Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zakładam ten temat na razie po to, by oszacować opłacalność inwestycji w rower elektryczny lub przerobienie jednego z obecnych rowerów na elektryczny.

Wzrost - ok. 180 cm
Waga - ok. 70 kg

Cel zakupu

• 90% Przede wszystkim rower ma służyć do sprawnego i szybkiego przemieszczania się po mieście.
  • 10% Może od czasu do czasu zabiorę go w góry na wymagające kondycyjnie szlaki.

Cena

• Mam dylemat, czy kupować od razu rower full wypas, czy iść w budżet, bo do 5000 zł kokosów nie będzie, a dobry amortyzator przyda się także w mieście (śnieg, kocie łby, kostka, krawężniki, odcinki terenowe), ale wywalenie 20k na rower do miasta nie ma sensu i w zimie go zajadę na amen. Na czym można oszczędzić?

Waga

• Rower do miasta to trochę inna bajka niż rower w góry. Rower do miasta ma być lekki i zwinny. Po konwersji waży niewiele więcej. Chyba trudno to pogodzić. Rower do miasta można zabrać w góry, ale nie nadaje się w ciężki teren, a co najwyżej na szutry i delikatne zjazdy (choć i tu przydałyby się dobre amortyzatory).

Opcja nr 1 - zakup

• Ma przypominać normalny rower, a nie motorower lub inny pojazd niedopuszczony do ruchu.
  • Podczas kontroli ma wspomagać do 25 km/h.
  • Możliwość zamontowania bagażnika.
  • Wymienna bateria albo długi zasięg (minimum kilka godzin jazdy).

Opcja nr 2 - konwersja

• Ze wszystkich rowerów chyba przerobiłbym budżetowy Unibike Fusion (o ile nie zmienię go na wyższy model z powietrznym amorkiem). Ewentualnie Rocky Mountain Vertex, który już rok wisi na aukcji i nikt nie chce kupić, to się do czegoś przyda. Full karbon, leciutki i chyba żal robić z niego elektryka?
  • Na ile inwazyjna taka przeróbka? Co konkretnie trzeba zrobić?
  • Polecacie jakieś zestawy do konwersji?

Napisano
6 godzin temu, 1938 napisał:
  • Ma przypominać normalny rower, a nie motorower lub inny pojazd niedopuszczony do ruchu.

A może byś jednak zrobił tak, żeby ten rower nadal był rowerem i był zgodny z przepisami, a nie tylko podczas kontroli? Masz gdzieś resztę uczestników ruchu?

Serio, trochę jakby się zarejestrować na Forum "Bezpieczna i przepisowa jazda samochodem" i zapytać co zrobić żeby oszukać fotoradar, bo się lubi zap....

• +1 pomógł 4
Napisano
8 godzin temu, 1938 napisał:

@1938 napisz wyraźnie o co Ci chodzi, bo zaraz możesz zostać niesłusznie (?) zlinczowany słownie 🙂.

Napisano

Z tematów wyścigowych, trenerów zdaje się, TdP amatorów przechodzimy na prądowe zajawki... pięknie, pięknie🤣 Dotknęła Cię jakaś niepełnosprawność? Sąsiadka 61 kobitka z obrzeży Krakowa do roboty na Rynek śmiga analogowym trekkingiem. No poza tym czasem co za oknem. Zdajesz sobie sprawę w jaki "system" bycia melepetę chcesz wejść? Pytam serio i zarazem z ostrzeżeniem bo prąd wciąga jak magnes i czasem warto po prostu unikać max ile się daje. Ale jak już chcesz wejść do tej rzeki to szarpnij się na coś z czego wyciśniesz więcej niż te 10% bo inaczej wchodzisz w żałosne jak dla mnie tematy. No chyba, że kupisz mieszczucha i będziesz atakował "ścionkę" Harnaś albo z tymi "tajnymi" >25km/h wchodzisz na orbitę deliverki. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Miałem kiedyś podobny dylemat, wybrałem konwersję. I to był strzał w 10.

Wybrałem ebolta 1000w. Konwersja to założenie tylnego koła z silnikiem (polecam nie rozbierać starego koła a dokupić kasetę i tarczę), w miejsce bidonu bateria, trzeba ściagnąć korbę na czujnik pas, wyświetlacz i ładnie położyć kabelki. Kable miały kolory, nie da się żle podłączyć.

Największą zaletą konwersji jest to, że ściagasz ja i masz normalny rower. Znudziła mi się w trekkingu, dałem do górskiego i odwrotnie.

Oczywiście manetkę od razu wywaliłem zero frajdy.

Najprzyjemniejsza prędkość to 30-35km/h. Powyżej opór wiatru i hałas sprawia, że to już nie przyjemność.

Wady-;silnik w kole jednak trochę waży, wybrałem Smart (fajny nie rzucający się w oczy) ale i tak trzeba się przyzwyczaić.

1000w to taki chwyt marketingowy. Zbyt długo nie da się jechać bo po pewnym czasie silnik się grzeje i błyskawicznie wypija baterię. Najczęściej używane było 200-300w, w górach nieraz 500w.

Baterię trzeba kupić jak największą :) na tym nie oszczędzać :)

Bo frajda z jazdy jest.

Choć osobiście już rzadko kiedy używam, nieraz na dojazdy do pracy, a tak to się kurzy.

Jednak analog+góry to jest to :)

Napisano (edytowane)

Wkręciłem się w delivery, a na zwykłym rowerze, choćbyś miał kopyto jak Rafał Majka, to kokosów nie zarobisz, a tylko się zajedziesz. Piszę też o bagażniku lub mocowaniu na kierownicę, gdyż oprócz jedzenia często dostarcza się ciężkie zakupy z dyskontów i nie da się tego wieźć na plecach. Ostatnio 5 km szedłem z buta z torbą na ramie roweru.

Inne zastosowania elektryka? W 2025 mieliśmy przez chwilę tropikalne upały i nie dało się dojechać suchym, zwłaszcza pod górkę. Myślałem wtedy o zakupie hulajnogi i to nie byłaby żadna strata dla formy, bo w lecie po godzinach i tak jeżdżę na ustawki lub indywidualne treningi. Ten problem rozwiązałby też e-bike.

Góry? Może. Na razie i tak nie mam czym dojeżdżać do najciekawszych tras górskich. Dopóki się ścigam i muszę robić formę, to nadal będę trenował na analogu, a elektryk ma służyć tylko do dostaw. A kto już nie trenuje i ma swoje lata - w Hiszpanii pewien sklep codziennie organizuje ustawki i ich przewodnicy latają na elektrycznych szosach.

Kwestia ograniczenia do 25 km/h. Też mam dylemat. W lecie na góralu 25 km/h osiągam bez problemu. A jak długo jesteś w stanie utrzymać 30 km/h? Zmień koła i opony, ale jest zima, śnieg, ślisko i idealnie to by się przydał fatbike. Ale grube opony + elektryczny napęd = pewna kontrola, bo media zdemonizowały takie rowery.

Najlepsze jak każe jechać 10 km do klienta i w połowie drogi dostajesz ostrzeżenie dostawa opóźniona. Na pustej ulicy aż by się chciało dorzucić do pieca i polecieć ≥30 km/h.

Edytowane przez 1938
Napisano

Do czegoś takiego na bank potrzebujesz drugą baterię, co najmniej przednie zawieszenie, brak kagańca, większa zębatka z przodu.

A tu moja przeróbka na górskim.

I będzie wiosną na sprzedaż, w całości albo osobno rower i konwersja, stoi i się kurzy.

IMG_20241009_175940407.jpg

Napisano
8 godzin temu, 1938 napisał:

Najlepsze jak każe jechać 10 km do klienta i w połowie drogi dostajesz ostrzeżenie dostawa opóźniona. Na pustej ulicy aż by się chciało dorzucić do pieca i polecieć ≥30 km/h.

To zacznij kręcić szybciej nogami lub kup elektryczny motocykl i go zarejestruj.

Przez tyle lat była i chyba nadal jest nagonka na "dawców" na motocyklach sportowych, a teraz Wy robicie dokładnie to samo na "rowerach" wśród innych rowerzystów i pieszych.

• +1 pomógł 2
Napisano
W dniu 15.01.2026 o 10:54, Tyfon79 napisał:

Z tematów wyścigowych, trenerów zdaje się, TdP amatorów przechodzimy na prądowe zajawki... pięknie, pięknie

Kurcze, a ja się dałem nabrać...

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, spiwor napisał:

Do czegoś takiego na bank potrzebujesz drugą baterię, co najmniej przednie zawieszenie, brak kagańca, większa zębatka z przodu.

• Bateria - tak, przyda się wymienna, gdybym chciał dłużej pośmigać.
  • Zębatka - zmieniałeś na większą? w moim rowerze do miasta jest 3x z przodu.
  • Kaganiec - nawet jak masz limit 25 km/h to i tak wyjdzie na plus, ale kokosów nie zarobisz.
  • Zawieszenie - w moim rowerze do miasta jest SR XCM, który ugina się jedynie przy hamowaniu, a więc zmiana na powietrzny konieczna?

Dużo rzeczy było do zmiany? Mocno wzrosła waga? Jeśli to jest nieinwazyjnie, to bym przerobił obecny rower. Tylko przydałoby się lepsze zawieszenie i bagażnik. Nie ma dziur w ramie, ale istnieją adaptery, które montuje się na widełkach i sztycy, tylko nie wiem, na ile to stabilne. Druga opcja to kosz na kierę.

8 godzin temu, przecietny.kolarz napisał:

To zacznij kręcić szybciej nogami lub kup elektryczny motocykl i go zarejestruj.

Popracuj w tym kilka dni, to się sam przekonasz, że jak zaczniesz szybciej kręcić nogami, a potem co chwilę do pomieszczenia i po schodach, to się rozchorujesz.

8 godzin temu, przecietny.kolarz napisał:

Wy robicie dokładnie to samo na "rowerach" wśród innych rowerzystów i pieszych.

Nie wszyscy, a głównie przybysze, co nie mają obycia w ruchu miejskim, a często nie mają pojęcia o jeździe na rowerze.

Cytat

Kurcze, a ja się dałem nabrać...

Nadal zamierzam trenować i ścigać się w zawodach. Nawet jak skonwertuję miejski MTB na elektryka, to nie muszę korzystać ze wspomagania, kiedy nie jest potrzebne.

Edytowane przez 1938
Napisano

Tę konwersję, którą założyłem jest w ogóle nie inwazyjna. W komplecie jest drugie koło, wystarczy dokupić kasetę.

Na wyświetlaczu można sobie ustawić kaganiec ile się chce, ale, spójrzmy prawdzie w oczy. Gadanie, że się nie będzie jeździć szybciej gdy brak fabrycznego, nie do usunięcia kagańca to jak gadanie: kupię sobie litra na pierwszy motocykl i nie będę odkręcał albo mam malucha ale kupię sobie Porsche i będę jeździć według znaków. I inne tego typu bzdury.

Inna sprawa, wracając z pracy na doładowaniu tak 30km/h to niesamowite jak wielu rowerzystów na analogach mnie wyprzedzało, raz nawet na rowerze miejskim do wypożyczenia :)