dzordzinho Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowane) Cześć, przeryłem forum do roku wstecz pod kątem roweru Merida Big Nine 300 Lite, jest kilka wątków o nim, nic co wyczytałem mnie w nim nie odrzuca, a zainteresowałem się bo obecnie są 4 oferty w cenie 3300-3550zł, od sprzedawców z pozytywnymi opiniami. Moje pytanie - czy myślicie że to dobry pomysł kupować ten rower w takiej cenie, rok produkcji 2022 tam gdzie podany, w pozostałych gdzie nie podali rocznika, to zakładam że maksymalnie 2023, pewnie zostały na stocku ze względu na niepopularny rozmiar. Co o tym myślicie? Model często jest tutaj na forum polecany, choć ma też swoich przeciwników Przymierzę się do tej ramy lite w Poznaniu, więc rozmiarowo będę wiedział czy mi pasuje, ale raczej będzie to XXL. Będę wdzięczny za opinię, nie jestem super znawcą, dopiero się douczam spędzając na forum wieeele godzin i pochłaniając kolejne wątki. Chciałbym poznać Waszą opinię czy w tym budżecie jest to dobra opcja żeby kupić nowy, ale jednak 3-letni rower. Z tego co czytam to za 3300zł z nowych rowerów na 2025 rok nie wiem czy cokolwiek ma do niego podejście, ale może się mylę i np. ten rower jest w jakimś sensie przestarzały lub z innego powodu nie warto? Przeznaczenie - jazda raczej rekreacyjna z rodzinką, bez żadnego ścigania, 80-90% lasy w okolicach Poznania, więc bez większych wzniesień, czasem asfalt. Nie chcę crossa, bo pozycja mi nie odpowiada, mam 23" starego Unibike Flash i nowszego Kross Evado 6.0 również 23", na obu kombinowałem: siodełko przesunięte na maksa do tyłu, długi mostek wyciągnięty do przodu, ale i tak chciałbym się na nim bardziej położyć, tak mi po prostu wygodniej się jeździ i czuję że moje ciało dąży do takiej pozycji. Mam świadomość istnienia Polygon Heist, który wg parametrów jest "dłuższy" niż przeciętny cross, jednak nie mam jak się do niego przymierzyć, a w ciemno roweru nie kupię, bo mam nietypową budowę, 192cm ale nieproporcjonalnie długie nogi i ramiona. Zakładałem że nie chcę wydać więcej niż 4000zł na nowy rower, ale wiadomo że im bliżej 3000 tym lepiej https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-merida-big-nine-300-lite-xxl-23-metallic-teal-black-17700017237 https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-merida-big-nine-300-lite-xxl-23-mettalic-teal-black-17568010094 https://allegro.pl/oferta/rower-merida-big-nine-300-lite-xxl-23-metallic-teal-black-16458234070 https://allegro.pl/oferta/rower-mtb-merida-big-nine-300-lite-29-rama-xxl-23-shimano-deore-2x10-17546926791 Edytowane 20 godzin temu przez dzordzinho Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 20 godzin temu Mod Team Napisano 20 godzin temu Mimo lekkiej awersji do graweli, zapytam : dlaczego nie on ? Będziesz bardziej pochylony niż na MTB. Cytuj
dzordzinho Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu (edytowane) Raz że nie chcę chyba być jeszcze bardziej pochylony niż w MTB, wystarczy mi że będę bardziej pochylony niż na moim obecnym crossowym rowererze. A dwa - gravel ma sens gdy jeżdżę większość czasu po lasach? Edytowane 19 godzin temu przez dzordzinho Cytuj
Greg1 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Jeśli większość czasu spędzasz w lesie to mtb będzie lepszy niż grawel Cytuj
chrismel Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Nie ma sensu. Gravel jest świetnym rowerem gdy twoje prędkości przelotowe przekraczają powiedzmy te 25 km/h i zaczynasz korzystać z aerodynamiki baranka. Opcja nr 2 to chwyt na baranku jest dla Ciebie wygodniejszy niż na prostej kierownicy, sprawdziłeś to i wiesz o tym a taki rower kupujesz z myślą o długich wyprawach. Rower MTB jest do Twoich zastosowań jak najbardziej w porządku. Ale możesz też zainteresować się rowerami tego typu bo raczej nie będziesz jeździł w ciężkim terenie: https://www.giant-bicycles.com/pl/toughroad-slr-2-2022 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/dual-sport/ Edytowane 16 godzin temu przez chrismel Cytuj
Greg1 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Jeszcze bym do tych dwóch powyższych dołożył Marina DSX 2, ewentualnie DSX 1 Edytowane 5 godzin temu przez Greg1 Cytuj
