Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Grudnia 2025 Mod Team Napisano 2 Grudnia 2025 https://www.focus.pl/artykul/opona-zleen-racerunner-radical Opona ma bardzo niski profil, oraz większą powierzchnię styku z podłożem, nawet przy zwiększeniu ciśnienia. Jednocześnie mniej pracuje na boki, czyli żegnamy podwijanie w zakrętach. Przynajmniej takie są zapowiedzi w tej chwili (premiera się opóźnia). Wątpliwości budzi stosunkowo miękka mieszanka, która teoretycznie stoi w sprzeczności z deklarowanymi mniejszymi oporami toczenia. Na plus niższa masa. Na minus wyższa cena. Niestety obręcz będzie bardziej narażona na uszkodzenia/zarysowania - przy wyższym profilu opona część "atakujących" kamieni i korzeni wyłapie, a przy niższym niekoniecznie... 1 Cytuj
zekker Napisano 3 Grudnia 2025 Napisano 3 Grudnia 2025 Jak oni widzą przyczepność w zakrętach? Przy tak płaskim profilu będzie się jeździć na kancie i tyle zostanie ze zwiększonej powierzchni styku. Cytuj
TheJW Napisano 3 Grudnia 2025 Napisano 3 Grudnia 2025 Dla prosów i na płaskopolskie maratony spoko. Amator w górach daleko na tym nie zajedzie. Zaciekawiło mnie też to zdanie: Cytat teoretycznie powinny poprawić stabilność w zakrętach poprzez ograniczenie bocznego uginania Mnie się do tej pory wydawało, że to właśnie dzięki uginaniu ścianek bieżnik utrzymuje kontakt z podłożem na zakrętach. 🤔 Tak jak napisał @zekker, w tym przypadku będzie się jeździło na rancie, więc kontakt z podłożem będzie niewielki. Jak ma to pozytywnie wpłynąć na stabilność i przyczepność? Ach ta marketingowa papka... Cytuj
zekker Napisano 10 Grudnia 2025 Napisano 10 Grudnia 2025 Przejrzałem inne zdjęcia i na nich już tak płasko nie wyglądają. Nie wiem czy moje WTB Vigilante29x2,5 nie są podobnie płaskie, zwłaszcza na obecnych 30mm obręczach. https://www.galaxus.at/en/page/czech-tyre-manufacturer-zleen-takes-a-radical-approach-38610 Cytuj
KNKS Napisano 17 Grudnia 2025 Napisano 17 Grudnia 2025 Rzeczywiście. Gdybym nie wiedział na co zwracać uwagę, to nie zauważyłbym różnicy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi