rozumiem, ale bez 100% pewności są to komponenty sprzedawane nie w zestawach - oddzielnie zacisk, oddzielnie klamka.