dzordzinho Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowane) Hmmm patrzę na te polecajki od Was, na ich geometrię, wpisałem je w poniższą tabelkę: Pierwszy to mój obecny Kross, który jest mi "za krótki", lub inaczej mówiąc oferuje zbyt pionową pozycję. Giant, Trek i Marin w liczbach wydaje mi się że oferują podobną długość co mój obceny rower, w sensie widzę różnice, ale nieduże. A na końcu Merida 300 w wersji Lite, jeśli dobrze rozumiem te parametry, to pozycja będzie się bardziej różnić od mojego Krossa, będzie bardziej pochylona? Edytowane 5 godzin temu przez dzordzinho Cytuj
keltu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) A widziałeś tego Radona? Jak pasuje napęd 1x to moim zdaniem świetny rower za te ~3k. https://www.bike-discount.de/de/radon-jealous-al-6.0-1 Nie wiem jak tam z geometrią ale tak to wygląda. Edytowane 4 godziny temu przez keltu Cytuj
RabbitHood Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Radony są OK - sam mam zrobione kilkaset na 8.0 - typowy, wygodny ścieżkowiec. Można się jedynie "doczepić" na siłę to dosyć wąskie obręcze jak na dzisiejsze standardy (26mm). Cytuj
dzordzinho Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Widziałem że wielokrotnie polecany na forum, ale czy dostępny w Polsce w sklepach rowerowych? Cytuj
RabbitHood Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Nie ma problemu z dostawą z Niemiec. Cytuj
chudzinki Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, dzordzinho napisał: Przy Twoim wzroście wchodzi w grę tylko ostatnia pozycja. Edytowane 3 godziny temu przez chudzinki Cytuj
dzordzinho Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowane) 7 minut temu, RabbitHood napisał: Nie ma problemu z dostawą z Niemiec Wierzę, ale chciałbym jednak kupić rower po fizycznej przymiarce, bo naprawdę mam niestandardową budowę ciała + trochę różnych problemów ortopedycznych. Wiadomo że niekoniecznie muszę przymierzyć ten konkretny egzemplarz który finalnie kupię, ale często ta sama rama jest w całej gamie modelowej producenta i wystarczy przymierzyć jakąś jego wersję osprzętową i potem tylko pilnować czy zamawiany rower ma tę samą geometrię. Natomiast co do Radeona to nie widzę go w ogólnej dystrybucji PL, a wielka szkoda bo na papierze mocny zawodnik... Edytowane 3 godziny temu przez dzordzinho Cytuj
michalr75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ta Merida to rower XC, geometria wymusza sportową pochyloną pozycję. Jak Ci to odpowiada to rower za te pieniądze nie ma konkurencji. Mam wersje 500 Lite, ta sama rama, trochę inny amor i osprzęt, nie zamieniłbym na nic innego w tych pieniądzach. Cytuj
chudzinki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 40 minut temu, dzordzinho napisał: Natomiast co do Radeona to nie widzę go w ogólnej dystrybucji PL, a wielka szkoda bo na papierze mocny zawodnik... I stąd tak atrakcyjna cena. Jeżeli nie przeraża się ewentualne pakowanie i odsyłanie roweru to warto zaryzykować jeżeli rower sam w sobie Ci odpowiada. Poza tym jeżeli faktycznie jesteś tak nieproporcjonalny to może Ci być trudno trafić w ideał i będziesz się musiał posiłkować innym mostkiem i/lub kierownicą. Cytuj
RabbitHood Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Atrakcyjna cena bo kupowany w Niemczech? No tak to my kapitalizmu w Polsce nie zbudujemy! Cytuj
chudzinki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, RabbitHood napisał: Radony są OK - sam mam zrobione kilkaset na 8.0 😀 @RabbitHood, taka prawda niestety. Sam ostatnie dwa rowery kupiłem w DE i spoooro na tym zaoszczędziłem. Niech nie kupują tam Ci dla których taka zła ta UE i DE... 1 Cytuj
NerfMe Napisano 10 minut temu Napisano 10 minut temu 2 godziny temu, RabbitHood napisał: Atrakcyjna cena bo kupowany w Niemczech? No tak to my kapitalizmu w Polsce nie zbudujemy! Wtrące tylko taki offtop: przed zamówieniem ostatnio Liv Pique dla dziewczyny z Niemiec, nawet napisałem do Centrum Rowerowego, z pytaniem o obniżenie ceny ( w Niemczech rower 5,5 tys. zł w CR ten sam model za 8 tys. ), to napisali że nie prowadzą negocjacji. Próbowałem budować kapitalizm, ale nie wyszło Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi